Berta Sándor

24 év börtönt kaphatnak egy török hackercsoport tagjai

A török ügyészség a RedHack feltételezett tagjaira 8,5 évtől 24 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte egy ankarai bíróságtól. A magas büntetési tétel nem véletlen, ugyanis a vádiratban az elkövetők nem hackerként, hanem terroristaként szerepelnek.

A Hürriyet török lap rámutatott: a RedHack fő bűne, hogy korábban a török kormány honlapjait támadta és az ott megszerzett információkat nyilvánosságra is hozta. Így vált ismertté például júliusban bizonyos külföldi követségi alkalmazottak személyazonossága. Az eset miatt az amerikai nagykövetség tiltakozott. Később a csoport tagjai további adatokat is megjelentettek, többek között rendőrségi informátorok neveit, emellett megtámadták a török rendőrség központi portálját, más rendőrségi hivatalok, a török legfelsőbb bíróság, az internetes ügyekért felelős közlekedési minisztérium, továbbá a belügy- és az igazságügyi miniszter oldalát is. A szemükre vetik azt is, hogy egykor kapcsolatban álltak a Forradalmi Emberek Szabadság Pártjával/Frontjával (DHKP/C) és a Kurd Munkáspárttal (PKK) is. A vádpontok között szerepel még titkok kiszivárogtatása és az adatvédelmi előírások megsértése.

A RedHack ugyanakkor visszautasította a vádakat és felhívta a figyelmet arra, hogy a tíz személy egyike sem áll kapcsolatban a csoporttal. A szervezet álláspontja az, hogy a török kormány keményebben akar fellépni az ellenzéki erőkkel szemben és ez az ügy is e stratégia részét képezi. A RedHack csupán fegyvertelen szocialista egyesülés. Az ügyészség viszont azt állítja: a csoportot marxisták, leninisták, maoisták és szeparatista terroristák alkotják.

Egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdődhet a per. Melih Gökcek, Ankara polgármesetere örült a hírnek és Twitter-üzenetében azt kérdezte: "Emlékeztek? Korábban kinevetettek minket? S most mit csináltok? ;)" Az Európai Unió és számos szervezet időközben azzal vádolta meg a török hivatalokat, hogy a szigorú terrorizmus elleni törvények alapján lépnek fel az erőszakmentes akciókkal szemben és ezzel korlátozzák a véleményszabadságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #1
    A törökök be vannak szarva a kurdoktól, és most hogy Szíria meggyengült a polgárháború miatt már nem csak észak-irakban, hanem ott is kezd éledezni a jelenlévő több milliós kurd kisebbség, jelentősen megnövelve az esélyét egy saját állam létrehozásának. A mostani, szír átlövések miatt elkövetett török "visszalövések" is elég gyanúsak, mivel ezekre hivatkozva átmehetnek Szíriába és megrendszabályozhatják az ott élő kurdokat. Észak-Irakban viszonylag szabad kezük volt eddig, de Szíriával kapcsolatban jóval körültekintőbben kell fellépniük. Félnek is rendesen hogy mi lesz, ugyanis a saját területükön is tízmilliós a kurd kisebbség.