MTI

Kevés a magyar nyelvű honlappal bíró szlovák önkormányzat

Dél-Szlovákiában 511 vizsgált település közül csak 432-nek van honlapja, magyar nyelven az alapinformációk pedig mindössze 179 honlapon találhatóak meg - derült ki a Pro Civis Polgári Társulás felméréséből, amelyet a társulás által kiadott Önkormányzati Szemle legújabb számában tették közzé.

"A Pro Civis Polgári Társulás felmérést készített arról, miként használják a dél-szlovákiai önkormányzatok korunk legkorszerűbb kommunikációs eszközét, az internetet a lakossággal való kapcsolattartásban" - közölte a szervezet. A 432 működő honlappal rendelkező település kevesebb mint 60 százaléka, vagyis szám szerint 253 tartalmazott önkormányzati (általános érvényű) rendeletet szlovák nyelven. A magyar nyelv használata ezen a téren minimális, ugyanis ezek az általános érvényű rendeletek magyarul mindössze két honlapon voltak olvashatóak. A vizsgált honlapok közül 120 tartalmazott különböző formanyomtatványokat és űrlapokat, magyar nyelven ez négy honlapon elérhető.

"Az önkormányzati honlapokon a magyar nyelv használatát semmilyen jogszabály nem korlátozza" - hangsúlyozza közleményében a civil szervezet. A Pro Civis Polgári Társulás célja a magyar nyelv regionális nyelvvé emelése Szlovákiában. A közelmúltban a szervezet hiánypótló kétnyelvű törvénytárat adott ki, illetve eljutatta a magyar tanítási nyelvű általános iskolákba és magyar nevelési nyelvű óvodákba a hivatalosan is használható szlovák-magyar iskolai és óvodai beiratkozási űrlapokat. A társulás adja ki továbbá az Önkormányzati Szemle című folyóiratot, amely a dél-szlovákiai településeknek nyújt tájékoztatást a nyelvhasználati lehetőségekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!