MTI

Online stressz-teszt osztrák kis- és közép-vállalatoknak

Névtelen "stressz-tesztet" tölthetnek ki interneten szerdától az osztrák kis- és közepes vállalkozások.

A költségtérítés nélkül igénybe vehető szolgáltatással a vállalat aktuális helyzete mellett lehetséges forgatókönyvekről is képet kaphatnak a vállalkozók. A kalkulátort az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ), az Erste Bank és az osztrák gazdasági minisztérium együttműködésével hozták létre.

Az osztrák kkv-k várakozásai a megrendelések és a bevételek tekintetében továbbra is pozitívak. Ugyanakkor a bizonytalan gazdasági keretfeltételek és a magasabb banki tőkemutató-előírások miatt nehezebb hitelhez jutniuk - írták a WKÖ közleményében. "Egyelőre messze nem lehet hitelszűkéről beszélni, a bankok részéről leginkább az a fontos, hogy a kkv-k részletes vállalati mérleggel, átgondolt pénzügyi tervekkel és kockázati forgatókönyvekkel rendelkezzenek" - szögezte le Peter Bosek az Erste Bank részéről. Az erre való felkészüléshez nyújthat segítséget a stressz-teszt - mutatott rá Brigitte Jank, a WKÖ elnöke.

Első lépésben alapvető adatokat - bevételt, a vásárolt áru költségét, személyi- és üzemeltetési költségeket valamint a banki finanszírozás költségeit - kell megadniuk a felhasználóknak. A helyzetértékelés mellett második lépésben választ kaphatnak arra, hogy a kiadások emelkedése, illetve a bevételek csökkenése milyen hatással lehet a vállalat likviditására. Végül egy összegző jelentésben ajánlásokat kapnak a cégek és egyéni vállalkozók, hogy hogyan javítható a vállalkozás működése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!