Berta Sándor

Nem volt felkészülve a gazdasági válságra az Acer

A gazdasági válság komoly hatással volt a vezető számítógép-gyártókra, köztük az Acerre is. A cég egyik vezetője önkritikusan elismerte, hogy nem készültek fel a várható eseményekre.

"Nem volt előrejelző rendszerünk. A brit szénbányákban régen voltak kanárik, hogy a káros gázokra figyelmeztessék a dolgozókat. Nekünk azonban nem volt ilyen segítségünk" - jelentette ki Oliver Ahrens, az Acer európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójának vezetője. Az üzletember közlése szerint nem voltak felkészülve a válságra és annak lehetséges hatásaira, s számos számítógép a nyakukon maradt. A konfigurációkat később sem tudták eladni. 2002 és 2009 között jó időszakot könyvelhettek el, folyamatosan tudták növelni a részesedésüket, különösen a notebookpiacon, de ekkor jött a gazdasági válság.

A menedzser szerint a felhasználók, a terjesztési csatornák és a termékek egyaránt megváltoztak, s a helyi adattárolás szerepét egyre inkább az online adatmegőrzés vette át. A legfontosabb azonban, hogy a piac növekedése megállt részben mert a gazdasági válság hatásait a fontos ügyfelek is megérezték, másrészt sokan inkább a táblapiac felé fordultak. A vállalat hibát követett el azért is, mert a piac jelzései ellenére több mint három negyedéven keresztül tovább folytatta a szállításokat. A történet vége az lett, hogy több tonnányi PC és notebook állt a raktárakban.

Mindez elsősorban a korábbi tapasztalatokra vezethető vissza, hiszen korábban is voltak olyan időszakok, amikor a piackutatók azt jósolták, hogy csökkenni fog a piac. A cég viszont figyelmen kívül hagyta ezeket a prognózisokat és ezek általában jó döntésnek bizonyultak, az elmúlt években azonban ez nem így történt. A történtekből az Acer vezetői igyekeztek tanulni, a vállalatnak többek között a korábbinál precízebb üzleti menedzsmentje van és hetente megvizsgálják a piaci folyamatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #30
    "Én semmire nem akarom használni, nem akarok notit venni, ultrabookot sem vennék meg macbook airt sem mert nincs rá szükségem. Elvekről beszélgetünk. Az viszont roppant érdekes, hogy mindig azzal jöttök, hogy ha egy apple termékben nincs valami akkor csak az apple fan állítja, hogy nem is kell, most meg, hogy valami van benne akkor meg fordítva jön az állítás? Nem érzed, hogy ez elég erős kettős mérce?"

    Hol van ebben a kettős mérce? A hiányolt csatlakozók / eszközök minden nap használt dolgok,, amiknek tényleges gyakorlati hasznuk van. Ezzel szemben a Thunderbolt csatinak gyakorlatilag nincs semmi gyakorlati haszna, hiszen nincs eszköztámogatása. Kérdem én, ha egyszer semmire nem tudod használni, mire jó, hogy benne van?

    "Egyébként mint lentebb is írtam, nem azt mondják, hogy nem drága hanem azt, hogy a konkurenciájé sem jelentősen olcsóbb (ugye a forumon mindig 2x-3x árral jönnek ami most is bebizonyosodott, hogy kurva nagy kamu)"

    Oké, nincs ilyen nagy szorzó, de azért ugye egy közel 100ezer forintos különbség két készülék között már nevezhető jelentősen olcsóbbnak?
    Egyébként ha így nézzük, valóban, az általam leírt ultrabook "csupán" csak az Air árának 75%-a. Ez azért elég tekintélyes különbség szerintem.

    "Akkor nagyon rossz választ kaptál. Az általam linkelt oldalnak semmi köze USA-hoz ez egy kínai oldal. Rögtön számol postaköltséget is ami általában free. Számtalanszor rendeltem már ide Magyarországra innen.

    ...

    Hát nem nagyon nézhettél utána, mert google rögtön dobja a találatokat. Rögtön az első:
    http://www.olcsobbat.hu/termek/apple_ipad_bluetooth_billentyuzet-4f8cd152c1a99f776e013c10/?gclid=CMaw6M-vr7ECFUVc3wodbVsAFw"

    Oké, megvan a hiba forrása: ezek nem az Apple termékei, hanem abszolút NONAME kínai gagyik. Én kifejezetten az Apple megoldásának néztem utána, arra igaz, amit írtam, illetve van 2-3 nevesebb gyártó, akik az Apple jóváhagyásával készítenek ilyeneket. Azok valóban csak rendelhetőek.
  • narumon #29
    'Ha magán személyként veszed, valóban így van. Ha viszont kereskedésként, akkor arra különböző extra költségek jönnek sajnos, plussz ha ilyet forgalmazol, akkor azt nem felebaráti szeretetből teszed, tehát kell rá haszon is."

    Most én hozzalak össze egy kínai gyártóval, hogy gyártson neked ilyen 3e forintért? Összehozlak csak vegyél meg belőle pár ezer darabot és már lehetsz is hazai forgalmazó, saját márkával meg amit akarsz.

    "Ja és a posta csak az USA-n belül van ingyen, külföldre csomagolást és szállítást számolnak fel. Illetve hogy pontos legyek, nem ennél a terméknél kérdeztem rá, hanem mikor itt szóba került, hogy lehet külső USB csatit és kártyaolvasót kapni, annál érdeklődtem utána és ezt a választ kaptam."

    Akkor nagyon rossz választ kaptál. Az általam linkelt oldalnak semmi köze USA-hoz ez egy kínai oldal. Rögtön számol postaköltséget is ami általában free. Számtalanszor rendeltem már ide Magyarországra innen.

    "Thunderbolt port valóban, nincs benne. De az azért kapásból eszembe jut: mire akarsz olyat használni? Mert maga a port ugyan már lassan 1 éve létezik, sőt, az ilyen porttal rendelkező gépek azóta vannak forgalomban, mégis mire használható?"

    Én semmire nem akarom használni, nem akarok notit venni, ultrabookot sem vennék meg macbook airt sem mert nincs rá szükségem. Elvekről beszélgetünk. Az viszont roppant érdekes, hogy mindig azzal jöttök, hogy ha egy apple termékben nincs valami akkor csak az apple fan állítja, hogy nem is kell, most meg, hogy valami van benne akkor meg fordítva jön az állítás? Nem érzed, hogy ez elég erős kettős mérce?

    "Gyors kérdés: lehet M.o.-on kapni? Mert erről még az Apple Magyarország se tud... De utánanéztem, külföldön is csak rendelésre lehet kapni, bolti forgalomban nincs."

    Hát nem nagyon nézhettél utána, mert google rögtön dobja a találatokat. Rögtön az első:
    http://www.olcsobbat.hu/termek/apple_ipad_bluetooth_billentyuzet-4f8cd152c1a99f776e013c10/?gclid=CMaw6M-vr7ECFUVc3wodbVsAFw

    "Valóban, csakhogy ezzel 2 dolog van: ugyan lehet, hogy 1200 dollár 2 heti pénz, de emellett az áraik is szebbek, tehát meg is kell élniük. "

    Nem tudom hányszor voltál USA-ban én elég sokszor. Nos a lakáson kívűl mi az ami drágább mint Magyarországon?

    "Másik dolog: hiába annyi odakint, ha egyszer mi itthon akarjuk megvenni, akkor szerintem a hazai arányokat kell nézni (már csak azért is, mert a magyar Apple fanok mondják, hogy nem drága a gép)."

    Pedig a haterek mindig azzal jönne, hogy hogy a francba tud az apple ennyit eladni. És hát nyilván nem magyarországon adja el, az itteni eladás teljesen marginális. Egyébként mint lentebb is írtam, nem azt mondják, hogy nem drága hanem azt, hogy a konkurenciájé sem jelentősen olcsóbb (ugye a forumon mindig 2x-3x árral jönnek ami most is bebizonyosodott, hogy kurva nagy kamu). Azt meg már mindenki nagy fiúsan el tudja dönteni, hogy a néhány "apróság" megér-e neki 50e forint árkülönbséget vagy nem. (Mint ahogy korábban is írtam, hogy én bizony 80e forinttal többet fizettem egy Asus netbookért mint egy szintén Asus 5x erősebb notebookért. Csak ez alu, designos, sokáig bírja az akksi - van akinek ez nem ér ennyi árkülönbséget nekem meg ért - ez ennyire egyszerű)
  • lordsithlord #28
    Nos, ezek szerint az Apple egyik oldalon ezt írja, a másikon meg azt...

    http://www.apple.com/hu/macbookair/features.html#display

    Eszerint csak 13"-os. Nem tudom, hogy melyik a valós, mindkettő az Apple adata...

    Valóban, a felbontása nagyobb, ezt én néztem el, sőt, nem tagadom, nincs csili-vili billentyűzetvilágítás. Helyette olyan fényerővel rendelkezik a monitor, ami mellett lazán lehet gépelni (konkrétan 300cd/m2).

    "40 usd az 9500Ft, a posta ingyen van, tehát ez ennyi. Gondolom ha nem 1db-ot vennél meg szétnéznél akkor lenne ez is 4-5 körül."

    Ha magán személyként veszed, valóban így van. Ha viszont kereskedésként, akkor arra különböző extra költségek jönnek sajnos, plussz ha ilyet forgalmazol, akkor azt nem felebaráti szeretetből teszed, tehát kell rá haszon is. Minden költséget és a hasznot rászámítva ha jól akarsz belőle kijönni, olyan 14ezer körül kell eladnod. És akkor még mindig ott van, hogy ha elromlik, a te költséged visszaküldeni, mert nálunk nincs szerviz. Ja és a posta csak az USA-n belül van ingyen, külföldre csomagolást és szállítást számolnak fel. Illetve hogy pontos legyek, nem ennél a terméknél kérdeztem rá, hanem mikor itt szóba került, hogy lehet külső USB csatit és kártyaolvasót kapni, annál érdeklődtem utána és ezt a választ kaptam.

    Thunderbolt port valóban, nincs benne. De az azért kapásból eszembe jut: mire akarsz olyat használni? Mert maga a port ugyan már lassan 1 éve létezik, sőt, az ilyen porttal rendelkező gépek azóta vannak forgalomban, mégis mire használható?

    Csak pár példa: lehet ilyen porttal csatlakozó 4Tb-os külső HDD-t venni, ára legolcsóbban is 160ezer forint (és nem kihasználható, ugyanis a belső meghajtó sebessége kisebb, mint 10Gb/sec, továbbá ha ez nem lenne elég, a benne levő meghajtó is lassabb ennél jelentősen). Vagy van monitor ilyen csatlakozással (ezt azonban kizárólag az Apple gyártja) ára legolcsóbban is 290ezer forint.
    Szóval oké, van benne Thunderbolt port, de kérdem én, minek, mikor egy USB3.0 csatit jobban ki tud az ember használni, ráadásul ahhoz már lehet számos eszközt is kapni?

    Aksijáról adat: egy 4 cellás 2840 mAh-s aksival adják alapon, ezzel alapesetben 8 órát tud üzemelni (energiatakarékosan 9,5-et). Ez cserélhető akár dupla ekkorára is, azzal a készülék képes akár 18 órát egyhuzamban működni.

    "Ezzel nincs gond, csak ne állítsd be úgy hogy ipadhoz nem lehet kapni."

    Gyors kérdés: lehet M.o.-on kapni? Mert erről még az Apple Magyarország se tud... De utánanéztem, külföldön is csak rendelésre lehet kapni, bolti forgalomban nincs.

    "És ha az egészhez hozzávesszük, hogy 1200USD ami rossz esetben 2 heti munkabér, akkor szerintem nem kell csodálkozni azon, hogy fogy, csak itt mindig magyarországban gondolkoztok. Márpedig USA-ban az 50e forint különbség az olyan mintha azt mondanád itthon, hogy 5e forint különbség van a kettő között."

    Valóban, csakhogy ezzel 2 dolog van: ugyan lehet, hogy 1200 dollár 2 heti pénz, de emellett az áraik is szebbek, tehát meg is kell élniük.
    Másik dolog: hiába annyi odakint, ha egyszer mi itthon akarjuk megvenni, akkor szerintem a hazai arányokat kell nézni (már csak azért is, mert a magyar Apple fanok mondják, hogy nem drága a gép).
  • cateran #27
    "
    Chassis & Display
    Vortex Series: 17.3" Glossy Full HD LED Widescreen (1920x1080)

    Processor (CPU)
    IntelŸ Core™i7 Quad Core Mobile Processor i7-3610QM (2.30GHz) 6MB

    Memory (RAM)
    32GB SAMSUNG 1600MHz SODIMM DDR3 MEMORY (4 x 8GB)

    Graphics Card
    AMDŸ RadeonŸ HD 7970M - 2GB DDR5 Video RAM - DX 11 (ETA 23rd JULY)

    Memory - Hard Disk
    180GB INTELŸ 520 SERIES SSD, SATA 6 Gb/s (upto 550MB/sR | 520MB/sW)

    2nd Hard Disk
    750GB WD SCORPIO BLACK WD7500BPKT, SATA 3 Gb/s, 16MB CACHE (7200 rpm)

    DVD/BLU-RAY Drive
    8x SATA DVD±R/RW/Dual Layer (+ 24x CD-RW)

    Memory Card Reader
    Internal 9 in 1 Card Reader (MMC/RSMMC/SD: Mini, XC & HC/MS: Pro & Duo)

    Thermal Paste
    STANDARD THERMAL PASTE FOR SUFFICIENT COOLING

    Sound Card
    Intel 5.1 Channel High Definition Audio + SPDIF/MIC/Headphone Jack

    Bluetooth & Wireless
    GIGABIT LAN & WIRELESS INTELŸ N130 802.11N (150Mbps) + BLUETOOTH

    USB Options
    3 x USB 3.0 PORTS + 1 x USB 2.0 PORT AS STANDARD

    Firewire
    1 X 1394a FIREWIRE PORT

    Battery
    Vortex Series 8 Cell Lithium Ion Battery (5,200 mAh/76.96WH)

    Power Lead & Adaptor
    1 x UK Power Lead & 220W AC Adaptor

    Operating System
    NO OPERATING SYSTEM REQUIRED"

    EZ £1539.....sac/kb 540k huf....Sulyra dognehez, az tuti (majdnem 4kg) de ez gaming/desktop replacement kategoria, nem igazan a mobilitas a lenyeg.


    Ez:
    Chassis & Display
    Optimus Series: 15.6" Glossy Full HD LED Widescreen (1920x1080)

    Processor (CPU)
    IntelŸ Core™i7 Quad Core Mobile Processor i7-3610QM (2.30GHz) 6MB

    Memory (RAM)
    16GB SAMSUNG 1600MHz SODIMM DDR3 MEMORY (2 x 8GB)

    Graphics Card
    NVIDIAŸ GeForceŸ GT 650M - 1.0GB DDR5 Video RAM - DirectXŸ 11

    Memory - Hard Disk
    180GB INTELŸ 520 SERIES SSD, SATA 6 Gb/s (upto 550MB/sR | 520MB/sW)

    DVD/BLU-RAY Drive
    8x SATA DVD±R/RW/Dual Layer (+ 24x CD-RW)

    Memory Card Reader
    Internal 9 in 1 Card Reader (MMC/RSMMC/SD: Mini, XC & HC/MS: Pro & Duo)

    Thermal Paste
    STANDARD THERMAL PASTE FOR SUFFICIENT COOLING

    Sound Card
    Intel 2 Channel High Definition Audio + MIC/Headphone Jack

    Bluetooth & Wireless
    GIGABIT LAN & WIRELESS INTELŸ N130 802.11N (150Mbps) + BLUETOOTH

    USB Options
    2 x USB 3.0 PORTS + 2 x USB 2.0 PORTS AS STANDARD

    Battery
    Optimus/Voyager Series 6 Cell Lithium-ION Battery (48.84WH)

    Power Lead & Adaptor
    1 x UK Power Lead & 120W AC Adaptor

    Operating System
    NO OPERATING SYSTEM

    mar csak £897 (sac/kb 320k huf) sulya 2,6 kg....
  • narumon #26
    "Ez az iPad védőtok kerül 14ezer forintba körülbelül, mire ideér. Az univerzális tok meg benne van kemény 4ezerben..."

    40 usd az 9500Ft, a posta ingyen van, tehát ez ennyi. Gondolom ha nem 1db-ot vennél meg szétnéznél akkor lenne ez is 4-5 körül.

    "Szóval egyszerűen több vele a kín, mint a haszon, mivel elég ritkán keresnek ilyet."

    Ezzel nincs gond, csak ne állítsd be úgy hogy ipadhoz nem lehet kapni.

    "Kicsit tévedsz, a MacBook Air kijelzője ugyanis kereken 13", jó szokás szerint egész számokat használnak, hogy még véletlenül se legyen ugyanolyan a gépük, mint a konkurenciáé."

    Akkor ezt mondjuk közöld az apple-el is.
    http://www.apple.com/macbookair/specs.html

    "Az Air-ben NINCS optikai meghajtó!"

    Bocs, lehet hogy a síma Macbook 13.3-ban van.

    "A max felbontása a kijelzőnek 1280*800, ezzel szemben a Fujitsu-é 1366*768."

    helyett az Air felbontása 1440x900

    "Ezekhez a modellekhez jár egy Windows 7 Prof 64bit oprendszer, Office-nak meg ugye vannak ingyenes alternatívái (én pl. egész jól el vagyok az OpenOffice-szal, pedig évekig MS Office-t használtam)."

    Én meg ki nem állhatom az openoffice-t engem mindig leszívatott. MOndjuk nem tudom ezzel a kérdéssel, hogy áll az apple szoftver.

    "Ráadásul most jobban körbenéztem, ez az ultrabook máshol jóval olcsóbban is kapható, már 310ezer forintért is. Ami márpedig már 90ezer forint különbséget jelent, ez pedig, bárhogy is forgatjuk, már igencsak jelentős (megjegyzem, már az 50ezer is igencsak durva még ebben a kategóriában is)."

    De még mindig ott tartunk, hogy kisebb a felbontás, szó sincs mondjuk billentyűzet háttér világításról, 1.35kg helyett 1.56kg, nincs benne thunderbolt port, nem tudunk semmit az akksiról és a touchpadról sem. Az oprendszer mellett kapsz mellé még egy iphoto, imovie és egy garagebandet is. És ha az egészhez hozzávesszük, hogy 1200USD ami rossz esetben 2 heti munkabér, akkor szerintem nem kell csodálkozni azon, hogy fogy, csak itt mindig magyarországban gondolkoztok. Márpedig USA-ban az 50e forint különbség az olyan mintha azt mondanád itthon, hogy 5e forint különbség van a kettő között.
  • lordsithlord #25
    Ez az iPad védőtok kerül 14ezer forintba körülbelül, mire ideér. Az univerzális tok meg benne van kemény 4ezerben...

    Hogy miért nem árusítunk ilyet is? Egyszerű a válasz: itthon nem beszerezhető, külföldről meg elég macerás dolog a beszerzés (más a számlázás többek között, felmerülhetnek külön költségek, ha garis probléma van, az is elég durva költség lehet, ja és az apróság, hogy külföldi termék nem igazán árusítható külső raktárról). Szóval egyszerűen több vele a kín, mint a haszon, mivel elég ritkán keresnek ilyet.

    Kicsit tévedsz, a MacBook Air kijelzője ugyanis kereken 13", jó szokás szerint egész számokat használnak, hogy még véletlenül se legyen ugyanolyan a gépük, mint a konkurenciáé.

    Az Air-ben NINCS optikai meghajtó! Ha nekem nem hiszel, nézd meg az Apple oldalán a képeket, jól látható, hogy ilyesmire hely se lenne, annyira vékonyra csinálták a gépet. A max felbontása a kijelzőnek 1280*800, ezzel szemben a Fujitsu-é 1366*768. Ezekhez a modellekhez jár egy Windows 7 Prof 64bit oprendszer, Office-nak meg ugye vannak ingyenes alternatívái (én pl. egész jól el vagyok az OpenOffice-szal, pedig évekig MS Office-t használtam).

    Ráadásul most jobban körbenéztem, ez az ultrabook máshol jóval olcsóbban is kapható, már 310ezer forintért is. Ami márpedig már 90ezer forint különbséget jelent, ez pedig, bárhogy is forgatjuk, már igencsak jelentős (megjegyzem, már az 50ezer is igencsak durva még ebben a kategóriában is).
  • Sir Ny #24
    ,,Jah bocs, erre akartam még válaszolni. Ezt is el kellene felejteni. Mi az, hogy a hardverfelépítés a fontos. Egy bizonyos szintig igazad van, de kis túlzással ma már a legolcsóbb noti is megugorja ezt a szintet."

    túlzás nélkül is. butaatom jól elviszi a win7-et, video meg flash játékok bõven mennek. felesleges teljesítményben e fölé menni, ha az ember nem alkotó munkára veszi.
  • narumon #23
    "Van egy nagyon jó kis eszköz, lényegében egyfajta dokkolónak is tekinthető, bár a valóságban ez egy bőr védőtok beépített billentyűzettel."

    Ugye azt tudod, hogy ilyen kapható ipadhoz is? Akkor meg miért jobb más tablet ebben?
    Pénztárcához mérten bármilyet tudsz választani, szóval nem értem mi a gondod.
    PL http://www.dealextreme.com/p/wireless-bluetooth-keyboard-with-folding-leather-case-for-ipad-black-58180?item=10

    "Egyetlen kivétel van, gondolom sejthető, az iPad az."

    Akkor miért nem árultok ahhoz valót is?

    "A notikra visszatérve: elhiheted, nagyon sokan ma inkább a teljesítményt veszik figyelembe."

    Nem is állítottam, hogy nem így van, mindig is így volt, de a nagyon sokan az hidd el, hogy nem releváns információ számokban kifejezve, mert ha tetszik ha nem; a legtöbb notit az áruházláncok adják el. User bemegy az áruházba és leveszi a polcról. USA-ban egy gyengébb áruház annyit ad el mint Magyarország összes kereskedője összesen. És nem az üzleti notik vannak túlsúlyban, hanem a tök átlagosak.

    "Ma már sokan úgy vesznek gépet, hogy asztali gép helyett is azt akarják használni, mellette meg ott egy tablet. Éppen ezért egyre inkább kell az erő a notikba."

    Ezt én már régen megmondtam. Mindenesetre ha körülnézel te is rengeteg embert látsz aki bőven elvan a kis integrált grafikus gépével, vagy a pár éves dedikált kártyával, mert nem játszani veszi a gépet. (Itt sg-n megint sok embernek nehéz megérteni, hogy miért tudnak eladni annyi konzolt, dehát pont ezért)

    "És itt ért a meglepetés: az annyiszor szídott ultrabookok közül van fém házas, ami hardveresen erősebb, mint az Air, és mégis több, mint 50ezer forinttal olcsóbb!
    A Fujitsu Lifebook UH572-RMPS3 3G Ultrabook ára 343400 Ft, processzora erősebb, memória kétszer annyi van benne és a kijelzője is 13,3"-os, így nagyobb. Valóban, a picit nagyobb kijelző ismét csak súlyt jelent, ez a következő képpen alakul:"

    Ezt mos mihez hasonlítottad? Mert a 13.3-as Airnek ugyabár ugyanakkora a kijelzője, a memória ugyanúgy 4GB. Az Air képernyőjének felbontása valamivel jobb plusz van benne egy slim dvd író.

    "Ez így kapásból felveti ismét a kérdést, miben is annyira egyedi a MacBook? Mert a fémházban ezek szerint nem, súlyban pedig elenyésző a különbség az olcsóbb modellekhez képest."

    Senki nem mondta, hogy egyedi. Ezt soha nem állította senki. Itt mindeki azt állítja, hogy nem sokkal drágább. Mert ugye te is láttad, hogy a forumon mindenki 2x-3x árkülönbségről beszél? Aztán most, hogy utána néztél te is pontosan látod, hogy bizony az ugyanolyan típusok között alig van árkülönbség. Itt van durván 50-60e forint, de ezért ha úgy nézed valamivel többet is kap, és akkor arról már nem is beszéltünk, hogy mennyi egy office csomag Windows alá és mennyi OSX alá. Tehát ha mondjuk valaki munkára még ezt is mellé veszi akkor kijön, hogy van 20-30e forint a kettő között, ez meg 400e forintnál (ne haragudj) de molyfing.

    "És ami az egészben aranyos: ha megnézi az ember, kik is szídják legjobban az ultrabook kategóriát? Érdekes módon nagyon sok köztük az Apple mániás."

    Nem nagyon láttam még ultrabook szidást ebből én kimaradtam. Nyilvánvalóan pont az apple miatt hívta életre ezt a kategóriát az intel.

    "És ilyenkor látom megerősítve azt a régi kijelentésemet, hogy az Apple termékei bizony csak divatcikkek."

    Én meg azt látom, hogy minimális az árkülönbség így bőven az mellett dönt az ember amelyik mellett akar. HA én most akarnék akkor a Fujitsu mellett döntenék a windows miatt, de akinek van egy rakat OSX szoftvere az meg símán a Mac mellett fog.
    (Mint ahogy a tábláknál is kihagyják a szórásból, hogy az a rengeteg ipad /iphone tulaj elköltött már egy rakat pénzt szoftverre, tehát nem fog rohanni MS táblára cserélni és a tábla mellé még elkölteni megint egy rakat pénzt szoftverre - Tehát ha most tételezzük fel kijönne egy telefon ami ugyanannyira tetszik mint az iphone és mondjuk még olcsóbb is 20-30e forinttal, akkor az nekem még mindig totál bukta volna lecserélni mert szerintem vagy 50e forintnyi szoftvert meg kéne vennem az új telefonomra. Helyette veszek inkább majd egy iphone5-öt vagy 6-ot.)
  • lordsithlord #22
    No, ez az egyik, amiben más tabletek jobbak, mint az Apple.

    Van egy nagyon jó kis eszköz, lényegében egyfajta dokkolónak is tekinthető, bár a valóságban ez egy bőr védőtok beépített billentyűzettel.

    Ő lenne az:



    És mi az egészben az aranyos? Ilyeneket is árusítunk, eddig mindenféle tablethez tudtunk adni. Egyetlen kivétel van, gondolom sejthető, az iPad az. Bármelyik gép beépített miniUSB csatijára rá lehet csatolni ezt a kis tokot és gond nélkül lehet rajta billentyűzni. És itt jön elő az, amit én állandóan megemlítek, mikor az iPad szóba kerül: nincs rajta semmiféle USB csatoló, csupán valami univerzális Apple csati, amihez lehet tyúkbélen USB átalakítót kapni.


    A notikra visszatérve: elhiheted, nagyon sokan ma inkább a teljesítményt veszik figyelembe. Ez olyannyira elharapódzott, hogy nemrég mindenfelé kellett keresgélnem egy ügyfélnek notira ötleteket, mivel a lehető legerősebbet akarta, üzleti modellből, és persze ilyenből kellett neki legalább 4-5 ajánlat, Szerencsére a gyártók is rájöttek már erre és egyre több az üzleti notikból is az izomgép.

    Ma már sokan úgy vesznek gépet, hogy asztali gép helyett is azt akarják használni, mellette meg ott egy tablet. Éppen ezért egyre inkább kell az erő a notikba.

    A súly kérdésről: megnéztem, a következőek az adatok:
    MacBook Air: 1,5kg
    HP-Compaq EliteBook 8470p: 2,07kg

    MacBook Pro: 2,02kg
    Asus G75VW-9Z320V: 4,5kg

    Az utóbbi kettő összevetése valóban nem nyerő, lévén a MacBook Pro kijelzője 15", az Asus ezzel szemben egy 17,3" kijelzővel büszkélkedhet. Éppen ezért kerestem egy 15,6"-os modellt, ami a legközelebb esik a 600ezres árhoz. Ez a Fujitsu Celsius H710 gépre illő leírás (ez már nem a Fujitsu-Siemens terméke, a két gyártó kettévált!).

    Fujitsu Celsius H710 Ára: 519190 Ft

    Intel Core i7 2640M 2.8 GHz
    4 GB RAM, 500 GB HDD,
    15,6 ", 1920x1080 HD 1080 kijelző
    nVidia, Quadro 1000M 2GB GDDR3
    Intel HD Graphics 4000 grafikus processzor
    Garancia: 3 év (bővíthető!)

    A dolgok nagyjából ugyanúgy vannak, mint a korábbi összehasonlításban, komolyabb GPU több memóriával és még mindig nagyobb picit a kijelző, mivel ez a gép egy 15,6"-ossal büszkélkedik.

    Fujitsu Celsius H710 : 2,75kg

    A súlykülönbség a nagyobb kijelzőből adódik és nem is olyan rettenetesen sok.

    De most direkt megnéztem, hogy ha már annyira a kinézet számít, egy csilivili ultrabook mennyiért kapható. Reálisan ugyebár az Air-hoz hasonlítható.

    És itt ért a meglepetés: az annyiszor szídott ultrabookok közül van fém házas, ami hardveresen erősebb, mint az Air, és mégis több, mint 50ezer forinttal olcsóbb!
    A Fujitsu Lifebook UH572-RMPS3 3G Ultrabook ára 343400 Ft, processzora erősebb, memória kétszer annyi van benne és a kijelzője is 13,3"-os, így nagyobb. Valóban, a picit nagyobb kijelző ismét csak súlyt jelent, ez a következő képpen alakul:

    Fujitsu Lifebook UH572-RMPS3 3G Ultrabook: 1,57kg

    Ez így kapásból felveti ismét a kérdést, miben is annyira egyedi a MacBook? Mert a fémházban ezek szerint nem, súlyban pedig elenyésző a különbség az olcsóbb modellekhez képest.

    És ami az egészben aranyos: ha megnézi az ember, kik is szídják legjobban az ultrabook kategóriát? Érdekes módon nagyon sok köztük az Apple mániás.

    És ilyenkor látom megerősítve azt a régi kijelentésemet, hogy az Apple termékei bizony csak divatcikkek.
  • narumon #21
    "Én azért úgy gondolom, hogy aki ténylegesen használni is akarja a notiját, annak nem feltétlenül a külcsín lesz a fontos, hanem a hardverfelépítés."

    Jah bocs, erre akartam még válaszolni. Ezt is el kellene felejteni. Mi az, hogy a hardverfelépítés a fontos. Egy bizonyos szintig igazad van, de kis túlzással ma már a legolcsóbb noti is megugorja ezt a szintet. Valahogy mindig abból indultok ki, hogy komoly használat csak mindenféle bonyolult művelet lehet. Egy átlagember aki ténylegesen használni is akarja a notiját annak a mostani legfikább hardver is megfelel. Én mondjuk a nagy notimat pont ezért adtam el mert az ipad mellett feleslegessé vált (pedig egy hardver "szörny" volt), mert azt vettem észre, hogy max ugyanarra használtam, vagy hetekig elő sem vettem.
    Most van még egy Asus netbookom (amit lentebb írtam - ULV procival van, de talán ha 1.6Ghz meg van benne 2GB ram meg egy 128-as SSD, viszont aluház, stb), ezt pl imádom ezt nem adnám el. drága is volt de ha menni kell valahova ahol tudom hogy komolyabb írás is lesz akkor ezt viszem magammal. Vagy most ezzel forumozok, mert ennyit írni az ipaddal halál.
    Node a lényeg mert megint sokat írok. Ez bőven elég nekem minden feladatra, amiben ennél nagyobb hardver van az nekem max tartalék meg miért ne opció és nem valós igény.