SG.hu

Hunting Simulator 2

Kiadó: Nacon
Fejlesztő: Neopica
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium G3220 3 GHz-es vagy AMD Athlon II X3 450 processzor, Nvidia GeForce GTX 560 Ti vagy ATI Radeon HD 7770 grafikus kártya, 4 GB RAM, 17 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i3-6100 3,7 GHz-es vagy AMD Ryzen R3 1300X processzor, Nvidia GeForce GTX 1060 vagy ATI Radeon RX 590 grafikus kártya, 8 GB RAM, 17 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Hunting Simulator
Kategória: szimulátor

Folytatással gazdagodott korunk egyik legjobb vadászati szimulátora, melyben a világ számos pontjára elutazunk annak érdekében, hogy kiakaszthassuk a falra a legkülönfélébb állatok trófeáit. Játéktesztünkből kiderítheted, hogy milyen élmény lett a Hunting Simulator 2!

A belga Neopica csapata annak ellenére sem tette még le védjegyét a játékvilágban, hogy hosszú évek óta próbálkoznak, és rengeteg különleges alkotást hoztak már a tető alá. Hiába azonban a kreativitás, valamint a jó ötletek, sajnos ezek többsége annyira rétegjátéknak készült, hogy nem kaptak nagy költségvetést egyetlen kiadótól sem, így a legkülönfélébb cicás, kutyás és lovaglós szimulátorokkal van tele a portfóliójuk. Ennek ellenére is érdemes azonban komolyan venni őket, hiszen a FIA European Truck Racing című kamionos versenyjáték például nekik köszönhető, de a Hunting Simulator szintén egyike volt az eddigi legígéretesebb kezdeményezéseiknek.

Azt nyilván azért nem mondhatnánk, hogy utóbbi nagy sikert aratott, de 2017 magasságában kifejezetten kellemes élményeket nyújtott a rajongóknak, és vált rögtön a vadászati szimulátorok egyik közérthető és egyben közkedvelt tagjává. Nem meglepő, hogy a csapat úgy döntött, folytatással gazdagítja a játékot, így megszületett a Hunting Simulator 2, mely minden eddiginél magasabb szinten kínálja nekünk a virtuális vadászat élményét, bár azt azért itt, az elején kiemelnénk, hogy most sem lehet felhőtlen az örömünk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Ennek az oka pedig nem más, mint hogy sok esetben a készítők sem tudták, hogy hol húzzák meg azokat a bizonyos határokat, hiszen amennyiben egy játék címében ott a szimulátor kifejezés, akkor azt értelemszerűen egy kicsit komolyabban kell venni, mint egy közönséges árkád lövöldözést. Ezzel nem is lett volna probléma, csakhogy akkor vagy minden elemét szimulátoros magasságokba emelik – mint például a SnowRunner esetében láthattuk –, és felvállalják az ehhez kapcsolódó összes nehézséget, vagy megmaradnak egy teljesen közérthető vonalon, kizárólag az élményre koncentrálva. Sajnos a belgák ezen a téren nagyon rossz döntéseket hoztak, és míg bizonyos elemek tényleg élvezetesek, addig mások egyenesen idegesítők lettek, mert hiába reális órákat baktatni egy állat után a vadonban, egy üres virtuális világban már közel sem annyira szórakoztató, márpedig itt sokszor úgy érezhetjük magunkat, hogy inkább egy nyomkereső- és nyomkövető-szimulátorban vagyunk, ahol szökőévente egyszer, valahol a messzeségben felbukkan egy-egy vad.

Csakhogy ezt a vadat akkor sem tudjuk majd meglőni, mert vagy túl messze lesz, vagy rossz kaliberű puskát vittünk magunkkal, vagy éppen nőstény példányról van szó, netán nincs engedélyünk a leterítésére. Igen, ilyen sok dologba is beleköthet a játék, miközben a lövöldözések árkádos jellegét még egy Call of Duty is megirigyelhetné, hiszen ha már egyszer szimulátor, akkor elvárnánk néhány olyan hatást, ami befolyást gyakorol fegyverünkre, illetve a kilőtt golyóra, de alapvetően az egész perspektíva rossz, túlméretezettek a tájak, gyakran nagyon távolról látjuk csak a vadakat, egyszóval az alapok sincsenek rendben. Aki volt már vadászni, az nagyon jól tudja, hogy a legtöbbször azért nem így működik egy állat leterítése, még a tengerentúlon sem.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az elhangzottak alapján sokan úgy gondolhatják, hogy kifejezetten rossz és kerülendő lett a Hunting Simulator 2, de ezt azért nem állíthatjuk ennyire határozottan, éppen ellenkezőleg. Hiányosságai ellenére bőven vannak azért szerethető pontjai még úgy is, hogy a betanító mód egy nagy átverés, hiszen soha nem működik majd úgy a játék, ahogyan az első lépések alkalmával megtapasztalhatjuk. Papíron ugyanis annyi lesz a dolgunk, hogy kiszabadulunk a vadonba, majd miután elindulunk kis vadászházunkhoz, több lehetőség közül választhatunk az adott helyszínen. Magunk mellé fogadhatunk egy kutyát, és nekiállhatunk nyomokat keresni, majd ha van engedélyünk az adott állat kilövésére, akkor nekiállhatunk követni, de felülhetünk egy magaslesre, hovatovább vaktában is elindulhatunk a vadonban, hátha elénk sodor valamit a szerencse. Ha rátalálunk egy állatra, és megfelelő közelségben van, akkor elővehetjük a puskánkat, majd amennyiben az egyed kilőhető, van lőszerünk és megfelelő kaliber is van nálunk, akkor jöhet az aranylövés. Sok esetben az állat egy lövéstől nem terül ki, a seb súlyosságának függvényében elszalad, de a vérnyomait követve előbb vagy utóbb lelassul, illetve kileheli a lelkét, hogy feldolgozhassuk, trófeáját pedig kitehessük a nappalinkban. Normál esetben így működik a Hunting Simulator 2, de azért nem ennyire egyszerű és nem is ennyire idilli a végeredmény!

Egyrészt a világ minden részén vadászhatunk majd, ellátogathatunk Texasba, Coloradóba, de természetesen Közép-Európa sem maradt ki a sorból. Másrészt míg a játékmenet nem sikerült kielégítően összetettre, a háttérbe olyan tartalmat állítottak a fejlesztők, hogy azt egyenesen élmény szemügyre venni. Elképesztően sok fegyver, lőszertípus, távcsövek, kacsasípok, más állathangot utánzó eszközök, nyomkereső kutyák és egyebek várnak ránk, melyeket a sikeres vadászatok során összegyűjthető pénzből tudunk megvásárolni.

Mindezt saját otthonunkban, ahol trófeáinkat is megtekinthetjük, de az egyes vadállatokhoz szükséges engedélyek beszerzésére szintén itt kerülhet majd sor. Bár egy alaptőkénk adott lesz a kezdeti bevásárláshoz, azért sajnos elég könnyen ördögi körbe kerülhetünk. A Hunting Simulator 2-ben ugyanis nincs egy logikus fejlődési vonal, melyet figyelembe tudnánk venni ahhoz, hogy ne kelljen állandóan elölről kezdeni az egészet, illetve ne ragadjunk meg (napokig) a legalacsonyabb szinteken.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Merthogy jó lett volna, ha legalább az elején megfogják a kezünket, és megmutatják, hogy elsőre ezt a fegyvert és kiegészítőt vegyük meg, majd ezzel az engedéllyel menjünk egy adott régióba, mert így rögtön lenne némi sikerélményünk, ebben a formában azonban gyakran juthatunk zsákutcába. Megveszünk egy jobb fegyvert, hozzá egy távcsövet – anélkül semmit sem tudunk kezdeni a pályákon –, majd egy-két engedélyt, és gyakorlatilag elfogyott a pénzünk. Márpedig ez nagy baj, hiszen amennyiben olyan állatokat vadászhatunk csak, melyekhez nem jó a fegyverünk, akkor máris jöhet egy újraindítás, hiába próbálkoztunk több órája. Ez pedig csak az egyik ilyen probléma a sok közül, ami egyszerű logikátlanságra vezethető vissza.

Persze érdemes azért látni, hogy a Hunting Simulator 2 elsődlegesen azoknak készült, akik imádnak vadászni, így velünk ellentétben nekik nem esik nehezükre akár 15-20 percet ülni a magaslesen – még ha csak virtuálisan is – azért, hogy végre egy elejthető állatot sodorjon eléjük a szél. Amennyiben van némi fogalmunk a vadászatról, akkor nyilván nem esünk olyan amatőr hibákba, hogy rögtön gépfegyvert vásárolunk kacsához, illetve egyszerű íjpuskával indulunk egy medve ellen, számukra nyilván sokkal több örömet okoz majd az egész, de ezzel akad egy kis probléma.

Konkrétan pedig az, hogy aki vadászni akar, az kimegy az erdőbe, és vadászik, aki pedig csak érdeklődik a téma iránt, az ugyanúgy beleesik ezekbe a logikátlanságokba, ugyanúgy nem érti majd, hogy miért kell órákat tölteni unalmas nyomkeresgéléssel és így tovább. A végeredmény tehát mintha nem tudná, hogy kiket akarna kiszolgálni, így hiába van benne óriási tartalom és nagyszerű hangulat, a játékot nem sikerült egy kiegyensúlyozottan működő egésszé összegyúrni.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Nem nevezhető ugyan csúnyának, de azért szépnek sem mondanánk a Hunting Simulator 2-t! Bizonyos tárgyak, például a felszereléseink kidolgozottsága egészen kimagasló lett, ellenben az elejthető állatok és pláne a mozgásuk már hagy maga után némi kívánnivalót, de a nyitott világok változatosságával és kidolgozásával egyaránt akad probléma. Szerencsére az optimalizálás igencsak rendben van, így gyengébb gépekkel is érdemes próbálkozni, ha érdekel minket a vadászat.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Különösebb problémát nem tapasztalhatunk a kezelőfelület és az irányíthatóság terén, ami annak köszönhető, hogy belső nézetből élvezhetjük majd a kalandokat, így mindent alaposan megnézhetünk, ha szükségesnek tartjuk. Ami nagyobb gond, hogy az irányítás kifejezetten lassú, karakterünkkel nehézkesen haladunk, de ami még rosszabb, hogy sokszor meg is kell állni vele egy kis pihenésre, ami csak jobban derékba töri a tempót.

Játszhatóság: A tartalom ugyan elképesztő – bár szívesebben láttunk volna pár különlegesebb területet is –, de az egyes rendszerek összedolgozását sajnos nem sikerült megfelelő mértékben összedolgozniuk. Emiatt hiába kapunk a kezünkbe rengeteg lehetőséget, túlzás nélkül 5-10 óra vadászat után jutunk majd el oda, hogy kezdjük kapiskálni a lényegét, a rendszerességet, hogy mégis mit szeretnének tőlünk a készítők, illetve miként tudunk érvényesülni a pályákon.

Intelligencia, nehézség: A mesterséges intelligencia terén a játék egy kicsit érzékeny lett, állíthattak volna a nehézségi szinteken, vagy kaphattunk volna legalább egy árkád módot, de helyette inkább gyakran belezavarodunk az egészbe, nincs benne logika, nincs benne következetesség, ennek megfelelően gyakran nevezhetjük kellemetlennek az élményt. Nyilván egy szimulátortól nem is várnánk mást, csakhogy a nevén kívül a Hunting Simulator 2 sajnos minden, csak nem szimulátor.

Hangok, zene: Zenék nincsenek, hangok viszont annál inkább. Kifejezetten kellemes a madárcsicsergés vagy a ropogó avar a vadak utáni kajtatás során, a puskadörrenéseknek igazi erejük van, egyszóval igazán hatásos lett ebből a szempontból az egész.

Összegzés: Nagy kár, hogy a Hunting Simulator 2-ről összességében ez nem mondható el. Aki él-hal a vadászatért, garantáltan még az is megunja majd a gyakran órákig tartó céltalan baktatást. Nem rosszak az alapok, ígéretes dolgot álmodtak meg a készítők, csakhogy el kellett volna dönteniük: szimulátort vagy árkád lövöldét készítenek, amiben csak az élmény a lényeg. Merthogy így a végeredményt nehezen élvezhetjük, és még realisztikusnak sem igazán nevezhetnénk. Hogy is mondják ezt jobb helyeken? Így kell két szék között a pad alá esni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GSAgent89 #3
    Ha igazán realisztikus lenne ez a játék akkor ehhez is hajnal 2-kor kellene kelnem hogy játsszak vele :D :D
  • Atyuska #2
    Egy vadászt azért megkérdezhetett volna a cikkíró, hogy neki mi a véleménye, mennyire realisztikus, visz az igazi vadászat se 1 órán belül ér véget.
  • gombabácsi #1
    sétaszimulátornak jó?