Napi Online

Tesztelés alatt a Közbeszerzés.hu

Elindult a Közbeszerzési Hatóság (KH, korábbi nevén Közbeszerzések Tanácsa) új portáljának publikus bétatesztje, az oldal használhatóságával és formai megoldásaival kapcsolatban a felhasználók véleményét várja a hatóság.

Az új kozbeszerzes.hu honlapot az eSolution Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. fejleszti, a céget egyszerű közbeszerzésen választották ki. Az eljáráson három társaságnak küldtek ajánlati felhívást, közülük ketten tettek ajánlatot, az eSolution és a szintén budapesti székhelyű Orange Tender Kft. Az eSolution végül a nettó 25 millió forint becsült értékű munka elvégzését nettó 23,95 millióért vállalta. A vállalkozási díj tartalmazta az infoportál kifejlesztésének költségét, a szerzői jog (felhasználás) ellenértékét, a szállítás költségeit, üzembe helyezésének és betanításának költségeit, valamint egyéb járulékos és lebonyolítási költséget − derül ki a KH honlapján közzétett szerződésből.

A KH jelenlegi portáljának hatékonyságával és az azon közzétett adatbázisok, köztük a Közbeszerzési Értesítő kereshetőségével kapcsolatban több kritika érte a KH-t (többek közt a Transparency International Magyarország is megfogalmazta észrevételeit), a hatóság ezek kiküszöbölése érdekében döntött a fejlesztésekről.

"A honlap fejlesztése a mögötte lévő ügyviteli és dokumentumkezelő rendszer (KTPlusz) kifejlesztését és a tetemes mennyiségű migrációs munka elvégzését is magában foglalta. A közbeszerzésekkel kapcsolatos nyilvántartás és a Közbeszerzési Értesítő nyilvántartása két külön adatbázisban valósult meg, az utóbbi fejlesztés jelenleg tesztelés alatt van, közvetlenül indulás előtti fázisban" − tájékoztatta lapunkat Gajdos Róbert, a KH elnöke.

Az új infoportálnak illeszkednie kell az ezzel párhuzamosan fejlesztett Egységes Közbeszerzési Adatbázishoz (KBA), ezt az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. fejlesztette, a céggel még 2009 decemberében kötött szerződést a KH (elődje a Közbeszerzések Tanácsa). A megállapodás a KH tevékenységét támogató informatikai alkalmazások fejlesztésére, köztük a közbeszerzési adatbázis, statisztikai program, a Közbeszerzési Döntőbizottságnál e-ügyintézés megvalósítását szolgáló alkalmazás fejlesztésére, valamint a kapcsolódó támogatási szolgáltatásokra és oktatásra szólt. Az erre kiírt közbeszerzést nettó 77,7 millió forintos ajánlattal nyerte meg több mint két évvel ezelőtt az Albacomp (a szerződés előzetesen becsült értéke 102 millió forint volt).

A KH jelenlegi honlapfejlesztője a 2006. december 22-én létrejött megállapodás alapján a P92 Kft. (jogelődje az arvato Systems Kft.), a szerződéses összeg 13,86 millió forint volt − közölte a KH elnöke.

A KH tesztoldalának alján található "hasznos link" menüpont alatt a fejlesztő több "állami szerv" és "céginfo" linket is közzétett, az utóbbiak között a Cégbíróság, Cégfürkész és Cégtaláló oldalak internetes címeit. Ezzel kapcsolatban lapunk kérdéssel fordult a KH-hoz, mi az oka annak, hogy a tesztelés alatt álló oldal egy magáncég, a Voxinfo Kft. által üzemeltetett portálok fizetős céginformációs szolgáltatását népszerűsíti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hivatalos, ingyenesen elérhető cégjegyzék (e-cegjegyzek.hu) és beszámoló (e-beszamolo.kim.gov.hu) portáljai helyett.

A KH válaszában a portál tesztfázisára hivatkozott, majd megkeresésünket követően levették az említett linkeket a weboldalról. "A jelenlegi honlapon a tesztoldalra navigáló link alatt elhelyezett szöveg és az új portál állandó vezető híre egyaránt felhívja a figyelmet, hogy az új portál formailag érett a tesztelésre, tartalmilag még nem. Tekintettel a fentiekre, az új (teszt) portálon több link is célzatosság nélkül, véletlenszerű kiválasztással, és csak példaként szerepelt, így a "céginfo" nevű link is" − közölte válaszában a KH, hozzátéve: "a Voxinfo Kft.-vel üzleti kapcsolatban nem állunk, üzleti hasznot velük szemben nem realizálunk".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!