MTI

Ismét kudarcot vallottak egy műholdfellövéssel az oroszok

Megszakadt a kapcsolat Angola első műholdjával, amelyet Bajkonúrból bocsátott fel a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

A Roszkoszmosz szerint a kedd este fellőtt Zenit-2SB hordozórakéta és a Fregat elnevezésű gyorsítóblokk segítségével a szintén orosz építésű AngoSatot sikeresen pályára állították, ám a műholddal később a kapcsolat megszakadt, az űrszerkezetről nem érkeznek telemetrikus adatok. A TASZSZ értesülése szerint az összeköttetés a napelemek kinyitásakor szűnt meg. Az orosz sajtóban megjelent előzetes feltételezések szerint a kapcsolat a komputer- vagy a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt szakadt meg. Szakértők még nem adták fel a reményt a kommunikáció helyreállításával kapcsolatban, rámutatva, hogy hasonló esetek elő szoktak fordulni.

A műhold elvesztéséről hivatalosan egyelőre senki sem beszél, ám ha mégis ez történt, akkor az aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire működik megbízhatóan az orosz űrágazat. November 28-án a Vosztocsnij űrbázisról 19 műholdat indítottak el, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa "helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása" után.


Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök helyettes a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette azt a korábban hivatalosan cáfolt értesülést, amely szerint a Vosztocsnijból startolt Szojuz hordozórakétájának irányszögét úgy számították ki, mintha Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt. A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán "kemény és objektív" kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. Rogozin "rendszerszerű hibákkal" vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás a technológiakorszerűsítés szükségességét.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a helyetteseivel december 4-én Gorkiban lefolytatott tanácskozáson sürgette a sikertelen műholdfelbocsátás vétkeseinek felelősségre vonását, és rámutatott, hogy az eset miatt az orosz űrágazat jelentős presztízsveszteséget szenvedett el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #5
  Már csak az a kérdés, melyik állam szabotálja a programot...
 • Sequoyah #4
  A buntetes nem megoldas. Egy tudasigenyes iparagban senki nem fog okosabba valni, csak mert fel a felelossegrevonastol, sot... idegesen meg tobb hibat kovetnek el.
  Inkabb a rendszerszintu problemakat kene megtalalni es megoldani. Peldaul fel kene hagyni azzal az oroszos mentalitassal, hogy az erosebb kutya b*ik, es a magasabb pozicioban levo erobol attolja az otleteit, a felettest kritizalni pedig tilos. Ez kicsit javitana a minosegbiztositas rendszeren, es nem kiloves utan derulnenek ki a problemak.
 • Omega #3
  Ha megint programozási hiba, kvázi ua. mint a hordozorakétánál, akkor erre már tényleg csak a felelősségre vonás a megoldás. Kényszermunka a gulágon, jeges vízben történő alvás megvonás és hasonló hagyományos módszerekre van itt szükség.
 • gaszton421 #2
  Pontosan, úgyhogy ebből semmiképpen nem tudjákkimagyarázni magukat az oroszok. ha már a leválás után történt hiba azmár elvben nem a hordózórakéta hibája, de azt is orosz cég építette és a azorosz geosztacionárius telekomunikácios műholdak eddig sem voltak híresek a hosszú élettartamukról, jobben tették volna ha európai vagy amerikai műholdépítőt keresnek.
 • T_I #1
  Ha jól értem, nem a műhold kilövésével volt a gond, hanem magával a műholddal. Az tény, hogy az orosz építésű volt