SG.hu

Teljesen betiltják a haszonállatok klónozását Európában

Az Európai Parlament az állatok klónozásának tilalmát azok utódaira és importjára is kiterjesztené.

A Parlament a mezőgazdasági céllal tartott állatok klónozásának, a klónozott állatok utódaiból készült termékeknek és azok uniós importjának betiltása mellett foglalt állást, szigorítva az Európai Bizottság által benyújtott javaslatot. A jogszabálytervezetet 529 szavazattal, 120 ellenszavazat és 57 tartózkodás mellett fogadták el. "A klónozás technológiája még nem kiforrott, és tulajdonképpen nem jutott még messzire. Az elhullási arány továbbra is igen magas. Sok élve megszületett állat már az első pár héten elpusztul, ráadásul fájdalmak között. Tényleg meg kell ezt engedjük?" tette fel a kérdést a környezetvédelmi bizottság képviseletében Renate Sommer német néppárti (EPP) jelentéstevő.

"Most még megengedik a szabályok, hogy nem uniós országokból szaporítóanyagot importáljunk. Vagyis mások elvégzik helyettünk a piszkos munkát, mi pedig mossuk kezeinket. Azonban mi teljes tilalmat kérünk. Nem csak a klónozási technológiára, hanem a szaporítóanyagok, a klónok és azok utódai behozatalára egyaránt. A nyomonkövethetőség megoldható. A pedigré-dokumentumok, a tenyésztéssel kapcsolatos dokumentumok, az állományjegyzékek fellelhetők. Szeretném arra kérni az Európai Bizottságot, hogy gondolja át még egyszer ezt az egész jogszabályjavaslatot. Néha a politika dolga, hogy megszabja a határokat" - mondta Sommer képviselő.

"Gondolnunk kell az állatok egészségére, de az emberi egészségről sem szabad elfelejtkeznünk" - emlékeztetett a mezőgazdasági bizottság jelentéstevője, Giulia Moi a Szabadság és Demokrácia Európája (EFDD) képviselőcsoport olasz képviselője. "A jelentéssel kereskedelmi partnereinknek azt üzenjük, hogy nem szándékozunk ilyen szempontból kétséges termékekkel veszélyeztetni saját, a családunk vagy a jövő generációk egészségét. Az európai gazdálkodókra egyes technológiák, többek között a klónozás terjedése miatt nagy nyomás nehezedik, különösen Ázsiából. De Európa értékeken alapul, ezen értékek egyike pedig a jó minőség. Biztosak akarunk abban lenni, hogy nem lépünk túl a szakadék szélén."

Bár a klónozott állatok hagyományos szexuális reprodukciós módszerekkel világra jött utódai esetében az állatok jólétével kapcsolatos és etikai aggodalmak nem nyilvánvalóak, az aggodalomra maga a klónozott szülő léte ad okot, véli a Parlament. A képviselők ezért az állati klónok szaporítóanyagaira, az állati klónok utódaira, és a belőlük előállított termékekre is kiterjesztenék az uniós tilalmat. A tilalom a klónozott példányok utódainak importjára is ki kellene terjednie, mondta a Parlament. A Unióba csak akkor lehessen behozni állati eredetű élelmiszeripari termékeket vagy takarmányt, ha az importigazoláson szerepel: a termék vagy állat nem klónozott, kérték a képviselők.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy 2008-as véleményében kifejtette, hogy a klónozott egyedek jelentős részének egészségügyi problémái adódnak, amelyek gyakran súlyos betegséghez vezetnek vagy halálosak. Részben ezért is alacsony a klónozás technológiájának hatékonysága: a szarvasmarhák esetében 6-15 százalék, a sertések esetében pedig 6 százalék. A klónok rendellenességei és az embrió szokatlanul nagy mérete ráadásul gyakran nehéz elléshez és újszülött állat elhullásához vezet.

Fogyasztói felmérésekre utalva a képviselők úgy vélik, hogy az európai polgárok határozottan elutasítják a klónozott állatokból készült élelmiszerek fogyasztását, és a többség állatjóléti és általános etikai megfontolások alapján a mezőgazdasági céllal végzett klónozást is helyteleníti. A Parlament a jogszabályt minden tagállamban közvetlenül alkalmazandó rendeletté alakította, szemben a Bizottság által javasolt irányelvvel, amelynek esetében további nemzeti jogszabályokról kell dönteni. A Parlament emellett az eredetileg csak a szarvasmarhafélékre, házisertés-fajtákra, juh- és kecskefélékre, valamint lófélékre vonatkozó jogszabály hatályát valamennyi mezőgazdasági céllal tartott és szaporított állatra kiterjesztette.

A két jelentéstevő most tárgyalóasztalhoz ül a Tanáccsal annak érdekében, hogy a jogszabálytervezet végső formájáról megállapodjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!