Berta Sándor

Már 181 országban érhető el a Reddit

A rendkívül népszerű közösségi linkajánló szolgáltatást napjainkban 70 millióan használják. Különösen az Amerikai Egyesült Államokban vált az emberek életének részévé.

A Redditet Steve Huffmann és Alexis Ohanian alapították 2005-ben, 2006-ban vette át a Conde Nast kiadó. 2011-ben jött létre a Reddit Inc., ami azóta az Advance Publications médiavállalkozás alá tartozik. Havonta 70 millióan keresik fel az oldalt, amely már a világ 181 államában érhető el, köztük Magyarországon is. A híres IAMA-chaten - amelynek a mottója Ask Me Anything - már számos híresség fordult meg, köztük volt Barack Obama amerikai elnök és Bill Gates, a Microsoft társalapítója is. A Reddit csapatát 25 személy alkotja, a társaság a Wired szerkesztőségében talált otthonra. A különböző témák közül a játékok viszik a prímet, lenyűgözően aktív a Minecraft vagy a Starcraft közösség, melyek egyre növekednek, de persze vannak közösségi, televíziós sorozatokkal kapcsolatos és sporttémák is.

"Egyike vagyok annak a nyolc fejlesztőnek, akik általános dolgokkal foglalkoznak. Megpróbálok a kezelőfelületre összpontosítani, ami valóban nem sokat változott a kezdetek óta. Nagy kihívás számunkra, hogy nem csak egy oldalnak dolgozunk, hanem a munkánk hatással van több ezer további honlapra is. Már a legapróbb módosításoknál is komoly panaszáradat fut végig a Reddit-közösségen. Amennyiben tehát valóban komolyan megváltoztatnánk a főoldalt, akkor az egyrészt természetesen hatással lenne a magán honlapokra, ezzel párhuzamosan pedig nagy ellenállásba ütköznénk. Mindez azonban nem akadályozza meg a platform fejlődését. Jól kommunikált, de óvatosabb változtatásokat hajtunk végre és a jövőben számos ilyen lesz."


"Jelenleg fut a béta programunk, amelyben a főoldalt érintő néhány módosítást tesztelünk. Az eddigi stratégia az volt, hogy a Reddit kezelőfelületén úgy javítsunk, hogy eközben a felhasználói honlapok változatlanok maradjanak. Most azt próbáljuk ki, hogy miként lehet különböző főoldalakat létrehozni, amelyek mindig egy adott témával foglalkoznak, azaz kialakítható egy játékhonlap vagy egy technikai portál. Az emberek régóta vágytak erre, így több mindent mutathatunk meg" - jelentette ki Max Goodmann fejlesztő.

A szakember elmondta, hogy támogatják a fejlesztőket abban, hogy a Reddit segítségével minden olyasmit megvalósítsanak, amit elterveztek. Alapelvük az adatvédelem és a nyitottság biztosítása. Vannak szabályaik, ezek három fő kategóriát érintenek: légy kedves, ne sértsd meg a Redditet és ne sértsd meg az embereket. Vannak olyan munkatársaik, akik e szabályok betartatásával foglalkoznak. Előfordul, hogy valakit ki kell zárni a szolgáltatás további használatából, de ezzel a kihívással mindegyik közösségi platformnak meg kell birkóznia. Mindig vannak olyanok, akik nem megfelelő módon viselkednek vagy másokat támadnak. A közösségen belül a moderátoroknak lehetőségük van eltávolítani az illetőt és adott esetben, ha feltétlenül szükséges, ők is közbeléphetnek.

"A Digital Millenium Copyright Act (DMCA) előírásaihoz tartjuk magunkat. Amennyiben bírói végzés kerül hozzánk arról, hogy távolítsunk el bizonyos tartalmat, akkor ennek a lehető leggyorsabban eleget teszünk. Alapvetően igyekszünk minél kevesebb felhasználói tartalmat törölni. A Reddit mögött található rendszer elég bonyolult. A bejegyzések elhelyezését meghatározó algoritmusok nyílt forráskódúak és szabadon elérhetők a weben. Van néhány spamszűrő megoldásunk és az IAMA, amit az egyik látogató talált ki, eredetileg válaszrovatnak indult néhány chatre, majd az évek alatt egyre inkább növekedett."


"A platformot részben a reklámbevételekből, részben pedig a prémium-előfizetésekből befolyó összegekből működtetjük. Eleinte nem voltak hirdetések a portálon, de bevezettük, ami nem volt egy egyszerű lépés. Igyekszünk, hogy a reklámok ne legyenek nagyon tolakodóak, a hirdetések elhelyezését tekintve megpróbálunk jó példával elöl járni. Azt remélem, hogy továbbra is ilyen nyitott és érdekes hely maradunk. Szeretnénk még több embert megszólítani és még több témát megjeleníteni. Minél több látogató keres fel minket, annál tartalmasabbak lesznek a beszélgetések, viták. A Reddit egy nagyon jó eszköz arra, hogy egymást jobban megértsük. Remélem, hogy a platform a jövőben meg könnyebben kezelhető és hozzáférhető lesz. Most azon dolgozunk, hogy az oldalt más nyelvekre is elfordítsuk. Úgy gondolom, hogy a Reddit jobbá teheti a világot, azáltal, hogy még szélesebb körben elérhető lesz" - nyilatkozta a fejlesztő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!