SG.hu

13 millió euró digitális közszolgáltatásokra

Az Európai Bizottság 13,7 millió euró összegű beruházással kívánja támogatni az unióbeli digitális közszolgáltatások továbbfejlesztését.

Az uniós tagállamok, a gazdasági ágazatok, a tagállami közigazgatási szervek, a tudományos élet, a magánszektor, valamint a helyi közösségek eddig is sikerrel működtek együtt számos olyan projekt keretében, amely hozzájárult a más tagállamban történő letelepedés, munkavállalás, tanulás vagy vállalkozásindítás megkönnyítéséhez.

Az "e-SENS" (Electronic Simple European Networked Services - egyszerű elektronikus európai hálózati szolgáltatások) nevet viselő új projekt hozzájárul majd a digitális közszolgáltatások fejlesztéséhez, melyek segítségével a cégek akár saját tagállamukban, akár más uniós országban kevesebb nehézségbe ütköznek majd tevékenységeik folytatása - mint például a vállalkozásindítás, a jogi követelmények teljesítése vagy a közbeszerzési eljárásokon való részvétel - során. A rendszer összekapcsolja majd az egyes tagállamok digitális szolgáltatásait is, biztosítva a hozzáférést bárki számára, aki szabadidős, munkavállalási vagy tanulmányi okokból egy másik tagállamba utazik.

A következő példák bemutatják, hogy az e-SENS segítségével hogyan fokozhatók az egységes piac kínálta előnyök:
  • Anja portugáliai utazásokra specializálódott utazási irodát vezet Litvániában, és úgy döntött, hogy Portugáliában is irodát nyit, amely a balti államokba szervezne utakat. Az unióbeli egyszerűsített online ügyintézés (SPOCS) egyablakos rendszerén keresztül könnyűszerrel feltérképezheti a vonatkozó követelményeket, sőt a regisztrációs űrlapok kitöltéséhez is segítséget kap.
  • Anja eközben esküvőre is készül: vőlegényével Spanyolországban tervez házasságot kötni. Erre a STORK modul segítségével litvániai otthonából, online tud bejelentkezni elektronikus személyi azonosítójával.
  • Karel poggyásza elveszett, miközben ő Brüsszelből Athénba repült. Karel elégedetlen a légitársaság által az uniós utasjogok alapján felajánlott kártérítéssel. Az e-CODEX segítségével Európában bárhol online megindíthatja a kis értékű követelések eljárását.
  • Sabrina unokatestvéreit látogatja meg Dániában, amikor észreveszi, hogy elfogyott a cukorbetegségére szedett gyógyszere. Az epSOS elektronikus gyógyszerfelírási rendszerével viszont külföldön is kiválthatja gyógyszereit.

    Az unióbeli digitális közszolgáltatások hatékonysága tovább javul majd, ha Unió-szerte elérhetővé válik a nagysebességű szélessávú hálózat. A nagysebességű hálózatokba történő beruházások ösztönzése a "behálózott kontinens" kiépítését célzó bizottsági csomag részét képezi.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!