MTI

Interaktív installáció a Holokauszt Emlékközpontban

A Holokauszt Emlékközpontban kedden felavatták a Túlélők fala elnevezésű interaktív installációt, amelyen húsz - egyenként három-ötperces - interjú nézhető, hallgatható meg a Páva utcai intézmény zsinagógaterében.

A Jövő múzeuma program keretei között, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Média design tanszékével együttműködve, Kovács Nóra Patrícia tervei alapján készült el a modern kinetikus videófal. Az ünnepélyes megnyitón Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója kiemelte: az emlékközpont számára fontos, hogy a holokauszt üzenetét, a túlélők történetét a fiatalok számára érthetően és érdeklődésüket felkeltve juttassák el.

"Közvetítő nemzedék vagyunk sok-sok kötelezettséggel, hiszen a túlélők által elmondottaknak felmérhetetlen erkölcsi és bizonyító ereje van. Az üldöztetés és újrakezdés megszenvedői, szemtanúi, kortanúk, különleges tapasztalattal rendelkezők. Ők azok, akik elmondhatják, hogy a valóságban kivel, hol és mi történt" - fogalmazott Szita Szabolcs.


Az installáció tervezője, Kovács Nóra Patrícia, a MOME Média design mesterképzős hallgatója elmondta, hogy amikor az Emlékközpontba látogattak csoporttársaival, hiányoltak egy helyet vagy egy utolsó motívumot, gesztust, amely egyfajta lezárásként, megnyugvásként reményt adva engedné el a látogatót. Ezt követte a tervezés folyamata, melyben Erhardt Miklós, a MOME tanára és Szirtes János, a MOME Média design tanszékének vezetője segítette munkájukat. A megvalósításhoz más MOME-hallgatók, Karcis Gábor és Mórász Dávid is hozzájárultak programozói munkájukkal.

Kovács Nóra Patrícia kiemelte: mindenképpen szerette volna elérni, hogy az átélés mellett a néző megértse, ami az óriási tömegek elhurcolásának tragédiájával párhuzamosan történt, az egyéni életek szörnyű megaláztatását. "Azt gondolom, hogy ennek kiemelése által van arra esély, hogy a megemlékezés igazán személyes legyen annak is, akinek esetleg semmilyen személyes kötődése nincs a vészkorszak tragédiájához. Az installáció egyfajta törekvés személyesebb kapcsolat kialakítására a történelemmel" - hangsúlyozta.


A fiatal tervező Lebovits Imre túlélővel, a Holocaust Közalapítvány Felügyelő Bizottságának elnökével, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi Könyvtára nyugalmazott főigazgatójával együtt indította el a kinetikus vezérlésű videófalat - olvasható az emlékközpont tájékoztatójában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #8
    Csalánkiütésem van már a "Holocaust"-nak nevezett hazudozástól és képmutatásról!
  • Narxis #7
    Foglalkozni foglalkozhatunk vele de hogy ráhatásunk nincs az tuti.
  • mousee #6
    Jópofa a cucc, tetszik a tervezés és a megvalósítás. Igazi jövő múzeuma feeling :) Viszont a holokauszt téma már kezd baromira unalmas lenni.
  • sanyicks #5
    az ostobább fele éppen az aki nem foglalkozik vele, hogy hova szórják el az adóját ;)
  • sanyicks #4
    igen.
  • Dluinet #3
    A Holokauszt valami vallás vagy micsoda?
  • Merces #2
    akkor nyilván az ostobább feléhez tartozol, különben nem foglalkozál vele :D
  • sad1976 #1
    köpök rátok és az emlékközpontotokra is. a világ értelmesebbik felének már nagyon elege van belőletek.