Berta Sándor

Nem készül iOS-kompatibilis Firefox

A South by Southwest (SXSW) Fesztiválon a Mozilla egyik vezetője bejelentette, hogy az Apple operációs rendszerére egyelőre biztosan nem fog megjelenni a népszerű böngésző.

Jay Sullivan, a Mozilla alelnöke közölte, hogy a Firefoxot kizárólag a Gecko-motorral együtt hajlandók más operációs rendszerre is elérhetővé tenni. Miután az Apple jelenlegi irányelvei ezt nem teszik lehetővé, így letettek az ezzel kapcsolatos tervükről. Amennyiben a kaliforniai társaság módosítja az irányelveit, akkor természetesen készek felülvizsgálni az álláspontjukat.

Az Apple jelenleg csak azt engedélyezi a böngészőfejlesztőknek, hogy a webes tartalmak megjelenítésére az UIWebView nevű komponenst használják. Ezt és a Nitro nevű Java-motort alkalmazza többek között a Safari is. Más böngészőfejlesztők viszont nem élhetnek a Nitro használatának lehetőségével, ráadásul a saját Java-motorok alkalmazását is megtiltották nekik. Mindez azt eredményezi, hogy a Safari az iOS alatt gyorsabb a konkurenseinél.


Sullivan kifejtette, hogy a Firefox nem csupán a honlapok keretét adja, hanem egy komplett csomag. Így, amíg az Apple nem változtat az álláspontján, addig nem lesz Firefox sem iPhone, sem iPad készülékekre. Január elején ugyanakkor még arról írtunk, hogy Firefox Junior néven jelenhet meg a Mozilla iPad készülékekre szánt új böngészője. Az első stabil verzió az év első felében, ezen belül is a második negyedévben jelenhet meg. A fejlesztők célja szerint a Junior azokon a területeken lesz majd erős, ahol az Apple iPad-böngészője elvérzik. A program kizárólag teljes képernyős módban fut majd és tartalmazni fog szinkronizálási funkciót is.

A többi böngészőfejlesztő csapat egyébként elfogadta az Apple irányelveit, így az Opera Mini, az Opera Ice és a Google Chrome is egyaránt elérhető az iOS platformon. Az utóbbi kettő WebKit-motoros.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skinnyman #10
    Az Apple.
  • fszrtkvltzttni #9
    Ennyi erővel az MS se volt.
    Ráadásul az MS nem tiltott.
    Ugyanúgy b@szható mindkettő.
  • asgh #8
    Kik mennek lefele a süllyesztőbe?
  • krisz777 #7
    A leírás már kicsit régi, a Chrome elég sokat fejlődött tavaly szeptember óta. Plusz funkciók stb.
  • krisz777 #6
    Chrome sokkal jobb szerintem iOS-en, mint a Safari. Igaz én iPhone-on használom, nem tudom mekkora a különbség iPad-en.
  • Papichulo #5
    The Best Safari Alternatives for iPad
    http://jonathanwylie.com/alternative-browsers-for-the-ipad/

    Szivesen ;)
  • smv #4
    Az Apple nincs monopol helyzetben
  • pixx #3
    Valahol érthető, hogy védik a sajátjukat, csak az MS-t azért büntizték meg, meg IE volt alapból a Win-ben, Apple-t is büntetni kéne...
    Mondjuk a Safari az egyik legszarab böngésző, nekem hetente legalább 5x kifagy ipaden, pedig nincs rajta JB.
  • AdamBast #2
    jaja, furi volt, azt mondja "gyorsabb" utána azt mondja "java" hogy jön a kettő össze?
  • skinnyman #1
    Hihetetlenul pofatlan az iOS, es a ceg is aki mogotte van, nem csoda hogy mennek lefele a sullyesztobe.
    A szerencsetlen Microsoft-ot meg buntetik dollar 100 milliokra mert nem teszi be alapbol ide meg oda a bongeszovalasztas ablakot (nem mintha oket sajnalni kene), iOS-re meg platform szinten nem is lehet mas bongeszot csinalni (nem hogy default bongeszot valtoztatni), minden bongeszo ugyanazt a UIWebView-t hasznalja alatta ugyanazzel a tetu lassu javascript motorjukkal egyutt, igy effektive minden bongeszo ugyanaz a bongeszo rajta igazabol, korulcsomagolva. A Chrome is ilyen rajta, es emiatt olyan tetu a javascript is benne ezen a platformon, igazabol csak a neveben Chrome, mert a kedves Apple ennyit meltoztat engedelyezni. Szanalmas.