JohnnyCage

A Sony biztos a házirobotok jövőjében

Az Aibo nevű robotkutya gyártója, a Sony keddi közleménye szerint, a robot az emberek jövőbeli társa lesz, de például a robotkutya, mint vakvezető még mindig nagyon messze van a megvalósítástól.


"A '80-as évek a PC évei voltak, a '90-es évek az Interneté, a most induló évtized pedig minden bizonnyal a robotoké lesz.", mondta Toshitada Doi, a Sony digitális teremtményeket készítő laboratóriumának elnőke, egy keddi sajtókonferencián. A továbbfejlesztett, és ennek ellenére olcsóbb, új Aibo november 16.-ától lesz kapható a boltokban, egyelőre külföldön.

"A robotkutyusról szóló vélemények nagyon, nagyon dícsérőek.", mondta Doi. Az eredeti Aibo utódja egy sor új képességgel bír. Ezek közül csak egy az orrában lévő kamera, mellyel felettébb érdekes jeleneteket lehet rögzíteni. Ezenkívül az új változat sokkal inkább kifejezésre tudja juttatni érzelmeit, úgy a bánatot, mint az örömöt.

Az új "véreb" jelentősen alacsonyabb ára utal arra a tényre, hogy a Sonynál komolyan veszik a robotüzletet. Doi hisz Aibo (magyarul: társ) sikerében.

"Tíz év múlva, szerintem minden lakásban legalább két-három robot lesz, amelyek a mai társaik tudásának százszorosával fognak rendelkezni. Az elvárásaim szerint, ezek a robotok folyékonyan fognak beszélni gazdáikkal, akár a napi pletykáról."


Mindazonáltal Doi nem számít Aibo jelentős háztartásbeli szerep ellátására készülő változatának megjelenésére a közeljövőben, szerinte ugyanis a jelenlegi technológia túl veszélyes ahhoz, hogy a robotot vakvezetésre, vagy idősek segítésére használják az emberek. Kétségek támadtak a robotok Japánon kívüli országokban való hódításának árkorlátai miatt is.

"Japánban ritka a határozatlanság, amikor az emberek a robottal játszanak. Ezt a jelenséget Amerikában és Európában nem vettem észre. Viszont akármikor mutattunk be egy-egy robotot ezeken a területeken, az érdeklődés mindig óriási volt, úgyhogy azthiszem hamarosan ott is elkezdődik ez a folyamat, csak idő kell hozzá.", modta Doi.

Az első generációs Aibo 45 ezer darabjának nagyrészét Interneten keresztül adták el, túlnyomórészt japánoknak, mindössze 20 perc alatt. A Sony jelenlegi tervei alapján 60 ezer új Aibo-t fog tudni gyártani havonta, melyek ára darabonként 1397 dollár lesz. Az indulósorozat drágábban, 2325 dolláros áron lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!