Napi Online

LED-gyártóüzemet adtak át Nagykanizsán

A hagyományos izzók uniós tilalma nyomán megkezdi a ledes lámpatestek gyártását Nagykanizsai üzemében a General Electric fényforrás-üzletága, a kormány önkormányzati programmal segíti a közvilágítás ledesítését.

Megkezdi a led-technológiás világítótestek gyártását Nagykanizsán a GE Lighting, a társaság egy kiválósági központot hoz létre a városban - jelentette be Phil Marshall, a GE fényforrás-üzletágának regionális elnök-vezérigazgatója pénteki sajtótjákoztatóján. A GE Lightning zalaegerszegi és meglévő nagykanizsai üzeme az új központ beszállítója lesz, már a jelenlegi negyedévben megindul a kül- és beltéri lámpatestek gyártása a nagykanizsai üzemben. Marshall szerint Magyarország jó lehetőséget jelentett már korábban is arra, hogy a vállalat egy-egy európai és globális központját is idetelepítse, a nagykanizsai üzemben az itthon fejlesztett led-termékeket gyártják majd.

A beruházást a kormány is támogatta, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta, a kormány kiemelt szerepet szán a kutatás-fejlesztésnek (k+f). A KEOP-on belül 5 milliárd forintot tett elérhetővé önkormányzatok számára a közvilágítás energiatakarékos megvalósítására. Szijjártó szerint ez a megyei jogú városok közül 5-6 teljes közvilágításának átalakítására lehetőséget ad.

A beruházás pontos összegéről és a létrejövő új munkahelyek számáról Marshall nem kívánt részleteket közölni, azonban Vámos Zoltán, a GE Lighting globális technológiai igazgatója szerint száz fő feletti létszám foglalkozik majd az új területtel, azonban ebbe a meglévő munkaerőt is bele kell érteni. Az üzletág magyarországi beszállítóinak száma mintegy 20-szal bővülve átlépheti a kétezret a fejlesztés révén.

A gyártás négy led-terméktípussal indul még az idei utolsó negyedévben, a fő célpiacot pedig Európa jelenti majd, emellett a közel-keleti és az afrikai piacokra is kerülhetnek a termékek, amelyek között szerepel a városok számára a közvilágításhoz kifejlesztett lámpacsalád, emellett irodai és hagyományos lámpatesteket kiváltó termékek is. Marshall a Napi Gazdaság Online-nak elmondta, a GE a technológia szállításán túl teljes, a finanszírozást egyfajta ESCO-modellben - amikor az önkormányzatok a megtakarításból finanszírozzák a fejlesztést - magában foglaló csomagot fejlesztett ki a helyhatóságoknak.

Vámos szerint egy átlagos épület a felhasznált energia 20-30 százalékát fordítja világításra, Magyarországon például ha minden háztartás energiatakarékos lámpára állna át, egy egész erőmű termelésének megfelelő áramot lehetne megspórolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abdul alahmed #2
    ilyen kormányokkal? mi más lehetnénk?
  • Tetsuo #1
    Magyarok miert nem tudnak letrehozni egy ilyen vallalkozast?
    Vagy a magyar allam, az akademiaval kozosen kidolgozna egy olyan k+f-re epulo vallalatot, ami modern es hatekony eszkozoket gyartana.
    Allitolag a magyar talalekonysag, oktatas, eszjaras... aztan megis egy csicska nemzet lettunk. :((