MTI

Pekingben platformot hoztak létre az internetes rémhírek ellen

Az online rémhírek, pletykák elleni küzdelem részeként hat nagy és népszerű kínai internetes weboldal közös platformot nyitott, amelyen cáfolhatók lesznek a nyilvánosságot kapott hamis állítások - jelentették be a kínai főváros internet-felügyeletének illetékesei.

A szerveződés az internetes környezet "megtisztítása" jegyében alakult, és a platformot állítólag egy pekingi internetes nonprofit szervezet gondozza. Igazgatója, Csen Hua szerint a vállalkozás első fázisában 100 ezer rövid közleményt tett közzé, amelyeket 30 weblapról gyűjtöttek be. Valamennyi félrevezető, hamis információkról szólt, vagy adathalászó lapokról számolt be. A szerkesztők az információk ellenőrzésére is vállalkoznak.

A rémhírek szerzőinek a szakemberek szerint általában csupán figyelemfelkeltés a céljuk, vagy a "gőzt akarják kiengedni". Sokan ötletes jópofaságnak tekintették például, hogy a tavalyi fővárosi nagy esőzések idején évekkel korábbi árvízi képekkel illusztrálták a helyzetleírásaikat. A szándékosan gyártott álhírek ugyanakkor veszélyesek is lehetnek, könnyen pánikot okozhatnak - teszik hozzá a szakértők. A Sohu kínai weboldal hírközpontjának igazgatója hangsúlyozta, hogy megfigyeléseik szerint ezek a "hírek" katasztrófák vagy tömegmegmozdulások idején különösen gyorsan terjednek.

A Global Times című angol nyelvű napilap kapcsolódó jegyzetében emlékeztetett arra, hogy az internet világában ma - 564 millió böngészővel - a kínaiak vannak a legnagyobb létszámban jelen. Ám ez a tömeg - tette hozzá az újság - nagy számban gyártja a hamis információkat is. A lap külföldi esetekkel illusztrálta a közösségi médiában előfordult káros híreszteléseket, amelyek például Indiában egy etnikai konfliktus kiszélesedéséhez vezettek, vagy tavaly a Sandy hurrikán pusztítása idején az Egyesült Államok hatóságait késztette beavatkozásra. A lap úgy tudja, fejlesztés alatt van egy online játék, amely arra fogja tanítani az internetezőket, miként előzzék meg, hogy rémhírek áldozataivá váljanak, és meg tudják különböztetni a hírt a pletykától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!