MTI

Biometrikus útlevelet kapnak a kínaiak

Új típusú - elektronikus chipet tartalmazó - útlevél kiadására készül a kínai közbiztonsági minisztérium - jelentette a kínai média pénteken, a tárca közlésére hivatkozva.

A hároméves előkészület után megszületett új dokumentum május 15-től kerül hivatalosan használatba. Külsőre hasonlítani fog a "hagyományoshoz", de lesz benne egy chip, amely tartalmazza az utazási okmány tulajdonosának nevét, születési idejét, fényképét és ujjlenyomatait. Az útlevéligénylés rendje csupán annyiban változik, hogy a 16 éven felüliektől ujjnyomatot vesznek. A 16 év alattiaktól erre csak szüleik hozzájárulásával kerülhet sor.

A hatóságok azt várják, hogy az új kiegészítő elemekkel ellátott útlevél biztonságosabb lesz és kevésbé lesz hamisítható. Ennek érdekében elkészítéséhez más korszerű technológiát is alkalmaztak, így például különleges nyomtató festéket, lézerjeleket, hologram filmet, és digitális aláírásokat. A chip digitális információihoz jutást igyekeznek a lehető legszigorúbban korlátozni; az ujjnyomatok olvasására, dekódolására alkalmas készülékkel kizárólag a határőrséget és a rendőrséget látják el.

Kínában az új útlevelek iránti igény az utóbbi években, évtizedekben rendkívül megnőtt. Míg 1990-ben 1 millió volt a kiadott okmányok száma, addig mára már elérte a 10 milliót, s az évente 20 százalékkal bővül az igénylők köre. A világon eddig már több mint 90 ország látta el állampolgárait úgynevezett biometrikus útlevelekkel. Az Európai Unió - az Egyesült Államok nyomására - 2004-ben döntött a tagállamok útleveleinek biometrikus adatokkal történő ellátásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!