MTI

Videós jelnyelvi tolmács egy budapesti kórházban

A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban indult el elsőként a siketeket és nagyothallókat segítő videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatás - jelentették be a szolgáltatást nyújtó Vodafone Magyarország Kft. képviselői a kórházban tartott sajtótájékoztatón.

Gothárdi Ibolya, a mobilcég HR vezérigazgató-helyettese elmondta, cégük három táblagépet adományozott a kórháznak, amelynek egyelőre a Fiumei úti telephelyén lehet igénybe venni a szolgáltatást. Az ingyenes szolgáltatás okostelefonra is letölthető, és különböző operációs rendszereken is működőképes. Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke elmondta, az alapítvány stúdiójában két jeltolmács 24 órában fogadja a videóchathívásokat, és ha a rendszer beindul és több hívásuk lesz, növelni fogják a jelnyelvi tolmácsok számát.

A rendszer lényege, hogy a szolgáltatást kérő hívást kezdeményez a táblagéppel, a jeltolmács fogadja a hívást és a gép monitorján - egymást látva - tudnak kommunikálni. Bartos Pál hozzátette, ezzel a lehetőséggel jelentősen csökken az igény a jeltolmácsok személyes jelenlétére, ami megtakarítást jelent a szolgáltatást igénybe vevőknek is, mert 2011 óta az egészségügyi intézménynek kellett kifizetnie a jeltolmács órabérét. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke üdvözölte a kezdeményezést, Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója pedig reményét fejezte ki, hogy az intézmény többi telephelyén is működni fog a videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatás.

Ha egy egészségügyi intézmény szeretne kapcsolódni a szolgáltatáshoz, a Hallatlan Alapítványnál kell jelentkeznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!