Gyurkity Péter

Grafén segít a hatékonyabb légszűrők kifejlesztésében

A jelek szerint sikerülhet a sokkal jobb membránok kialakítása és alkalmazása.

A klímaváltozás terén a légszennyezés, pontosabban a károsanyag-kibocsátás csökkentése (sok egyéb javaslattal és potenciális megoldással ellentétben) valós, járható útnak tűnik, hiszen itt egyrészt több évtizedes tapasztalatra építhetünk, másrészt pedig jóval kisebb befektetéssel elérhető a további javulás, mind a nagy ipari létesítmények, mind pedig a kisebb objektumok esetében. Kutatók most grafén bevonásával tökéletesítenék a meglévő berendezéseket, amely az eddigi eredmények alapján nagy előrelépést ígér.

A svájci csapat hivatalos közleménye szerint egy meglehetősen vékony grafénréteg implementálásával sikerült alapvető módon feljavítani a tesztelt légszűrő membránok mutatóit, ez pedig a hétköznapokban is megvalósíthatónak tűnik, mivel itt egy komoly mértékben módosítható, általános vonalakban felvázolt megoldással kísérleteznek. A cél a szén-dioxid elkülönítése és ennek kiszűrése, az ily módon visszanyert gáz pedig ezt követően, eredeti vagy folyékony halmazállapotában, lenne ismét felhasználható, illetve elraktározható. A jelenleg is használt, nagy teljesítményű membránok megfelelő példát nyújtanak erre, viszont a grafén integrálásával alaposan megugranának a fontosabb mutatók.

A szakértők kiemelik, hogy a mindössze 20 nanométer vastagságú réteg közbeiktatásával egy gyakorlatilag kétdimenziós felülettel dolgoznak, ez pedig igencsak nagy javulást eredményezett a tesztek során, hiszen míg a hagyományos változatok esetében 1000 GPU (gas permeation unit) a minimális elvárás, a kibővített példány már 6180 GPU-t mutatott fel, amely egészen 12 ezer GPU-ra növelhető, amennyiben tovább módosítják és optimalizálják az említett réteget. A szén-dioxid és nitrogén-dioxid elkülönítése sem jelent gondot, itt a minimálisnak számító 20-as faktor feletti eredményt (22,5) produkáltak, de a további, szintén a tesztek során kipróbált típusok esetében ezt egészen 57,2-ig növelték – ez utóbbi jellemző azért érdekes, mert itt kifejezetten a szén-dioxidra koncentrálnak.

A résztevők azt remélik, hogy ezzel a megoldással jóval fejlettebb és hatékonyabb membránok jelenhetnek meg az iparban és a háztartásokban, ez pedig hosszabb távon segíthet a károsanyag-kibocsátás további csökkentésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #1
    Ezt a GPU-t ki lehetett volna fejteni...
    Mert lövésem sincs mit jelent...