MTI

Döntőjéhez érkezett a magyar nemzeti e-sport bajnokság

Eddig háromezren vettek részt a járványhelyzet miatt teljes mértékben online térbe áthelyezett, 15 millió forint összdíjazású idei magyar nemzeti e-sport bajnokságon, amely a hétvégén a legnépszerűbb játék, a League of Legends (LoL) rájátszásával és döntőjével folytatódik.

Biró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnöke a csütörtöki online sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a versenyzői létszám még tovább növekedhet, hiszen a bajnokság összesen hét játékból áll, és a többiben egészen június végéig tartanak majd a döntők. Hozzátette: az már most látszik, hogy a versenyek iránti nézői érdeklődés 10-15 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest. "Az eNET legfrissebb kutatása szerint 3,8 millióra emelkedett azok száma, akik Magyarországon alkalmanként vagy rendszeresen videojátékot játszanak, a másfél évvel ezelőtti 425 ezerről idén tavaszra több mint 540 ezerre nőtt a hazai e-sport közösség, azaz az e-sportolók és szurkolók együttes száma" - ismertette Lesti Mónika, aki elmondta azt is, hogy a videojáték-piac 2019-ben 53,4 milliárd forintra bővült a 2018-as 41 milliárdról, míg az e-sportpiac mérete eközben 24 milliárdról 43 milliárdra nőtt.

Biró Balázs kiemelte, hogy a koronavírus-járvány természetesen átírta a magyar nemzeti e-sport bajnokság menetét és lebonyolítását is. "Az elmúlt hetekben gyakorlatilag az egész bajnokság átköltözött az online felületekre, és az eredetileg tervezett offline döntőket is az online térben rendezzük meg" - fogalmazott az elnök, akik emlékeztetett arra, hogy a 2020-as bajnokságban hét játékban - League of Legends (LoL), Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), Rainbow Six Siege (R6S), PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) és Hearthstone, FIFA 20 és autószimulátor e-sportban - mérhetik össze tudásukat az e-sportolók.

"A rájátszás és a döntők április és július között zajlanak, a mérkőzéseket folyamatosan nyomon lehet követni az online közvetítéseken keresztül. Az idei bajnokság azonban a kibővült játékok mellett még egy újdonsággal szolgál, ugyanis a LoL-verseny része lett a dél-kelet európai nemzetközi bajnokságnak, az Esports Balkan League-nek. Így a magyar bajnok nemzetközi téren is folytathatja a küzdelmeket" - tájékoztatott Biró Balázs. A League of Legends játékkal veszi kezdetét a a bajnokság döntőinek sora.

"Az alapszakaszt megnyerő Wonder Stag Esports várja ellenfelét a vasárnapi döntőben, a végső győzelem sorsa pedig ezúttal egy még nagyobb online show keretében, egy három győzelemig tartó párharcban dől el vasárnap délután négy órától, melyet a rajongók élőben követhetnek nyomon az Esport1.hu oldalán. A LoL bajnokság első három helyezettje között kétmillió forint pénznyeremény osztanak szét" - mondta Hodozsán Dániel, a bajnokság főszervezője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!