Gyurkity Péter

Samsung-nem, Sony-igen a Firefox OS-re

A Mozillának sikerült felkeltenie több nagyobb gyártó érdeklődését az új mobil operációs rendszer iránt, ám a legnagyobb szereplő nem érdekelt a platformban. Ettől függetlenül látnak esélyt a sikerre.

A héten az MWC alatt jelentették be az érdekelt felek, hogy a Firefox OS az első körben egyszerre több országban (így hazánkban is), 17 különböző szolgáltató jóvoltából válik majd elérhetővé, partnereik között pedig olyan gyártók is megtalálhatók, mint az Alcatel, az LG, a ZTE, illetve a Huawei. A vezérigazgató, Gary Kovacs, szerint bőven van esély a sikerre, hiszen az elkövetkező években a piac is tovább szélesedik majd.

Beszédében a vezető elmondta, hogy újabb 2 milliárd ember lép fel hamarosan az internetre, ezzel pedig alaposan megugrik a hordozható készülékek és az azokon futó operációs rendszerek iránti igény. Nem valószínű, hogy 1, 2, vagy akár 5 cég is ki tudna elégíteni minden létező igényt, ezért van esélyük a sikeres bemutatkozásra és a megkapaszkodásra. A web mobilizálásában szeretnének fontos szerepet játszani, partnereikkel együtt pedig azon dolgoznak, hogy jövő év elejére minél több eltérő megoldás kerüljön a piacra. Az együttműködők tábora időközben tovább bővült, ám visszautasításban is volt részük.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Sony Mobile például jelezte, hogy a Telefonicával közösen gondolkodnak egy ilyen készülék kidolgozásán és piacra dobásán, amire jó eséllyel valamikor 2014-ben kerülhet sor. A munka már megkezdődött az alapok kiépítésén, ám azt még nem tudni, hogy pontosan miként is festene a megoldás. Mindenesetre biztató, hogy érdeklődnek a platform iránt, ami tovább növeli annak esélyeit.

A Samsung viszont egyáltalán nem érdekelt a kezdeményezésben, márpedig a dél-koreai óriás az ágazat legnagyobb szereplője. Ők minden erejükkel az Android és a Tizen platformokra koncentrálnak, ez utóbbi esetében júliusban vagy augusztusban bukkanhat majd fel az első készülék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #14
    Úgyvan, az agyon effektezett launchert cserélni kell pl go launcherre, az esetlegesen gyárilag beépített élő hátteret cserélni kell egy jó háttérképre, amilyen app a háttérben fut és nem kell azt le kell tiltani, és tökéletes a droid.
  • kvp #13
    "Szóval valaki segítene, hogyan próbáljam?"

    Akadozo android-os telefont ugy kell kesziteni vagy venni, hogy fel kell rakni ra egy a hatterben folyamatosan futo, lehetoleg sok processzoridot fogyaszto ertelmetlen alkalmazast. Ezt egyebkent sok szolgaltato is megteszi elore, tehat fognak egy jo telefont es telepakoljak elore telepitett, cpu es memoria fogyaszto alkalmazasokkal.

    A fenti ellen pedig az a gyogymod, hogy ezeket le kell szedni. Lehet, hogy jo jatek, vagy szuper fb kliens, de ha kilepes utan indoklas nelkul ul a memoriaban es meg a processzort is lassitja, akkor az egyetlen jo megoldas a torlese. Iphone eseten is vannak ilyenek, de ott az os kapasbol torli a memoriabol amikor elmegy a hatterbe egy program. Ez utobbi lehetove teszi, hogy ne lassuljon jelentosen a telefon, viszont sokmindent nem lehet megcsinalni igy, vagy iszonyat sokat kell a fejlesztonek fizetnie az apple-nek, hogy engedjek neki. Ilyen pl. a skype, ami a par kivetelezett alkalmazas egyike, mert engedik futni a hatterben, igy elerheto marad az ember. Egyszeruen mas a filozofia, tehat android eseten a felhasznalo vagy a rendszergadaja eldonti, hogy melyik program mit csinalhat es hogyan, mig az apple eseten az apple ceg donti el, hogy mi a jo a felhasznaloinak. A hozza nem erto emberek (a tobbseg) eseten egyebkent az utobbi a nyero. A tobbieknel meg az elso.

    Tehat lassu androidos telefon nem nagyon van, csak sok a virusos, spyware-es, adware-es, agyontelepitett keszulek. Sok szolgaltatonal ezt az atalakitast mar a szolgaltato elvegzi, a boltbakerules elott.
  • fergusonpapa #12
    Az általam említett telefon nem 1 tank benzin ára.. :)
  • csimmasz #11
    Asszem én valami nagyon béna user vagyok, de nekem még nem sikerült laggolásra bírnom az androidos telómat, ami egy egyszerű LG L9.

    Szóval valaki segítene, hogyan próbáljam?

    Persze a 25000 forintos telefonokat nem nézetm, de nem is panaszkodnék, ha egy tank benzin árárt vett telefon nem hozza azt a szintet amit akár egy középkategóriás.
  • fergusonpapa #10
    Sony J van sokszor a kezemben.. feltud húzni az akadás és lassuskodás miatt, és nem user hiba már kihoztuk ilyen volt, visszavittük hogy mi ez aztán mutatak másikat hogy az is olyan :)

    Talán a 2giga ram és 8 magos proci elég a droidnak :D (najó ez csak vicc, azok már tényleg jól futnak)
  • Ferrer #9
    Ez a "Firefox OS" egy oprendszer koppintásának koppintása (vajon melyikekre gondolhattam?) :D
    Ubuntu Touch megeszi reggelire.
  • DonC #8
    Ebben az FF OS-ben a tökéletesen felesleges fejlesztések egyikét láthatjuk :D
  • sanyicks #7
    neki szaggat, ő elintézi :DDD megpróbálja elindítani rajta a crysis 8-at.
  • zola2000 #6
    Olcsó telefonokon sem szaggat a droid, mert azokra 2.3mat tesznek.
  • fergusonpapa #5
    Gyorsan gyűjtöd a negatív pontokat ismételten, nem leszel itt sokáig. 2. esély?!

    Egyébbként szerintem olcsó telefonokra bőven elég mint egy szagatoós android. Más piac más embereknek :)