FeFe

Csillagtérképek a jégkorszakból

Az éjszakai égbolt prehisztorikus térképét találták meg a Franciaország középső részén található híres lascaux-i barlang Halott ember tárnája néven ismert részének falain, ahol a Pleiadas csillagcsoport térképét is fellelték a falfestmények között.A kb. 16500 éves térkép három fényes csillagot ábrázol, melyet Nyári háromszögnek nevezünk.

Nemrég egy másik, 14000 éves csillagképet találtak egy spanyolországi barlangban. A müncheni egyetem kutatója, Dr. Michael Rappenglueck szerint a térképek arról árulkodnak, hogy őseink sokkal többet tudtak a világról, mint eddig hittük.

A tudományos örökség
A lascaux-i barlangok látványos bika, ló és antilop rajzait 16500 évvel ezelőtt készítették. Az 1940-ben felfedezett képek távoli őseink művészi tehetségét mutatják, de a rajzok a tudományos műveltségüket is demonstrálják. A barlangok felfoghatók egyfajta történelem előtti planetáriumként, ahol az emberiség először térképezte fel a csillagokat. A tárna falán egy bika, egy furcsa madárember és egy titokzatos madár látható, amely egy ágon ül.

 
"A barlangok felfoghatók egyfajta történelem előtti
planetáriumként, ahol az emberiség először térképezte fel a csillagokat."

Nyári háromszög
Dr. Rappenglueck szerint ezek körvonalai formázzák az ég térképét: a bika szeme, a madárember és a madár jelzi a három jelentős csillagot, a Vegát, a Denebet és az Altairt. Ezek együttesen alkotják a Nyári háromszög csillagképet, mely a legfényesebb objektumok között látható az északi félgömb felett, nyár közepén. 17000 évvel ezelőtt, az égnek ez a része sohasem került a horizont alá, ezért valószínűleg különös jelentőséggel bírt a tavasz kezdetén.

"Ez a történelem előtti kor kozmoszának térképe. Ez volt az ő égboltjuk, teli állatokkal és szellemi vezetőkkel." - mondta a német kutató.

Hét nővér
De a csillagtérkép nem az egyetlen bizonyíték arra, hogy az ősemberek érdeklődtek az éjszakai ég iránt. A lascaux-i barlangkomplexum bejáratának közelében van egy nagyszerű bikafestmény. A bikát a lapockájánál fogva felakasztva a Pleiades térképének látszik a rajz. Ezt a csillagcsoportot Hét nővérnek hívják. A bika festményben más pontokat is jelölnek, amely szintén lehetnek az ég e részének egyes csillagai. Jelenleg ez a terület a Taurus bika csillagkép egy része, tehát az emberiség már több ezer évvel ezelőtt azonosította az égbolt e területét.

Északi korona
Dr. Rappenglueck egy másik csillagtérképet is megfigyelt egy spanyol barlangban. Ezt 14000 évvel ezelőtt készítették. A Cueva di el Castillo (Kastélybarlang), amely a Pico del Castillo hegyekben található, ezt a részét Kezek posztójának hívják. A nevezetes rész végén található egy pontokból álló hajlított minta. "Senki nem szentelt neki nagy figyelmet" - mondta Dr. Rappenglueck. "De nyilvánvalóan ez az Északi korona nevű konstelláció rajza. Így már figyelemreméltó."

Azok a régészek, akik megvizsgálták Dr. Rappengleuck eredményeit, mind egyetértettek a magyarázatban. Véleményük szerint a német tudós felfedezte a legkorábbi bizonyítékokat arra vonatkozólag, hogy az emberiséget már akkor is érdekelték a csillagok.


A csillagtérképek elvezetnek az őseinkhez

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #14
    figyú, mi még faszban sem voltunk amikor a vírusok már rég itt kevertek, úgy hogy nem kellene alábecsülni a képességeiket, nem hülyegyerekek azok!
  • qper #13
  • Anteris #12
    Moli, te mint materialista - amúgy én sem vagyok istenhívő - hogyan magyaráznád meg a végtelen fogalmát meg az anyag eredetét?
  • Anteris #11
    nem csak az AIDS vírust hanem _semmilyen_ vírust nem fogunk tudni _soha_ legyőzni. Erre csak az emberi és állati szervezet képes. Bármiféle hír vírusellenes szerekről átbaszás.