MTI

Webkamera 34 ezer ukrán szavazóhelyiségben

Ukrajnában összesen 34 ezer szavazóhelyiségben szereltek fel webkamerákat, amelyek segítségével az interneten bárki nyomon követheti, hogyan folynak a szavazások október 28-án, a parlamenti választásokon - jelentette be Mikola Azarov ukrán miniszterelnök.

Ukrajnában ez az első választás, amelyen webkamerák lesznek a szavazóhelyiségekben. A kormányfő Audrey Glovert, az EBESZ megfigyelői missziójának vezetőjét tájékoztatta a felkészülés folyamatáról. Elmondta, hogy a kamerák egy részén keresztül az urnák lesznek láthatók, a másik részét pedig a bizottság asztalára irányítják. Ez utóbbin nyomon követhető lesz, hány szavazólapot adnak ki. Azarov közölte, hogy a választásokon várhatóan mintegy ötezer megfigyelő vesz részt. Ígéretet tett arra, hogy a vezetés igyekszik mindenben segíteni a munkájukat - írta a Korreszpondent ukrán hírportál.

A miniszterelnök az ellenzéket hibáztatta ugyanakkor a helyi választási bizottságok megalakítása közben felvetődött problémák miatt. A törvény szerint ugyanis a jelenlegi parlamenti erők automatikusan kapnak képviseletet a bizottságokban, míg a többi induló párt közül sorsolással döntötték el, kik foglalhatják el a fennmaradt helyeket.

Megfigyelők mindenesetre különösnek találják, hogy két, mandátumszerzésre is esélyes új erőnek, Vitalij Klicsko profi ökölvívó UDAR (Ütés) nevű pártjának és a nacionalista Szvoboda (Szabadság) pártnak úgymond nem volt szerencséje, egyetlen hely sem jutott nekik a sorsolásokon. Emellett viszont számos bizottság csak nagy nehezen tudott megalakulni, mert egynémely jelölt nem ment el az ülésekre, majd sorra cserélték le őket más képviselőkre. Az ellenzék szerint a mostani vezetés jelöltette valójában ezeket a tagokat éppen azért, hogy az ellenzék elől foglalják el a helyeket.

Azarov erre a lottó példáját hozta fel, mondván, hogy ott sem szokás utólag reklamálni, ha nem nyert a szelvény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!