St

Darkstone




Kiadó: Gathering of Developers
Fejlesztő: Delphine Software

Minimum Követelmény: P233, 32 MB Ram, 170 MB HDD, 3D gyorsító
Hasonló játékok: Diablo
Kategória: RPG/Akció



A bemutatóm során a Diablohoz mértem a játékot. A műfaj szerelmesei azt már minden porcikájában ismerik, így nem nehéz az egyes részleteket összehasonlítani. Ez azért is indokolt, mert a játék során folyamatosan olyan érzésem volt, mintha a fejlesztők nem törekedtek volna egyedit alkotni, csak a Diablo meglévő rendszerét tökéletesítették, sok kényelmes funkciót és bővebb kalandot a játékba varázsolva. Persze a grafika is sokkal szebb, de erről majd késöbb.

A játék karaktergenerálással kezdődik. Single player módban is 2 játékost irányíthatunk, így két karaktert kell generálni, amit érdemes különböző kasztokból összeválogatni. A játékban 4 kaszt van, abból külön választható férfi vagy női karakter. Minden kasztnak eltér a fejlődési iránya és a megszerezhető tudása.


Warrior
A kalandokra született, fizikailag erős karakter. A közelharc mestere. Kedvenc fegyverei: kard, kétkezes kard, bárd, balta, lándzsa. Fő adottsága az erejében van.


Amazon
A női társadalomban speciális kűzdőtechnikákat tanult, amit a férfi nem feletti dominanciájának bizonyítására is felhasznál. A csatában felveszi a közelharcot. Kedvenc fegyvere a kard, balta. Fő adottsága az ereje.


Wizard
Az életét a mágia művészetének tanulására szentelte. Harcosnak közepes, ezért az erős ellenfeleket kerüli. A tudása félelmetes fegyver. Fő adottsága az intelligenciája.


Sorceress
A mágikus energiáit a természettől kapta. A tudása teszi őt is félelmetes harcossá. Fő adottsága az intelligencia.


Assassin
A bérgyilkosok harci technikáit alkalmazza a lelkiismeret és morál teljes hiányával. Mestere a dobófegyvereknek. Hangtalanul jár és a közelharcot kerüli. Kedvence a dobótőr és a shuriken. Az ügyesség fejlesztése elsődleges.


Thief
Ő mindazt ingyen szerzi, amiért mások megdolgoznak. Kitűnő íjász, de a dobofegyvereket is nagyszerűen kezeli. A közelharcot kerüli. Az ügyesség a legfontosabb tulajdonsága.


Monk
Egy kolostorban a harcra nevelték. Az intelligenciája alkalmassá teszi mágiahasználatra, de az erejére támaszkodva a közelharctól sem riad vissza. Állóképessége miatt legfontosabb tulajdonsága a vitalitás.


Priestess
Az istenért és az Ő nevében kűzd a gonosz ellen. Küzdőtechnikájában egyensúlyt képez a közelharc és a mágia. A vitalitás fejlesztése nála is a legfontosabb.

A játékmenet során a mágia használata nem a legfontosabb, de sok szituációban megkönnyíti a helyzetünket. A legjobb mágus természetesen a wizard/sorceress, de bármelyik karakter képes megtanulni varázslatokat. Épp ezért célszerű egy fighter/thief, vagy monk/thief párosítás. A másodlagos karakter (amit a gép irányít) mindig a távolharcra felszerelt hős legyen.

A történet a faluban (town) kezdődik. Az első különbséget már itt felfedezhetjük a Diablo town-jához képest: a Darkstoneban a falu él! Emberek beszélgetnek, sétálgatnak a főtéren és odajönnek hozzánk. Néhányuktól értékes információkat is megtudunk, de van aki megbízásokat is ad, ami teljesítése esetén pénz, varázstárgy, vagy szintugrás jár. Beszélgetni mindenkivel kell, mert sok összefüggés így derül ki. A szereplők dialógusaikat szépen hangsúlyozva (jól érthetően) adják elő. A feladatok megszövegezése és a történet nagyon egyszerűen van megfogalmazva, így a gyengébb angolosok is jól megérthetik.

A faluban információk mellett a ellátmányhoz is hozzájuthatunk. Félkör alakban helyezkednek el az épületek a főtér körül. A legelső hely a gyakorlópálya. Csak single player módban használható. Itt a fegyverhasználatot és a varázslatokat gyakorolhatjuk. A következő ház Master Dalsin-é. Nála lehet folytatni jó pénzért különböző tanulmányokat. Dalsin mellett van Master Elmeric háza. Itt lehet venni, vagy eladni varázskönyveket, tekercseket, manna és életerő italt, ellenmérget, gyűrűt, nyakéket. Itt töltik fel a varázspálcát, és az egyéb mágikus tárgyakat is. A sarkon áll Larsac a bankár háza. Larsacnál elhelyezhetjük a pénzt, amit így nem kell cipelni a dungeonokban. A bankszámláról természetesen csak mi vehetjük fel az összeget. Középen áll Perry a kocsmáros háza. Itt lehet élelmet vásárolni, ugyanis a Darkstone-ban erre is figyelni kell. Az "éhség csík" harc közben gyorsabban fogy. Perry mellett áll Madame Irma. Irma egy boszorkány, ő tudja azonosítani az ismeretlen tárgyakat, ill. gyógyít. Legutolsó ház Gunteré. Ő a kovács. A kovácsnál lehet fegyvereket, páncélok venni és eladni, javíttatni és fejleszteni. Az elégett fáklyákat is ő tudja rendbehozni (a sötét dungeonban ugyanis fáklyák tucatját kell vinni, hogy lássunk is valamit...).

Felszerelkezés után a townból kijutva, először különböző felszíni terepereken kalandozhatunk. Ezen a fákkal, bokrokkal sűrűn borított tájon kell megtalálni a dungeon bejáráratait. Több bejárat van, mindegyik egyre mélyebb szintekre visz, ezért új játék kezdése esetén sem muszáj a level 1-ről kezdeni. A felszíni terülteken is feladatokat lehet megoldani, emberekkel találkozhatunk, és nagyon sok infót lehet megtudni.

A dungeonban a feladat szintén nagyon ismerős lesz. A szobákban ládák nyitogatásával, vázák törögetésével lehet előbbre jutni. A legtöbb helyen mindig találhatunk valamit, de néhol csapdák is vannak elrejtve. Nagyon veszélyesek a taposóaknák. A szobákban, folyosókban szörnyek hada vár. A kígyótól a minotauriszig minden elkepzelhetővel találkozhatunk. A Diablohoz hasonlóan a Darkstone-ban is van town portal varázslat (magic door). Ezzel bárhonnan egy pillanat alatt a townba juthatunk.

A varázslatok:
Sajnos ez kissé visszafejlődést mutat a Diablohoz képest. A fireball, magic missile, resurrection, magic door, healing, antidote varázslatok a leghasználhatóbbak. Tekercsek és varázskönyvek vannak, de találtam már olyan varázstárgyat is, ami speciális varázslat képességét adta (pl Ring of lighting).

A fegyverek:
A felhasználható fegyverek jelentősen bővültek. Kard, kétkezes kard, balta, kétkezes balta, bárd, bunkó, dobótőr, íj, dárda, botok, varázs pálca, mindenből rengeteg féle és kinézetű. Emellett minden kasztnak saját páncél és sisak típus. A fegyverek és páncélok a kovácsnál fejleszthetőek, de a fejlesztés eseten a tartóssága csökken, ezért nem szabad túlzásba vinni. Dobófegyverek esetén mindig kell tartalék fegyvert vinni, mert hamar elkopnak. Kedvenc fegyverem thief esetén egy 10-12 sebzésre fejlesztett dobótőr volt, 14/14-es tartóssággal. Emellett mindig vittem egy 8-10-es shurikent is, mert sajna ezt a dobótőrt minden szinten átlag kétszer kellett javíttatni.

Az ellenfelek:
A tucatszörnyek után minden negyedik szinten jön egy tápos ellenfél. Novice szinten nem túl nagy nehézség a legyőzése egyiknek sem. Van néhány ellenfél, amely immunis a elektromos varázslatra, vagy a tűzre, de általában a kardnak mindegyik engedelmeskedik. Célszerű vinni 2-3 flaska ellenmérget, mert a kígyók, és néhány szörny komoly mérgezést okozhatnak. Ebben az esetekeben Irma gyógykezelése, vagy az antidote varázslat is hatásos lehet.

A tulajdonságok:
A Diablobol megszokott négy alaptulajdonság itt is jelen van:
1. Erő (strength). Ez meghatározza, hogy mekkora sebzéssel használhatóak a fegyverek (damage point).
2. Mágia (magic). A magic határozza meg a mannapontjaink számát.
3. Életerő (vitality). A vitalitás nagyságától függenek az life pontok. Egyértelmü, ha a life pont lecsökken nullára, az game over.
4. Ügyesség (dexterity). Az ügyességtől függ a fegyverek találati aránya. Dobófegyverek esetén ez a pontszám a legfontosabb.
Emellett minden kasztnak vannak kézségei. Ezek mannapont fogyasztás nélkül használhatóak. A kézségek Master Dalsinnál "megvásárolhatóak".

Multiplayer:
TCP és IPX módokat támogat. A single player módban beedzett karaktereket gond nélkül lehet használni. A multiplayer játék lementhető így az elkezdett kalandokat be lehet fejezni.

Az irányítás:
Sokkal kényelmesebb, mint a Diabloban. A legfontosabbakat felsorolom:
Irányítás egérrel.
Bal click fegyver használat és mozgás.
Jobb click varázslat használat.
Ctrl: futás
Shift+bal click: fegyverhasználat mozgás nélkül.
S: varázslatok listája
T: megtanult kézségek listája
R: alvás (ez feltölti a mana es életerő pontokat maximumra, de növeli az éhséget)
Számbillentyűk 1-8: megtanult varázslatok/kézségek. A shift+bal click-el lehet hozzárendelni egy számhoz egy varázslatot.
F1-F8: a "potion" használat
I: hátizsák tartalma
L: meglátogatott helyek listája (automatikusan oda lehet menni, a listán szereplő helyekre)
TAB: térkép
Q: quick save
Enter: beszéd multiplayer módban
Sok olyan irányítási bug már ki van küszöbölve, ami a Diobloban még kényelmetlen volt.
Értékelés:

Grafika: +++++   A Diablo fix nézőpontja sok esetben nagyon kényelmes volt, de más helyzetekben megnehezítette a tájékozódást. A Darkstone full 3D, minden irányba forgatható a nézőpont, és zoomolható a játékos tengelye körül. 3D kártyát alaból, rákérdezés nélkül támogat.

Zene: ++   A townban nagyon hangulatos zene gitárzene szól, a pályákon meg jobb inkább kikapcsolni, mert 2-3 percenként felpörgeti a CD-ROM-ot még full install esetén is, és az nagyon idegesítő.

A kihívás: +++++   A Diablohoz képest sokkal több a kaland és a történet. A labirintusok minden alkalommal generáltak, így nagyon sokáig új élményt nyújtanak. A megoldható feladatok is változatosak.


Befejezésül annyit mondanék a stuffról, hogy nem lenne meglepő, ha még néhány elszánt kalóz is elsietne a közeli game centerbe megvásárolni eredetiben. A játék kiadós szórakozást nyújt, biztosan megéri az árát!


Nagy a nyüzsgés a faluban


Jó ez a magic missile, persze csak a kard mellett

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tower Guard #10
    Nagy kár hogy nem fojtaták:@
  • Tower Guard #9
    Énis most betévedtem, Ez volt mindig is az egyik kedvenc játékom, legalábbis rpg-ben biztosan:D Szerintem a diablot simán lekörözte és még talán a 2-es helyett is szívesebben darkstoneztam. Az nagyon jó volt ebben a játékban hogy ha új játékot kezdtél mindig más lett a pálya más küldetések(mellékküldetések) meg ilyenek:) Nagyon hangulatos kis game
  • Lateof #8
    Jah, isteni hangulatos grafikája volt :D
    Egyik régi kedvencem. De most csak véletlenül tévedtem ide :P
  • neevous #7
    Ez a grafika...:D
  • béla #6
    Tudja valaki, hogy kell megcsinálni KOLOS,Luxorius pályáját.Hanyas számra kell teni a szobrokat( arany ezüst bronz)
  • csabesz13 #5

    Én meg arra nem tudtam rájönni mire jó a nyaklánc ugyse lehet használni, és a fiatalitó ,hol van?