MTI

Az ügyfélkapun is bejelenthető lesz a külföldi tartózkodás

Az internetes ügyfélkapun is bejelenthető lesz előzetesen a külföldi tartózkodás a konzuli szolgálatnál a parlament hétfői döntése nyomán.

A konzuli védelemről szóló törvény módosítását 301 igen szavazattal, 36 nem ellenében fogadták el. Változás, hogy a konzuli kölcsönt hazatérési kölcsönre nevezik át, egyértelműsítve, hogy az anyagi támogatásból kizárólag a bajba jutott állampolgárok hazatérésének költségei fedezhetők. Emellett megszűnik a konzuli tisztviselők okirat-kiállítási jogosultsága, amit az előterjesztő Martonyi János külügyminiszter azzal indokolt, hogy ehhez speciális jogi szaktudás szükséges, megszerzésére pedig csak közjegyzői gyakorlattal van lehetőség. További érvként említette az okiratok kiállításához fűződő kártérítési felelősség elkerülését, valamint azt, hogy az ilyen kérelmek száma elenyésző.

A módosítás alapján a külföldön elhunyt magyar állampolgár halotti anyakönyvi kivonatának beszerzése nem minősül állami feladatnak, így a konzul ezután csak kivételesen, méltányolható egyedi körülmények miatt jár majd el ilyen esetekben. Korlátozzák a konzulok szerepét a hagyatéki eljárásokban is. A törvénymódosítás 2013. január 1-jén lép hatályba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!