MTI

Automatikus választói regisztráció lesz az USA-ban

Az amerikai választási tisztségviselőknek automatikusan kellene regisztrálniuk a választásra jogosult polgárokat, és meg kellene oldaniuk, hogy a szavazóknak ne kelljen órákon át sorba állniuk, ahogy azt november 6-án tették - jelentette ki Bostonban Erich Holder amerikai gazságügyi miniszter.

"A korszerű technika lehetőséget ad rá, hogy orvosolni lehessen több olyan problémát, amely akadályozza a választások hatékony lebonyolítását" - hangoztatta washingtoni igazságügyi tárca vezetője. Holder a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki szóba hozta választási eljárás reformját, amióta Barack Obama az újraválasztását követő győzelmi szónoklatában kifejezte az azzal szembeni elégedetlenségét. Holder rámutatott, hogy a regisztráció rendszere szükségtelenül bonyolult, és az ehhez megkövetelt papírmunkában talált hiányosságok 2008-ban 60 millió felnőtt amerikait akadályoztak meg abban, hogy leadhassa a szavazatát. A miniszter szerint a kormány a meglévő adatbázisok összehangolásával képes lenne az "Amerika összes jogosult választópolgárának nyilvántartására" és annak kiküszöbölésére, hogy ez a regisztráció elvesszen, ha valaki megváltoztatja a lakóhelyét.

Az Egyesült Államokban, a legtöbb többi fejlett demokráciától eltérően, az állampolgároknak nincs egységes országos (szövetségi) személyi igazolványa. Emellett mind az 50 szövetségi államnak és a fővárosnak, Washingtonnak önálló választási rendszere van. A választópolgárok regisztrációját csaknem valamennyi állam megköveteli; sok helyen ezt hetekkel a voksolás előtt kell megejteni, máshol ezt a választóhelyiségben is megtehető. Mivel az iratok adminisztrációját helyi és állami szinten kezelik, azoknak, akik más államba költöznek, újra kell járniuk a regisztráció bürokratikus útját. A választási eljárás reformját a kongresszusnak is jóvá kellene hagynia, ám ennek csekély a valószínűsége. A republikánusok ugyanis, akik többségben vannak a képviselőházban, azt az álláspontot képviselik, hogy regisztráció követelményeinek enyhítése utat nyitna a választási csalásnak.

A szenátus igazságügyi bizottságában az üggyel kapcsolatban december 19-én tartanak meghallgatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!