MTI

Szalai Annamária nem tett feljelentést a blogger ellen

Az ügyészség nem bűncselekmény hiányára hivatkozva szüntette meg a nyomozást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke sérelmére elkövetett becsületsértési ügyben, hanem azért, mert Szalai Annamária nem tett feljelentést a személyes adatait felhasználó bloggerrel szemben - derül ki a Fővárosi Főügyészség (FF) közleményéből.

Az ügyészség azt írta: a becsületsértés vétsége miatt indult nyomozás megszüntetésének jogcímét több hírportál is "tévesen, illetve a megszüntetés okát félreérthető módon" közölte, és "azt a látszatot keltették, hogy a feljelentett cselekmény az ügyészség álláspontja szerint nem valósított meg bűncselekményt, és a nyomozás megszüntetésére ebből az okból került sor". Az FF hangsúlyozta, a fentiekkel ellentétben a kerületi ügyészség a megszüntető határozatában azt állapította meg, hogy cselekmény becsületsértés vétsége megállapítására alkalmas.

Az ügyészség ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: a becsületsértés a törvény szerint csak magánindítványára büntethető, ám az eljárás során Szalai Annamária úgy nyilatkozott, hogy a sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt nem kíván magánindítvánnyal élni, azaz "nem kívánja az elkövető felelősségre vonását". Az ügyben a blogger jogi védelmét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) üdvözölte az eljárás megszüntetését. Az NMHH az ügyben pénteken adott ki közleményt; ebben a hatóság azt írta, üdvözli, hogy a Szalai Annamária fényképeinek manipulálása miatt Sz. Mikoláj blogger ellen indított eljárásban jogállami megoldás született.

Az NMHH közleményében hangsúlyozta, az ügy megszüntetése "ismét világosan rácáfol a véleményszabadságért aggódók" aggályainak megalapozottságára. Egyben kifogásolta, hogy a TASZ közleményéből "kimaradtak az ügyészségi határozat legfontosabb megállapításai".

Az ügy előzménye, hogy 2010-ben a Tilos Rádió leadta Ice-T amerikai rapper It,s on című számát, majd december elején az NMHH a kiskorúak védelmében a számban angolul elhangzó trágár szavak miatt felszólítást küldött a rádiónak. December végén a blogger tiltakozásul az NMHH elnökének fényképeit erotikus tartalmú fényképekre montírozta és az általa Szalai Annamária nevének felhasználásával regisztrált honlapokra feltöltötte. A regisztráció kapcsán a blogger az NMHH nevére állítatott ki valótlan tartalmú számlákat, emiatt az NMHH a bloggert feljelentette, a rendőrség pedig különleges személyes adattal visszaélés miatt kezdett el nyomozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!