MTI

Az olaszok online fékezik meg a költségvetési pazarlást

Az olasz lakosság segítségét kérte a Monti-kormány a költségvetési megtakarításhoz. Bárki online jelezheti az általa észrevett közigazgatási pazarlást.

Lakossági kampányt indított a Monti-kormány a hat hónappal ezelőtt indított takarékossági program további megerősítésére. A közigazgatási intézmények kiadásainak ellenőrzésére kinevezett Enrico Bondi kormánybiztos mellett a miniszterelnök bejelentette, hogy ugyanebben a munkában az olaszok együttműködését is várják. Ha bárki a közpénzek pazarlását tapasztalja, ezt a miniszterelnöki hivatal honlapján jelezheti az itt található online űrlap kitöltésével. A bejelentés nem névtelen, a szabálytalanságot jelző személynek meg kell adni nevét és lakóhelyét is. A kormány minden emailre választ ígért.

"A kormány munkáját segíti, ha a lakosság is részt vesz a felesleges kiadások felkutatásában" - hangoztatta Mario Monti kormányfő. Hozzátette, nem csak konkrét esetek jelzését, javaslatokat is várnak arra, miként lehetne tovább csökkenteni vagy elkerülni a költségvetési kiadásokat. Monti szerint a kormány már példát mutatott: a miniszterelnöki hivatal november óta több mint húsz milliárd eurót takarított meg létszámcsökkentéssel, külső tanácsadók alkalmazása nélkül, a kormányutak és a szolgálati gépjárművek használatának visszaszorításával.

Abszurdnak nevezte a "lakosság ingyenes dolgoztatását" Susanna Camusso, a CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezet főtikára. A pártok is fenntartással fogadták a "lakossági szakértőket kereső szakértői kormány" kezdeményezését. A sajtó szerint Monti feljelentésáradatot indított el. A kormány honlapja szerint az alig egy napos kampány alatt beérkezett többszáz jelzés a kezdeményezés sikerét bizonyítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #4
  "Abszurdnak nevezte a "lakosság ingyenes dolgoztatását" Susanna Camusso, a CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezet főtikára."

  Hogy mer ilyet kijelenteni, amikor önkéntes a dolog? Az ilyen férgek miatt került a csőd szélére az olasz gazdaság is. Nem lennék meglepve, ha a maffia ültette volna ebbe a pozícióba.
 • nlght #3
  sztem igazad van, de vhol Mercesnek is, lehet h csak egy populista, látszat kezdeményezés, az idő majd megmondja

  bárcsak nálunk is lenne ilyen, úgy szétszednék a fideszt és a holdudvarát, mint foxi kutya a lábtörlőt és bárcsak lett volna ilyen az mszp alatt, akkor talán most fejlődési pályán állnánk, nem pedig a bankok és oligarchák játékszerei lennénk...
 • defiant9 #2
  Szerintem nem, szakértői kormánynak - ellentétben a pártpolitikusitól - érdeke azon pontok felderítése ahol kilopják a közpénzeket, nekik nem kell holdudvart építeni a köv. választás/pártkassza finanszírozására. Egy kis transzparencia azért még beleférne a rendszerbe, pl. mindenki online megnézhetné hogy az ő beadványa hova lett kategorizálva és egy térképen összesítve hogy hova mennyi feljelentés érkezett.
 • Merces #1
  ..paraszvakitás