MTI

Sakkgépek egymás ellen 100 ezer dollárért

Szerdától számítógép küzd számítógéppel a sakk-komputerek első hivatalos világbajnoka címért, s nem mellesleg a készítőket jutalmazó százezer dollárért a kalmük fővárosban, Elisztában.

Deep Junior és Deep Fritz megalkotói hatvan-negyven százalékban részesednek a pénzalapból: vagyis a győztes masina 60, a vesztes 40 ezret "lépeget össze" a 6 partiból álló párosmérkőzésen gazdáinak. Egy-egy meccs legfeljebb 75 percig tart, minden lépésre 5 másodperc áll rendelkezésre, döntetlen állás esetén "time break-ben", vagyis rövidített játékidőben folytatják a felek.

Ami az esélyeket illeti, Deep Junior mellett szól, hogy a sakkgépek tavalyi, torinói olimpiáján az első helyen végzett, Deep Fritz viszont azzal a "tudattal" játszhat Elisztában, hogy a múlt év decemberében 4-2-re legyűrte az "embersakk" jelenlegi világbajnokát, az orosz Vlagyimir Kramnyikot bonni pároscsatájukban.

Az első ilyen ütközet ember és számítógép között 1997-ben volt, amikor is az azóta már visszavonult ex-világelső orosz Garri Kaszparov a Deep Blue nevű komputerrel mérte össze felkészültségét, és a csatát a gép nyerte 3,5-2,5-re.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Enlight #2
    Az a vicces ebben, hogy a Rybka azonos feltételek mellett bármelyiket elveri a kettő közül.
  • zemy #1
    Most akkor összesen két program indul?