Berta Sándor

Szigorítja a kémprogramok exportját Nagy-Britannia

A Treasury Solicitor's Department (TSol) a jövőben szigorúan szabályozná, hogy hova és milyen feltételekkel exportálható a Gamma International cég FinFisher nevű szoftvere.

A TSol jogi kérdésekben nyújt segítséget a szigetország kormányának és megállapította, hogy a fejlesztőcégnek a jövőben licenccel kell rendelkeznie, ha a FinFishert Európai Unión kívüli államokba is exportálni akarja. Mindez arra vezethető vissza, hogy az alkalmazás titkosítási funkciókat tartalmaz. A vizsgálat eredményei abból a levélből derültek ki, amit a Treasury Solicitor's Department küldött a Privacy International nevű polgárjogi szervezetnek. A Privacy International hosszú ideje azért küzd, hogy a FinFishert és más hasonló termékeket ne lehessen eladni az elnyomó országoknak, például Iránnak. A levélben a TSol azt is közölte, hogy a brit kabinet nem fogja kiadni a program iráni és szíriai exportjához szükséges licenceket a Gamma International vezetőinek. Ez az első alkalom, hogy a brit kormány korlátozta egy kémszoftver exportját.


A Privacy International üdvözölte a kormány döntését és hangsúlyozta, hogy ennél sokkal többet kell tenni ezen a területen, és ki kell terjeszteni az exportkorlátozást minden olyan vállalatra, amely ilyen jellegű alkalmazásokat kínál. A Privacy International adatai alapján közel 250 ilyen brit cég van.

Martin J. Muench, a Gamma International alapítója elmondta, hogy hat hónappal a helyi felkelés kitörése előtt ugyan bemutatták a FinFishert az egyiptomi kormánynak, de végül egyetlen terméket sem szállítottak le. Ez utóbbi arra vezethető vissza, hogy kizárólag legitim kormányzati szervezeteknek ajánlják fel a megoldásaikat és a szolgáltatásaikat. Ennek ellentmondanak ugyanakkor az egyiptomi állambiztonsági hivatal központjából tavaly tavasszal előkerült iratok, amelyek szerint az észak-afrikai ország vásárolt a Gammától lehallgatószoftvereket. A termékcsomagot 390 000 euróért szerezték be.


A kémprogramok szinte akadálytalan exportja egyébként néhány héttel ezelőtt Németországban is téma volt. Kiderült, hogy az ilyen alkalmazások fejlesztői szabadon exportálhatják termékeiket bármely államba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Ettől most azt várják, hogy kevésbé lesznek elnyomóak az "elnyomó országok"? Vagy mit? EU-ban gyártott kémprogrammal, csak az uniós polgárokat kémlelhetik? Vagy mi most ebben a logika? Mert oké, hogy ne adjanak el nekik atombombát, mert az kissé erős, de kémprogramot tudnak keríteni bárhonnan, az nem macerás azért annyira.
  • item #2
    "The target accepts the blackberry update" Igen,nyilván simán rányomok egy linket tartalmazó rendszerfrissítésre. FACEPALM.
  • qetuol #1
    na mi ebből a tanulság? ne használj itunest meg blackberryt.