MTI

Kína központi weblapot nyitott feljelentőknek

Internetes felület létrehozásával bíztatja a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi korrupció elleni szervezete a lakosságot arra, hogy jelentse a hatóságoknak a gyanús eseteket és a visszaélésekkel vádolt főszereplőket - számolt be róla a kínai média.

A weblapot a párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága és annak állami, kormányzati megfelelője, az ellenőrzési tárca közösen gondozza. A bejelentőknek lehetőségük van névvel és név nélkül is az információk, dokumentumok feltöltésére, de a névvel vállalt beadványokat előnyben részesítik. A helyi, vidéki vezetőkkel kapcsolatos ügyekben először a területileg illetékes fegyelmi bizottságok járnak majd el, míg a központi kormány érintett hivatalnokainak az esetében a legfelsőbb fegyelmi ellenőrző bizottság az illetékes. A vizsgálatok eredményeit az informátorok online nyomon követhetik.

Az oldalnak "hírek" rovata is van, amelyben a legfrissebb bejegyzés Csiang Csie-min, az állami vagyon felügyeleti és igazgatási bizottsága vezetőjének leváltása szerepel. Csiang egyben a kormányzati szerv pártbizottságának titkárhelyettese is volt, és korábban a kínai energiaipari órásvállalat, a CNPC csúcsán is éveket töltött. Aki a témába vágó híreket keres, megtalálja Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár esetét és a felfüggesztett halálbüntetésre (életfogytig tartó börtönre) ítélt volt vasútügyi miniszter, Liu Cse-csün ügyét is.

Megfigyelők úgy vélik, a központi vezetőség a maga által meghirdetett korrupcióellenes harc jegyében kénytelen volt lépni, hiszen az utóbbi hónapokban jó néhány leleplezés látott napvilágot az internet közvetítésével. A hivatalos csatorna létrehozása egyben nyilván azt is szolgálja, hogy mind kevesebb ügy kerüljön a mikroblogokra. A Global Times című angol nyelvű napilap kedden arról is beszámol, hogy az említett weboldal fórumot is biztosít a látogatóknak, és azt hangsúlyozza, mennyire időszerű volt, hogy a szervezet kilépjen a nyilvánosság elé, új formában a szolgálatába álljon. A korrupció elleni legfelsőbb szervezet munkájáról ugyanis eddig az átlagemberek vajmi keveset tudhattak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!