MTI

Betiltják az éjszakai kivilágítást Párizsban

Többé nem Párizs lesz a Fények városa, július 1-jétől ugyanis miniszteri rendelet tiltja éjjel 1 és reggel 7 óra között Franciaországban a kirakatok és a nem lakóépületek megvilágítását. Az Európában úttörőnek számító intézkedés célja az energiapazarlás csökkentése.

A miniszteri rendelet Európa legnagyobb üzleti negyedére, a párizsi La Défense-ra is vonatkozik, ahol éjszakánként hetven felhőkarcoló és mintegy 3 millió négyzetkilométernyi iroda világította meg az eget. Hétfő este azonban a több tízezer ott dolgozónak le kell maga után oltania a villanyt. A híres párizsi kirakatok sem lesznek többet 24 órán át kivilágítva, ahogy a nem lakóházak, a műemlékek, a turistalátványosságok, az iskolák, a polgármesteri hivatalok, a pályaudvarok és a raktárak megvilágítását is legkésőbb éjjel 1-kor, vagy pedig az épületben folyó tevékenység befejezése után legkésőbb egy órával le kell kapcsolni - olvasható a környezetvédelmi minisztérium rendeletében. Az intézkedés betartatásáért az önkormányzatok és a prefektúrák a felelősek. Az aki figyelmeztetés után sem tesz eleget az új szabályozásnak, 750 eurós pénzbírsággal sújtható - hívta fel a figyelmet a minisztérium, amely szerint Franciaország úttörőnek számít Európában ezzel a radikális döntéssel.

A kormány ugyanakkor jelezte, hogy a takarékossági intézkedés nem vonatkozik sem a lakóépületekre, sem a közvilágításra, sem az egyes épületek biztonságát szolgáló megvilágításra. Az éjszakai sötétség elrendelésével a kormány számításai szerint mintegy 750 ezer háztartás éves fogyasztását takarítja meg az ország, amelynek összértéke 200 millió euró. A környezetvédelmi minisztérium szerint az intézkedés a biodiverzitás megóvásához is hozzájárul azzal, hogy nem történik felesleges fényszennyezés. Kivételeket engedélyez a minisztérium helyi ünnepi események, illetve a turisták által látogatott övezetekben. Összesen 41 település egy része kap mentességet az éjszakai elsötétítés alól, így például Párizsban a Champs-Elysées sugárút, a Montmartre, a Rivoli bevásárló utca vagy a Vogézek tere, ahogy Marseille, Nizza és Lyon központja is ki lesz világítva a jövőben is.

Anne-Marie Ducroux, a Nemzeti egyesület az éjszakai környezetvédelemért és az ég megóvásáért elnevezésű szervezet elnöke üdvözölte az intézkedést, Claude Boulle, a Városközpontok Kereskedelmi Uniójának vezetője szerint pedig a kereskedelem számára egyáltalán "nem tragikus" a döntés, amely szerinte inkább szimbolikusnak tekinthető. Hervé Bonnat, a La Défense negyedet üzemeltető állami vállalat vezetője szerint a rendelet nem fog sok változást okozni az üzleti negyedben, ugyanis több felhőkarcoló tulajdonosa költségmegtakarítási okokból már régóta lekapcsolja éjszaka a világítást. A villany általában azokban az irodákban ég, ahol az ázsiai és amerikai piacokkal foglalkozó cégek éjjel is dolgoznak.

Több környezetvédő szervezet viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézkedéssel megtakarítható energia csak negyede lesz annak, amit a kormány bejelentett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #2
    Jo ha csokkentik a fenyszennyezest es az energia pazarlast. A kozvilagitason is lehetne sporolni. Szerintem itt nalunk is teljesen feleslegesen, eltulzottan vannak kivilagitva az utak, utcak. Sok helyen latom, hogy az utcai lampak, meg emeletes hazak 10 emeletet is megvilagitjak. Ha normalisan allitanak be, es nem az eget vilagitanak, akkor kb harmad annyi teljesitmeny is elegendo lenne.
  • ntom #1
    nem hiszem, hogy bejön belőle annyi, ami a turizmusban okozott kár legalább egy apró részére elég lesz - hosszútávon