Ötvös Tibor

A Hot Coffee botrány rövid krónikája

2004. július 4-én Sam Houser, a Rockstar Games elnöke és társ-alapítója egy e-mailben tájékoztatta Jennifer Kolbet, a cég direktorát. "A következő eseményeket lesznek majd láthatók a programban: orális szex, teljes szex (különböző pózokban), vibrátoros szex (és a lehetőség, hogy valakit megöljünk vele), nyalás, maszturbáció. Minden egyes jelenet átvezető filmekben és magában a játékban is láthatók lesznek."

"A GTA San Andreasban az erőszak és a kemény nyelvezet mellett szeretnénk bevezetni a szexuális tartalmakat is. Megértem, hogy pár embernek ez megkérdőjelezhető dolog, ám a szex teljesen természetes (sokkal inkább, mint az erőszak). Ráadásul ez a játék felnőtteknek készül."

"A dologgal kapcsolatban két következményre kell számítanunk" - áll Jennifer válaszában. "Először is a korhatár a legmagasabb besorolást kapja majd, így viszonylag szűk réteghez juthat majd el. Ha pedig a legmagasabbat kapja, akkor számos forgalmazó, bolt nem teheti majd ki a polcaira a hagyományos programok közé. Ez veszteséget és hátrányt jelenthet a cégnek."

"A második pedig, hogy a magas besorolás miatt magasabb adót vetnek ki rá és így darabonként minimum 80 centes extra-költséggel kell számolnunk, amit nem terhelhetünk rá a vásárlókra."

A besorolás meg is történt, ám a Rockstar végül beadta a derekát és hogy elkerüljék a legmagasabb korhatárt, rengeteg dolgot kivágtak a programból. Így jártak a szexuális megjelenítések is, ami Housert eléggé kikészítette. Ám pár nappal a megjelenés előtt egy vészgyűlésen az úriember végül meggyőzte a többieket, hogy a tartalom maradjon meg, ám dugják el azt a játékosok elől.

Ezt végül elfogadták és a San Andreas megjelenhetett. Ugyanakkor egy bizonyos Patrick Wildenborg nagyon szívesen készített különböző modokat a kedvenc játékaihoz és a GTA bizony azok közé tartozott. A San Andreas első körben csak PS2-re jelent meg, melynek feltörése sokkal keményebb feladat volt, mint azt elsőre képzelték. Ám Patrick és barátai nekifogtak 2004 decemberében a feladatnak.



"Természetesen elsőnek megnéztük a fájlokat" - árulta el Patrick. "Ekkoriban a legtöbb moddoló még javában játszott a programmal. Ahogy elkezdtük átnézni a kódokat, számos olyan animációs fájlnevet vettünk észre, melyek különböző szexuális tevékenységekre utaltak. Ez elsőre nem volt meglepő, hiszen a játékban voltak night-klubok és prostituáltak."

"Ugyanakkor felfedeztünk pár a főszereplővel kapcsolatos kódot is, melyek szintén erre utaltak. Ám sajnos a PS2 moddolására nem voltunk képesek, így 2005. márciusában feladtuk és vártuk a júniusi PC-s megjelenést." Június 7-én meg is jelent a San Andreas számítógépre és elkezdődött az érdemi munka.

"Volt egy amerikai barátom, aki átküldte nekem a szkript fájl másolatát. A hex-ecitorommal beolvastattam azt a részt, ami szerintem a szexuális dolgokat tartalmazta. Visszaküldtem neki a módosított fájlt és 15 perccel később már küldte is nekem az első videót. Ebben egy minijáték vált elérhetővé, melyben CJ barátnőjének fenekét paskolhattuk.

"Elneveztem Hot Coffee modnak és publikussá tettem a patchet. Kirobbanó siker lett és természetesen hatalmas botrány. A média azonnal lecsapott rá és ettől kezdve nem volt megállás."

A reakciók szinte hisztérikusak voltak: a korhatárbizottság és a családvédő szervezetek dühöngtek, a média csámcsogott a dolgon - Houser azonban boldog volt. Végül is valóra vált, amit látni szeretett volna. Azonban azóta sem tudta ezt a tervét a későbbi GTA játékokban megjeleníteni - hivatalosan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaho #11
    korhatárbizottság és a családvédő szervezetek stb
    agymosott zombik áá
  • ugh #10
    Az nem gond, hogy emberek szazait, utod el, taposod szet, lovod le, robbantod fel.
    Mert az ugye tok regi az elettel egyidejuleg megjelent dolog.
    De egy csocs, egy pina, vagy egy dugas az az, mert az a modern kor szulotte.
    EEEEEEEEEEEEEEElbaszott idiota barmok........
  • Loál János #9
    Indokolatlan tárgyeset.
  • Zombee #8
    Soha nem értettem a San Andreas esetében ezt a felhajtást. Azt a részt, ahol felöltözve kefél két animált karakter, ki kellett cenzúrázni egy olyan játékból, ahol egy bűnözőt irányítunk, aki bankot rabol, bérgyilkol, és kedvére lövöldözhet is az utcán. Tetszik, nem tetszik, a szexualitás része az egészséges emberek életének. És ez nem annyira életkorfüggő, az ember a nemi éréstől kezdve fizikailag képes rá, a hangsúly inkább az adott társadalom erkölcsi normáin van/lenne. Régen is dugtak a parasztlányok 14-15 évesen a disznóól mellett a szénaboglyában.
  • culas25hc #7
    Tényleg nevetséges ez a nagy küzdelem az erotikus tartalmak ellen. A médiában, a játékok között... közben a nyílt és értelmetlen agresszió teljesen megengedett. Pár fiatal számára sokkal természetesebb az, hogy valaki büntetlenül napi 50 embert eltesz láb alól, mint az, hogy valakinek szexuális élete van.

    Inkább azt kéne szabályozni, hogy a megjelenő erotika ne keveredjen erőszakkal, illetve az erőszak ne öncélú legyen, és legyen valami szankciója a játékmenetben.
  • SzirmosSzisza #6
    Gondolom a cikkszerző valahol meglátta egy külföldi oldalon osztán leferdítette.
  • TomecK #5
    Nevetséges és botrányos ami a mai világban folyik. A nemi élet mint olyan, már középiskolában 2-3-ik osztályban előkerül. Még könyvet is adnak amiben a 69-től a hüvelygombáig mindent meg lehet tudni. Tehát 12-13-14 évesek már mindent tudnak/tudhatnak a szexről amit csak akarnak. És akkor 1-2 szexjelenet miatt botrányos, hogy 18-as karika kell, mintha csak 18 éven felüliek szexelnének. Nekem 16 évesen olyan szexuális életem volt amit már tényleg csak pornófilmekben mutogatnak. NEVETSÉGES a mai világ BMEG.

    Az emberiség ellenes bűnöket feldolgozó filmekről és játékokról már nme is beszélnék ....

    És sztem sokkal jobb, egy olyan játék aminek ilyen mese szerű grafikája van mint a GTA mint egy olyan ahol még a grafikai világ is megpróbál minnél valósághűbb vért és érzelmeket szenvedést közvetíteni ...
  • lestyanrobi #4
    Tudom. De nekem ez az összefüggés nagyon távoli...
  • IMYke2.0.0.0 #3
    "Ez a téma most hogy jött elő?"

    Segíthetek? GTA 5 megjelenésének hajnalán vagyunk...
  • lestyanrobi #2
    1: Ez a téma most hogy jött elő?
    2: GTA 4 kiskép...