MTI

A növekvő netes bűnözés ellen küzd a sanghaji rendőrség

A sanghaji rendőrség egy csapata a városban bejegyzett honlapokat figyeli mostantól, hogy az internetes bűnözés növekedésének így is gátat vessen - írja a China Daily napilap.

A hivatalos statisztikák szerint csaknem 44 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest a rendőrségen jelentett ilyen típusú bűnesetek száma a kelet-kínai Sanghaj városában, számuk így 2011-ben már a 4.700-at is meghaladta. A 2009-es adatokhoz képest csaknem kétszeres a növekedés - derül ki a közbiztonsági hivatal számaiból. A kínai internetfelhasználók számának növekedésével, az internetes kereskedelmi platformok, vásárterek és az ilyen vásárlás népszerűsödésével párhuzamosan a világhálón elkövetett visszaélések és bűncselekmények aránya is nő.

Ezek mindenekelőtt csalást, tiltott szerencsejátékot, csempészáru adásvételét, pornográf tartalmak terjesztését jelentik. Az esetek túlnyomó többségében az internetet jól ismerő fiatalok az elkövetők, akik kihasználják, hogy tisztességtelen üzleteikkel a fogyasztók széles körét elérik, s hogy nehezebb bizonyítékot szerezni - vélik a China Daily által megkérdezett jogi szakértők. A Kína kereskedelmi, pénzügyi központjának számító 23 milliós Sanghajban a lakosság mintegy 66 százaléka rendelkezik interneteléréssel, s a város nemzetközi jellege miatt a csalásnak való kitettség más városokénál is nagyobb. A helyi rendőrség a probléma kezelésére egy "különleges csapatot" állított fel, akiknek a városban bejegyzett honlapok folyamatos monitorozás és a visszaélések jelentése lesz a feladata.

Az internetes bűnözés elleni harc országos elöljárója egyébként nem Sanghaj, hanem a kelet-kínai Csianghszi (Jiangxi) tartomány, ahol kísérleti jelleggel már az internetes felhasználónevek ellen is lehet pert kezdeni. A tartományi felsőfokú bíróság ráadásul év eleje óta a kereset beérkezése után az internetes azonosítók mögötti személyek felkutatásában is jogi segítséget nyújt. Ezen túl az internetes viták megoldására a tartományi vezetés egy speciális bírói testületet állított fel, mely fiatal, a világháló iránt érdeklődő és ott aktív bírákból áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!