Napi Online

Értékesítheti központját a Nokia

A Nokia fontolgatja három óriási épületből álló, a cég néhai nagyságát kifejező központjának értékesítését.

A súlyos gondokkal küszködő finn Nokia egyebek mellett ingatlaneladásokkal akarja javítani anyagi helyzetét. Ezen belül megfontolják a Helsinki elővárosában, Epsoóban, a Balti-tenger partján lévő vállalati főhadiszállás értékesítését is - tudta meg az AFP a vállalat pénzügyi igazgatójától, Timo Ihamoutilától. Ugyanakkor nem tervezzük azt, hogy máshová vigyük a központi irodákat - hangsúlyozta Ihamoutila.

Egyes ingatlanok eladása, majd visszabérlése a vevőtől megszokott módja a megtakarításnak a pénzhiánytól szenvedő vállalatok körében - emlékeztetett a AFP. A Nokia néhány éve még a mobiltelefon-piac koronázatlan királya volt, 60 százalék feletti világpiaci részesedéssel, ám az okos telefonok versenyében vészesen lemaradt az Apple-lel, illetve a Google Android operációs rendeszével ellátott telefonokat kínáló cégekkel, elsősorban a Samsunggal szemben.

A cég 2011. februárjában stratégiai szövetséget kötött a Microsofttal, amelynek eredményeként a Windows operációs rendszerrel kínálja okos telefonjait. A váltástól azonban nem várhatnak gyors sikert - a második negyedévet például 1,4 milliárd euró nettó veszteséggel zárta a cég. A mérleg másik serpenyőjében a négymilliárd eurót meghaladó készpénzállomány van, ami lehetővé teszi, hogy ne kapkodják el az esetleges ingatlanértékesítéseket.

A Nokia a kilencvenes években, szédítő növekedésének időszakában építtette három óriási, üveg-acél szerkezetű épületből álló központját, amelyet szerényen Nokia House-nak (Nokia-háznak) neveznek. Az Ilta-Sanomat finn napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az épületegyüttes 200-300 millió eurót érhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!