Berta Sándor

41 hónap börtönt kapott az iPad-hacker

A 27 éves Andrew Auernheimer körülbelül 120 000 iPad-tulajdonos személyes adatait lopta el, miután hozzáfért az AT&T távközlési szolgáltató szervereihez. Tettét 3 év 5 hónap börtönbüntetéssel jutalmazták.

Auernheimer nem csupán az átlagos felhasználók információira volt kíváncsi, hanem megkaparintotta több híres személyiségnek, így például Diane Sawyer, az ABC bemondónőjének; Michael Bloomberg New York-i polgármesternek, Rahm Emanuel chicagói polgármesternek és Harvey Weinstein hollywoodi producernek a személyes adatait is. Susan Wigenton bírónő az ítélet kiszabásakor teljes mértékben figyelembe vette az ügyészség indítványát, amelyben az szerepelt, hogy a férfit hosszabb időre, 33-41 hónapra zárják rácsok mögé.

Auernheimer védői megpróbálták elérni, hogy a védencük csupán felfüggesztett börtönbüntetést kapjon. Azzal érveltek, hogy a férfi egyetlen jelszót sem tört fel a tevékenysége során és az összegyűjtött adatok sem voltak annyira fontosak. Az erőfeszítéseiket azonban nem koronázta siker és a bíró végül a maximális büntetést szabta ki.

Az ügyészség többek között azzal érvelt, hogy Auernheimer "ismert hacker és internetes troll". A 27 éves férfi ellen szólt, hogy betört az AT&T szerverébe, ez pedig nem lehetett "véletlen cselekedettel" magyarázni. Szintén súlyosbító körülményként vehették figyelembe azt is, hogy az ellopott személyes információkat átadta a Gawker nevű oldalnak, amely egy cikk keretében nyilvánosságra hozta az eset részleteit. A Gawker egyébként nem szerepelt a gyanúsítottak között. Auernheimer tettestársa már 2011 júniusában vallomást tett és jelenleg is az ítéletére vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #5
    Sztem azért túlreagálod... gondolj bele abba, hogy a te személyes adataid már amúgy is kismillió helyen ott vannak (ne mondd hogy te még nem kaptál telefonhívást vmi direktmarketing cégtől, de állam, bank, iskolák, orvosok, kórházak, webshopok stb stb is tárolnak rólad személyes adatokat), ez amit a csávó elkövetett nem háborús és emberiség elleni bűntett.
  • lammaer #4
    Milyenek?

    Ugye a bebörtönzés az a SZABADSÁGVESZTÉST jelenti, nem azt hogy patkányokkal feküdjön az ember egy dohos szalmabálán.
    Persze ne legyen luxus (net, TV, bőrkanapé, ráksaláta), de azért az hogy 20-an vannak egy cellába és rohad szét az egész a másik véglet.


    Na mondjuk egy gyilkos/erőszakoló az megérdemelné (bár ott én a halálbüntetés pártján állok). A szabadságvesztés meg legyen szabadságvesztés, emberi - de nem luxus - körülmények között.
  • pasi29uk #3
    Nekem mindössze annyi a bajom, hogy 1 ember adatát ellopni majd eladni nem éppen humánus cselekedet.

    120.000 ember adatát ellopni és eladni számomra felfoghatatlan gaztett. Miért kellene akár kis mértékben is toleránsnak lenni ezzel az emberrel szemben?

    Lehet, hogy brutálisan hangzik.... de ki kellene szedni felhasználható szerveit (odaadni a rászorulóknak) majd a testéből vérbankot csinálni. Ebben az állapotában hasznos tagja lenne a társadalomnak...
  • Tetsuo #2
    Pont az ellenkezoje fele haladunka libsik miatt. nezd meg, milyen korulmenyek vannak egy ujabb bortonben. Vicc.
  • pasi29uk #1
    Ásni egy nagy gödröt, beleültetni majd két köbéter betont rá...