Berta Sándor

Minimalista mobil böngésző az Operától

A norvég csapat által gőzerővel fejlesztett Ice nevű új program iOS és Android operációs rendszert futtató táblagépeken és okostelefonokon lesz használható.

Az Ice meglehetősen egyszerű kinézetű és nem az Opera böngészőben alkalmazott Presto motorra, hanem a Safariban használt Webkitre épül. Az új böngésző hivatalosan várhatóan februárban lesz elérhető. Lars Boilesen, az Opera vezetőjének álláspontja szerint a norvég fejlesztőknek új utakon kell indulniuk azért, hogy a böngésző még sikeresebb és népszerűbb legyen és erős termékeket kínálhassanak mind az iOS-t, mind az Androidot használó felhasználóknak.


Az Ice gyakorlatilag teljesen új kezelőfelületet kapott, amely szinte spártainak mondható. Az internetezőket egy letisztult felület fogadja, amiből gyakorlatilag minden kezelőelemet száműztek. A startképernyőn számos ikon látható, ezek segítségével hívhatok be a különböző honlapok és indíthatók el a webes alkalmazások. Mind az iOS, mind az Android esetében egyetlen kézmozdulattal lehet majd váltani akár több startképernyő között is.

Nincsen viszont címsor, az elő- és visszalapozáshoz szükséges gombok, sem ablakok. Amennyiben valaki elhagy egy honlapot, majd később visszamegy, ugyanabban az állapotban találja mint az onnan való távozáskor. Az Ice a veszélyes oldalakra külön felhívja a figyelmet. A program egyelőre az iOS és az Android operációs rendszerekre lesz elérhető, mert a norvég cég ezeket tartja a két meghatározó mobil platformnak. Boilesen nem zárta ki, hogy később megjelenik a Windows Phone-kompatibilis változat is, de ehhez az kell, hogy a Microsoft operációs rendszerét a jelenleginél többen használják.

A vezető kiemelte azt is, hogy az Opera Mini továbbra is elérhető lesz, de vannak hátrányai, például számos portálon nem működik és bizonyos funkciókat tekintve le van maradva a Chrome és a Safari mögött, ezért tűnt számukra ésszerűnek a Webkitre való váltás. Végül kiderült az is, hogy márciusban megjelenhet egy asztali változat is, de egyelőre nem lehet tudni, hogy ez egy új Opera-verzió lenne, vagy az Ice asztali változata, miként az is kérdéses, hogy milyen motorra fog épülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #8
    +1
  • drsx #7
    Caprocorno, az a kijelentés az Opera minire vonatkozott, ami, mint azt bizonyára tudod, a mobil és desktop változatokkal ellentétben nem hagyományos értelemben vett teljes értékű böngésző, nem is annak készült.
    Remélem, az Opera megmarad stabil, gyors, használható böngészőnek és nem állnak be az IE-FF-Chrome sorba.
  • caprocorno #6
    A videó meg nagyon tetszik, remélem azért maga az ICE ennél a videónál jobban fog működni :)
  • caprocorno #5
    Ha már maguk a fejlesztők is elismerik, hogy számos portálon nem működik, akkor adjátok már fel az opera istenítését! Egyszerűen rájöttek, hogy zsákutcában járnak, most elindultak a Chrome után, ebből előbb-utóbb még valami jó is kisülhet :)
  • drsx #4
    Évek óta Operát használok unix és linux alatt, és egy ideje androidon is, és nem csak a testreszabhatóság és a stabilitás meg a gyorsaság miatt: mióta először írtam javascriptet, azóta áldom az Operát, viszont görcsbe rándul a gyomrom, mikor a legújabb fejlesztést bugróka alatt kell tesztelni...
    Ezt a hsz-t egy őskövület 9.5-ös operából írtam, ez tapaztalataim szerint sokkal jobban boldogul a DOM-mal, mint a legújabb FF. :)
    Version 9.50
    Build 2042
    Platform Linux
    System x86_64, 2.6.8-24.10-default
  • a_n_d_r_e_w #3
    pont forditva, asztalon neha kiprobalom, de szamomra buta es kenyelmetlen, mobilon viszont valahanyszor arra vetemedek, hogy kiprobaljak mas bongeszot, 10 perc mulva sirva menekulok vissza az oreg operahoz, pedig igen sokat kiprobaltam mar
  • csimmasz #2
    Minden elismerésem az Operás fiuknak, én az asztalit nagy megelégedéssel használom, fönt van a FF, Chrome, IE de valahogy mindíg visszatérek az operához, nekem egyik sem nyujtja azt a kényelmet amit elvárok.

    Mobilomon viszont nem tudom miért, valahogy ritkán használom.

    Szóval, Hajrá!
  • kvp #1
    Onnantol, hogy webkit-es lett gyakorlatilag egy uj skin a meglevo beepitett bongeszohoz. Viszont a gyari bongeszoben megvan az osszes funkcio, amire sokszor szuksege van az embernek. Az androidos full desktop operanak tobb ertelme lenne, tehat az opera mobile helyett a teljes desktop operat lehetett volna atrakni android-ra, (az ablakozo rendszerrel egyutt) de ugy latszik erre nincs eleg forrasuk.