SG.hu

A skandináv országok a legerősebbek innovációban

Az Európai Bizottság által kidolgozott új innovációs mutató alapján Svédország, Németország, Írország és Luxembourg hasznosítja a legjobban az innovációt az uniós tagállamok közül.

Az innovációs teljesítménymutató azt méri, hogy az innovatív ágazatokból jövő ötletek milyen arányban jutnak el a piaci hasznosításig és járulnak hozzá a jobb minőségű munkahelyekhez és a versenyképesebb Európához. A mutató szerint - amelyet a Bizottság az EU vezetőinek kérésére dolgozott ki a nemzeti innovációs politikák teljesítményértékelésére - továbbra is jelentős különbségek vannak az EU tagállamai között. Nemzetközi összehasonlításban az EU egészében jól teljesít, ugyanakkor továbbra is elmarad a világ leginnovatívabb gazdaságaitól.


"Az Európai Uniónak még több nagyszerű elgondolásból kell sikeres termékeket és szolgáltatásokat kifejlesztenie ahhoz, hogy vezető erővé válhasson a világgazdaságban. Ugyanakkor fel kell számolni az aggasztóan mély "innovációs szakadékot" is. A javasolt mutató segít számszerűsíteni teljesítményünket és körülhatárolni azokat a területeket, ahol az egyes országoknak cselekedniük kell." - mondta Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos. Az új mutató jelentős eltéréseket mutat az innovációs teljesítmény eloszlásában az EU tagállamai között (a 2010-es EU-átlagot 100 egységnek véve). Az EU-n belül legkiválóbban teljesítők annak köszönhetik kiváló minősítésüket, hogy esetükben teljesül a következő feltételek többsége vagy mindegyike: gazdaságukban jelentős szerepet játszanak a tudásintenzív ágazatok és a gyorsan növekvő innovatív vállalkozások, illetve számos szabadalmat és versenyképes exportterméket állítanak ki.


A javasolt mutató újdonsága az, hogy az innovációs teljesítményre helyezi a hangsúlyt, ezért jól kiegészíti az Innovatív Unió eredménytábláját és annak összevont innovációs indexét. Ez utóbbiak tágabb összefüggésben értékelik a tagállamok és maga az EU innovációs teljesítményét, huszonnégy - többek között az előfeltételekre, a közbenső tevékenységre és az létrehozott termékekre vonatkozó - innovációs mutató alapján. Az innovációs teljesítmény széles skálán mozog és ágazatonként eltéréseket mutat. A javasolt mutató alapját négy, szakpolitikai szempontok alapján kiválasztott összetevő adja. A bizonyos nem uniós államokkal való összevetés azt mutatja, hogy az EU egészében jól szerepel. Svájc és Japán teljesítménye egyértelműen kiugró, de az EU az innovációs teljesítmény tekintetében többé-kevésbé azonos szinten van az Egyesült Államokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!