Berta Sándor

Kémszoftverek kölcsönadott laptopokon

Nem mindennapi kémkedési ügyet göngyölített fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). Laptopkölcsönzők együttműködtek egy szoftverfejlesztő céggel és megfigyelték az ügyfeleiket.

Az ügyben a szoftverfejlesztő vállalkozás mellett összesen hét kölcsönző társaság érintett. A testület jelentése alapján a dolog lényege az volt, hogy a kölcsönadott készülékeket kémprogrammal látták el, majd a beépített webkamerák segítségével képeket készítettek a fiatalkorúakról, a szexelő párokról és a lengén öltözött személyekről. A vállalatok általában egy hétre vagy egy hónapra adták kölcsön a hordozható számítógépeiket. A felhasználók választhattak, hogy a határidő lejárta után vagy visszavitték az eszközöket, vagy meghosszabbították a kölcsönvételi szerződést, de meg is vásárolhatták a laptopokat.

A feltelepített kémszoftvert 420 000 alkalommal használták. A fényképek készítése mellett a vállalakozások így jutottak hozzá azokhoz a jelszavakhoz, amiket az érintett személyek közösségi portálokon, elektronikus postafiókokhoz és internetes banki szolgáltatások során használtak. Az FTC azt követelte, hogy az érintett cégek azonnal hagyjanak fel a jogsértő gyakorlattal.

A PC Rental Agent nevű alkalmazás Detective Mode funkciójának köszönhetően képes fotók és képernyőképek készítésére, illetve billentyűleütések figyelésére. A megszerzett információkat és fájlokat a DesignerWare rendszerébe továbbította, ezután pedig a kölcsönzőcégekhez kerültek. Az Egyesült Államokban bizonyos mértékig engedélyezik a hasonló szoftverek telepítését és alkalmazását, de csak azért, hogy megakadályozzák a laptopok ellopását vagy kikapcsolását. Az utóbbira akkor kerül sor, ha az ügyfél nem hajlandó kifizetni a kölcsönzésért járó összeget.

Claudia Bourne Farrell, az FTC szóvivője hangsúlyozta, hogy mivel nincs bűnüldözői jogosítványuk, ezért az ügyet átadták az illetékes szerveknek. A döntés innentől az ő kezükben. Mindenesetre aligha valószínű, hogy az amerikai nyomozók ennyiben hagyják a dolgot, az ügynek minden bizonnyal lesz folytatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #6
    Azt igen de azt nem, hogy dugsz...
  • Cat #5
    szerintem ezzel pl. simán párhuzamba lehet állítani a kölcsönzött autóban lévő GPS figyelését. Azért is ugyanígy fizetsz, és követik a mozgásodat vele.
  • caius marius #4
    Nos az a gyanúm, hogy simán fossá fogják perelni őket.
  • kvp #3
    "majd a beépített webkamerák segítségével képeket készítettek a fiatalkorúakról, a szexelő párokról és a lengén öltözött személyekről."

    Ez alapjan jo esellyel az erintett szolgaltatast nyujto ceg teljes szerverparkjat lefoglaljak mint bizonyitekot es orulhetnek ha nem kapnak a nyakukba egy halom karteritesi pert. Az 'atadtak az illetekes szerveknek' kifejezes itt buntetofeljelentest jelent. Ennek azert is van nemi sulya, mert gyakorlatilag egy kormanyhivatal tette meg.

    Egyebkent pulbikus a lista az erintett cegekrol:
    DesignerWare, LLC
    Aspen Way Enterprises, Inc.
    B. Stamper Enterprises, Inc.
    C.A.L.M. Ventures, Inc.
    J.A.G. Rents, LLC
    Red Zone Investment Group, Inc
    Showplace, Inc.
    Watershed Development Corp.
  • caius marius #2
    "Az FTC azt követelte, hogy az érintett cégek azonnal hagyjanak fel a jogsértő gyakorlattal."

    Minek szólítgatja őket? Hozza nyilvánosságra azoknak a cégeknek a neveit akik ezt csinálták. Garantáltan becsuknak.
  • item #1
    Nem is csodálkozom,hogy ilyet megcsináltak. Gyakorlatilag a legtöbb ember szarik arra,hogy honnan és milyen gépről éri el a levelezését,vagy ezeket a fos közösségi szolgáltatásokat. Utána meg sírnak,ha leüríti valaki a bankszámlájukat,vagy a nevükben küldözget emailokat meg lejárató hadjáratba kezd egy közösségi hálón.

    Ostobák az emberek,főleg a mai tinik. Képesek a nagy bevásárlóközpontokban illetve áruházakban kiállított demógépekről facebookozni meg leveleket olvasgatni.