MTI

Átadták az első új típusú diákigazolványokat

Átadták az első új típusú diákigazolványokat kedden Budapesten, az okmányok elkészítésével megkezdődött a nemzeti egységes kártyarendszer kialakítása.

A diákigazolványokat Mihalovics Péter, az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos adta át egy általános iskolás és egy egyetemista diáknak a központi okmányirodában. Vetési Iván, a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításáért felelős miniszteri biztos elmondta: az új típusú kártyákat az azonosítás mellett kedvezmények igénybevételéhez használhatják majd a diákok. Példaként említette, hogy a European Youth Card Association tagjaként utazási, szállás- és kulturális és szórakozási kedvezményeket kaphatnak a diákok az európai országokban.


A kártyákat az okmányirodákban kell majd igényelni, áruk egységesen 1400 forint lesz mind a köz-, mind a felsőoktatásban tanulóknak - mondta. A miniszteri biztos hozzátette: a már meglévő diákigazolványok érvényben maradnak, új típusú diákigazolványt a tanulmányaikat szeptemberben megkezdő általános és középiskolásoknak, valamint felsőoktatási hallgatóknak kell igényelniük. Újságírói kérdésre elmondta: kormányrendelet szabályozza, hogy az igény beadásától számított 45. napon meg kell kapnia a diákoknak az új igazolványt, amelynek gyártása kizárólag állami szereplők bevonásával történik.

Vetési Iván tájékoztatása szerint a diákigazolványok forgalomba kerülését a későbbiekben a kormánytisztviselői kártya, valamint az oktatói és pedagógusigazolvány kiadása követi. Mint mondta, az egységes nemzeti kártyarendszer célja, hogy a jövőben csökkenjen az állam által kibocsátott személyi okmányok száma. A projektet uniós program keretében finanszírozzák, az oktatási és kormánytisztviselői kártyacsalád teljes körű kiépítésére 2 milliárd 776 millió forint áll rendelkezésre - ismertette a miniszteri biztos.

Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár az eseményen kifejtette: a diákigazolvány "nagykorúvá, európaivá" vált, olcsóbb, "intelligensebb" és hitelesebb lett, és a legmodernebb technikával készül. Mihalovics Péter arról beszélt, hogy az európai kedvezményrendszer lehetőséget biztosít a fiataloknak Európa minden pontján az utazáshoz, sportoláshoz, kulturálódáshoz és a szórakozáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!