MTI

Pénzbüntetés a NASA rendszerét feltörő kolozsvárinak

A Kolozsvári Táblabíróság jogerős végzése értelmében a követelt fél millió dollár helyett csak 15 ezer dollár kártérítést kell fizetnie az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) informatikai rendszerét feltörő Butyka Róbert kolozsvári hackernek.

A szerdai bírósági végzést a Ziua de Cluj napilap közölte csütörtökön internetes oldalán. A végzés szerint a táblabíróság törli az 584 ezer dolláros kártérítésről hozott alapfokú ítéletet, és csak 15 ezer dolláros kártérítést ítél meg a büntetőperben polgári peres félként részt vevő NASA-nak. Butyka ügyvédje a kolozsvári lapnak elmondta, a NASA semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá a félmillió dolláros kárigényét, és tudomása szerint biztosítással is rendelkezett a hackertámadásokból származó kár esetére.

A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 2010 decemberében behatolt a NASA informatikai rendszerébe, ott megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek fél éves munkájára volt szükség. A romániai lapok szenzációként közölték, hogy a nem mindennapos hackeri teljesítményt elérő 26 éves fiatalember mindössze kilenc osztályt végzett.

A magyar nevű hackert tettéért januárban három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság. A per a NASA-nak fizetendő kártérítés ügyében folytatódott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saxus #7
    Tippeljek? annyira volt nagy szakember, hogy valami 0day script kiddie csomagot letöltött netről a NASA meg lusta volt mindenhol frissíteni a [web?]szervereit.

    De odáig már nem terjedt ki, hogy az audit logokat kipucolja.
  • Tetsuo #6
    Engem az erdekelne, hogy bukott le..
  • Tetsuo #5
    Ez azert nem valoszinu. Raadasul illendo lenne tisztelni bizonyos dolgokat... tudom, a mai vilagban a tisztelet altalaban nem polkorrekt, csak ha a penznek es hatalomnak szol.
    A nev eleg kifejezo, sot fontos szimbolumnak is tartjak a romaniai magyarok es az elromanosodott exmagyarok is, vagyis aki magyarnak erzi magat, magyar keresztneve van, aki romannak, annak roman.
  • saxus #4
    ...jó-jó, de mit tört fel?
  • Cat #3
    lehet nem is tud magyarul, csak a nagyapja az volt, de pl. elvett egy román asszonyt, azaz már az apja is román volt.
  • SpyWeb #2
    Nem magyar hacker, hanem "magyar nevű hacker" - annak törném el a kezét, aki ezt először leírta.
  • Tetsuo #1
    Hm.