MTI

Egymilliárd forint informatikai kutatásra

Nemzetközi informatikai kutatási program indult Budapesten egymilliárd forintból - közölte a fejlesztést koordináló EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont kedden.

A magyar szervezet az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete által létrehozott informatikai és kommunikációtechnológiai tudományos és innovációs közösség társult tagja. Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont olyan szervezet, amely a kutatók, az ipari partnerek és a felsőoktatási intézmények együttműködését koordinálja, és összehangolja a konzorciumi partnerek szakmai és operatív munkáját, biztosítja a projekt működésének kereteit.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló pályázatra az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Cisco Magyarország alkotott pályázati konzorciumot, és nyert egymilliárd forintos támogatást - olvasható a közleményben. A program keretében 2014 közepéig négy területen valósulnak meg fejlesztések az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetésével. Négy átfogó témában egyebek között 10 új prototípus megalkotását, egy szabadalmi bejelentést és egy új, a kutatás bizonyos eredményeit megvalósító, hasznosító vállalkozás létrehozását vállalták a kutatók, valamint azt, hogy kutatásaikkal legalább tíz nemzetközi kutatási és fejlesztési programhoz csatlakoznak.

A program során olyan fejlesztéseken dolgoznak a kutatók, amelyek a felhasználók életét a hétköznapokban is segítik majd. A kutatás mellett, az oktatás és az új vállalkozások mentorálása is része a szervezet tevékenységének. „A projektnek köszönhetően a budapesti csomópont köré szerveződve egy kiemelkedő innovációs képességekkel bíró ökoszisztéma fejlődik tovább, amely Magyarország számára a nemzetközi elismerésen túl magas hozzáadott értékű munkahelyeket hoz létre, és hozzájárul az ország nemzetközi versenyképességéhez” – idézi a közlemény Horváth Zoltánt, az ELTE Informatikai Karjának dékánját, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!