MTI

Évről évre nő a hazai számítógépes támadások száma

Évről évre nő a kibertámadások száma Magyarországon, bár ezek nagyobb része még nagyon kezdetleges - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a fővárosban egy konferencián.

Az államtitkár kijelentette: bár a támadások kezdetlegesek, de már Magyarországon is megjelentek nemzetközi kiberbűnözői csoportok, mint például az Anonymus. Az államnak energiát kell fordítania a probléma kezelésére, és elsősorban a megelőzésére, ezért fel kell mérni az információbiztonság szintjét, a stratégiai pontokat pedig védeni kell - fűzte hozzá. A kormány komoly lépéseket tett a megfelelő jogszabályi környezet kialakításáért; az új Btk. több paragrafusa a számítástechnikai bűncselekményt szabályozza, és egy önálló fejezet szól például a tiltott adatszerzésről, és a gyermekek védelmére is új szabályokat állapítottak meg - közölte Rétvári Bence.

Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta: egy társadalom életképességét az bizonyítja, hogy a kihívásokra megfelelő válaszokat tud adni, a kiberfenyegetés pedig nemcsak Magyarország, hanem a világ számára is nagy kihívás. Az államtitkár hangsúlyozta: nem szabad kivételt tenni ebben a kérdésben, és minden "kibertevékenységet", ami nem legális, üldözni kell.

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében azt hangoztatta, hogy Magyarországon is nagyon komolyan foglalkoznak már a témával, ez azt mutatja, hogy van igény a "kiberbiztonságra". Megemlítette, hogy október elején újabb konferenciát tartanak a témában, amelyen mintegy 70 ország képviselői és Orbán Viktor miniszterelnök, illetve az EU és a NATO prominensei is jelen lesznek. A helyettes államtitkár szerint a kibertér biztonságát szavatolni kell, de nem szabad engedni, hogy ez az internet szabadságát veszélyeztesse, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem létezik abszolút szabadság. tehát szabályokra szükség van.

A Duna Palotában zajló, kétnapos konferenciát a Belügyi Tudományos Tanács, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, valamint a Terrorelhárítási Központ szakmai támogatásával rendezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ProgServ #1
    "Évről évre nő a hazai számítógépes támadások száma".

    Szegény gépek! És nincs náluk se paprika spray, se sokkoló, se vipera! :(

    Állítsuk meg a tenorizmust!