Gyurkity Péter

Jön a Sharp IGZO-telefonja, csúszik a Samsung ATIV S

A korábbi ígéretnek megfelelően megjelenik a Sharp IGZO-technológiát használó saját okostelefonja, miközben a Samsung Windows Phone 8 megoldása csúszik, hogy jobban kihasználják a zászlóshajó sikerét.

Október közepén mi is beszámoltunk arról, hogy a Sharp saját televíziói után egy okostelefonon is elérhetővé tette az IGZO-technológiára épülő kijelzőjét, amely a megszokottól eltérő komponensek révén fényesebb képet, nagyobb pixelsűrűséget (ezáltal nagyobb felbontást), valamint kisebb háttérvilágítást eredményez, ez pedig alacsonyabb fogyasztást jelent, ami nyilván jótékonyan hat a hordozható eszközök működési idejére. A cég most piacra dobja a megoldást, az első körben hazai pályán.

Az NTT DoCoMo lesz ugyanis az első szolgáltató, amely elérhetővé teszi a készüléket kínálatában, bár arról egyelőre nincs szó, hogy a többi régióban mikor bukkanhat fel a fejlesztés. A gyártó Aquos Phone Zeta SH-02E névre keresztelte a telefont, amely 4,9 hüvelykes, 720p felbontást támogató kijelzőre, Snapdragon S4 Pro chipre, valamint egy 16 megapixeles kamerára támaszkodik, így értelemszerűen a csúcskategóriában rajtol el (a szoftveres oldalon Android 4.0 található). Bár a november 29-i megjelenés az első lesz a Sharp háza táján, az Asus ugyanerre a technológiára alapozva már piacra dobta a PadFone 2 tábla-telefon hibridet, amely Európában várhatóan decemberben fut majd be.


A Samsung eközben kissé elhalasztotta az ATIV S okostelefon rajtját, amely viszont a Windows Phone 8 szegmensében hódítana. Úgy tűnik, hogy december eleje helyett valamikor a hónap végén bukkanhat majd fel a készülék, mégpedig azért, mert a kijelzőből nem áll elegendő rendelkezésre. Ez nem véletlen, hiszen a Galaxy S III szintén ugyanerre az érintőképernyőre támaszkodik, ez utóbbi változat népszerűsége pedig vitathatatlan, így a gyártó nyilván még több időt szeretne adni a sorozat legújabb tagjának.


Mivel a WP8 részesedése elenyésző az Androidéhoz képest, az ATIV S gyors megjelenése kevésbé fontos, még akkor is, ha a riválisok lassan mind felsorakoznak a rajthoz saját fejlesztéseikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #1
    Végül is ... csúcs HW minden új készülékben, aztán 4.0.3 vagy 4.0.4 rendszer, nem ám 4.1.x vagy pláne 4.2.x, miért használná már a HW gyorsítást. Fene se érti.