Napi Online

Továbbra is vergődik a Sony

Nem tudott talpra állni az elmúlt hónapokban sem az évek óta padlón lévő Sony: a cég kénytelen volt rontani éves profit-előrejelzését és csökkenteni számos terméke értékesítési tervét, miután a várakozásoknál sokkal rosszabb negyedévet zárt.

Az üzemi nyereség 77 százalékkal, 6,28 milliárd jenre (80 millió dollár) zuhant az április−júniusi periódusban az egy évvel korábbihoz képest, miközben a Reuters elemzői konszenzusa "csak" 36 százalékos visszaesést jelzett előre. A nettó veszteség 24,64 milliárd jen volt − úgy tűnik, a japán nagyvállalat továbbra sem tud lépést tartani legerősebb versenytársaival, a koreai Samsunggal, illetve az amerikai Apple-lel és Microsofttal. A cégvezetés immáron csak 15,5 millió tévékészülék eladásával számol a 2013 márciusában végződő üzleti évben, míg májusban 17,5 milliót jósolt, a mobil eszközökből csak 12 millió találhat gazdára, szemben a három hónapja várt 16 millióval, igaz, a PlayStation videojáték-konzolra vonatkozó 16 milliós értékesítést tarthatónak vélik.

A Sonyt hátrányosan érintő valutaárfolyamok, illetve rossz üzleti környezet miatt a vállalat 130 milliárd jen üzemi nyereséget érhet el 2012−13-ban, ami jóval kisebb a 180 milliárdos korábbi prognózisnál. A piaci elemzők 139 milliárd jenre számítanak. Hirai Kazuo azzal vette át a vállalat vezetését áprilisban, hogy irányításával legyűrik a patinás cég balszerencséjét, ám próbálkozása nem túl jól indult. Egyelőre nem tudtak úrrá lenni a belső gondokon és kőkemény külső piaci feltételeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!