MTI

Megtalálták az Anonymous-hackercsoport hazai tagjait

A gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, általa személyesen nem ismert társa volt a magát Anonymousnak nevező számítógépes hackercsoport magyarországi tagja - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A csoport tagjai hatoltak be az Alkotmánybíróság honlapjára, átírták az Alaptörvényt, majd hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is; a hackerek szabadlábon védekeznek.

Augusztus 28-án délután túlterheléses támadás ért egy weboldalt, a kiszolgáló szervere leállt, így az oldal elérhetetlenné vált, emiatt az üzemeltető feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást, majd két napon belül dunaújvárosi tartózkodási helyén elfogott egy 16 éves fiút, aki az elkövetéssel gyanúsítható - ismertette Garamvölgyi László.

További négy embert fogtak el az ügyben, mindegyiküknél házkutatást tartottak, számítástechnikai és mobil kommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le. A gyanúsítottak, akik a bűncselekmény elkövetését beismerték, szabadlábon védekezhetnek. Garamvölgyi László az ügy érdekességeként említette, hogy a gyanúsítottak személyesen nem ismerték egymást. IRC (kliens-szerver alapú kommunikációs csatorna) segítségével tartották a kapcsolatot. Különösebb céljuk a weboldal blokkolásával nem volt, mindössze "jópofa heccnek gondolták" – mondta a szóvivő.

Megjegyezte, hogy az úgynevezett Anonymous-jelenség követőinek különösebb szándékuk nincs a támadással, nagy kárt sem okoznak, kivéve, ha olyan weboldalt támadnak meg, ahonnan például rendelni lehet valamit. Ilyen jellegű bűncselekményt évente 150-200 esetben követnek el, de sok ügyről a rendőrség nem is szerez tudomást. Feljelentés helyett ugyanis több felhasználó inkább szakembert hív, aki helyreállítja a kapcsolatot, megerősíti a tűzfalat, számítógépes védelmi rendszereket épít ki - tette hozzá.

A magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport internetes támadásokat hajt végre világszerte. A hálózat egyik legnagyobb visszhangot kiváltó akciója az idén az volt, hogy – igaz, alig egy percre – feltörték a New York-i tőzsde honlapját is, de "nekimentek" Ukrajnának és olajipari óriáscégeknek is. Magyarországon az Alkotmánybíróság honlapjának 2012. márciusi feltörésével hozták összefüggésbe a csoportot. A Jobbik szerint az Anonymous baloldali elkötelezettségű tagjai támadták meg áprilisban a Jobbik honlapját és más, a párthoz közelálló weboldalakat.

A névtelen hackerek mozgalma tavaly nyáron közleményében azt írta, senkit nem akarnak fenyegetni, senkire nem akarnak semmit ráerőltetni, egyszerűen csak szeretnék visszaadni az embereknek a hatalmat, amelyet egy demokráciában egyáltalán nem lett volna szabad elvenni tőlük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • OGMontana #16
  Úgy látom nagy divat lett Anon tagnak lenni, vagy legalábbis ha feltöröm valakinek az msn-jét már annak titulálni.
  Érdekességképp asszem nyár elején volt, hogy valami Anon tag (legalábbis saját magát annak nevezhető szerencsétlen) befenyegetett pár portált. Kurucinfón is kint volt, hogy biza fel akarják törni őket is, kint volt az időpont meg minden. Mondom erre kíváncsi leszek. Felnéztem az oldalra, és fél percenként frissítettem az oldalt. Kb. azon kívül, hogy minden egyes alkalommal bejött az egész oldal nem történt semmi sem. Másnap már kipostolták a szerencsétlen profilját a portálon.
  Két nappal később hírekben már arról volt szó, hogy elkapták a srácot, aki feltörte a kurucinfó hírportált, meg néhány oldalt. Persze a rendőrség fényezése sem maradt el, mert ők már hónapokkal azelőtt tudták ki követi el. Miközben a srác nemcsak, hogy beégett a photoshoppolt képeivel, meg a tango downos faszbúk postolásaival, de még a rendőrség is elég szépen leégett.
 • Grandpenge #15
  Hehe..
  Nem lopták szét az országot, mert szerencsére még nem kerültek abba a helyzetbe, hogy megtehessék.
  Reméljük nem is fognak.
 • nlght #14
  ultraradikális???

  pfff, kihagytad, hogy "félkatonai terrorista szervezet" te megélhetésirettegő

  "Ha szerinted meg a jobbik a megfelelő magyarországi politikai elit, akkor meg én gratulálok neked."

  Ez az egyetlen párt, amelyik még nem lopta szét az országot és nem cenzúrázzák a valóságot és a híreket. Mondhatnád, hogy ott az LMP is, de az exszdsz tagokból áll, szóval én a kutyám játékcsontját se bíznám rájuk.
 • sanyicks #13
  annyira legalább mint a fityisz, maszop, dk...
 • ManoNegra #12
  Az hogy kit látok megfelelőnek a jelenlegi politikai palettáról egy dolog, de nem változtat azon a tényen, hogy a jobbik nem ultraradikális. Egyébként ebben a vonulatban tökéletesen elfér sajnos.
 • FoodLFG #11
  jóhát az MTI egyértelműen a rendszer fényezésére megy rá. De remélem senki nem hiszi rajtuk kívül, hogy ezeknek tényleg köze volt az igazi Anonhoz. Senki nem olyan hülye, remélem.
 • DontKillMe #10
  Ha szerinted meg a jobbik a megfelelő magyarországi politikai elit, akkor meg én gratulálok neked.
 • Inquisitor #9
  Lol. Nyilatkozat 09.09.
 • Inquisitor #8
  Figyelve a magyar Anon "tevékenységét" nagyjából azt gondolom nem is léteznek. Minden más csoport szépen pakolja ki a híreket, videókat SAJÁT anyanyelvén, hogy mindenki megértse, és folyamatosan tájékoztatnak utólag vagy e akár előre is az akciókról. Ide legközelebb eső normális csoport talán a cseh. Az Anon alapelvei meg pár dolog velük kapcsolatban feltételez olyan belátó képességet, tapasztalatot és műveltséget, amit egy 16 éves akkor sem tudhat magáénak ha 200+ az IQ-ja és egy zseni.
  Szóval ezt a hírt részeiben és egészében kamunak tartom.
 • ManoNegra #7
  "ultraradikális" Ha szerinted ez a jobbikra ráillik, akkor gratulálok...