MTI

Hackerek füleltek a Scotland Yard terrorellenes forró drótján

Hackerek valószínűleg feltörték a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának telefonrendszerét és rögzíthették a részleg "forródrótján" befutó hívásokat - közölte a londoni rendőrség, amely azonnali vizsgálatot indított az ügyben.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben. A Scotland Yard - amely London rendőrsége, ám terrorelhárító ügyosztályának hatásköre az egész országra kiterjed - külön telefonvonalat tart fenn a terrorgyanús jelenségek lakossági bejelentésére. A TeaMp0isoN nevű hackercsoport azonban feltöltött a YouTube videomegosztó portálra egy felvételt, amelyen a csoport tagjainak beszélgetése hallható a forródrótot üzemeltető stábbal, sőt a hackerek a Scotland Yard egyéb részlegei és a terrorgyanú bejelentésére szolgáló vonal személyzete közötti kommunikációt is rögzítették.

A rendőrség közölte, hogy a lakossági bejelentések fontos részét képezik a terrorizmus elleni hatósági fellépésnek, és a Scotland Yard "alaposan kivizsgál" minden olyan kísérletet, amely ennek megzavarására irányul. A közlemény szerint a terrorgyanú bejelentésére szolgáló forródrót a történtek ellenére továbbra is működik. A múlt hét végén a brit belügyminisztérium internetes honlapját bénították meg hackerek több órára. A támadást elkövető nemzetközi hackercsoport, az Anonymus ezzel egy időben a Twitter közösségi üzenőportálon közölte, hogy az akció tiltakozás volt a brit kormány "drákói megfigyelési tervei elleni".

A brit belügyminisztérium nemrégiben közölte, hogy új törvénytervezetet kíván beterjeszteni a parlament elé a lakossági email-forgalom megfigyeléséről. Ennek részletei egyelőre nem ismertek, de a brit sajtó nem hivatalos értesülései szerint a vezetékes és a mobiltelefon-szolgáltatóknak, valamint az internetszolgáltató cégeknek a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció előírná a részletes lakossági távközlési és internetezési adatok tárolását is egy évig, és ezeket az adatokat kérés esetén át kellene adni a biztonsági szolgálatoknak.

Az így létrehozott adatbázisok nem rögzítenék a telefonhívások, a mobiltelefonos szöveges üzenetek és az emailek tartalmát, de tárolnák a hívó és a hívott, illetve a küldő és a címzett telefonszámát vagy email-címét. Mindez részét képezné a kormány által tervezett terrorellenes szigorítási intézkedéseknek, a terv azonban jogvédő szervezetek szerint az állampolgárok magánélete elleni kormányzati támadással ér fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dezsooszkar #10
    A Szorakozas felso 10 ezer modjan ,amit akarnak ...az torvennyereju dolog vagy nagyon ritkabb esetben kudarc ..."Mutassatok nekem egy normalis embert majd en kikuralom"-resze kovetkezik ....A 6-osba tobb eszes tag van aki "befolyassal "biro funkciot lat el ,Hogy miert ? Mert ugye a kiskapukhoz nekik van hozzaferesuk ....
  • theCREATOR #9
    Magyarul befolyásolni akarnak. Szerinted én mit írok? Csak éppen most már adott a totális kontroll míg mondjuk 30 éve képtelenség lett volna megoldani a dolgot
  • hunwhite #8
    Big Like!
  • DontKillMe #7
    Nem ugyanaz. mert nem csak a befolyásolás a cél, hanem a teljes kontroll. Nem elég, hogy meg akarják mondani, hogy mit lehet illetve mit nem lehet megtenni, hanem azt is tudni akarják, hogy megtetted e, vagy nem.
  • theCREATOR #6
    De a cél ugyanaz. Befolyásolva legyen a paraszt vagy így vagy úgy és azt tegye amit mondanak neki.

    Most annyival másabb hogy van média meg intenet és így már nehezebb dolguk van. A médiával azt tolnak amit akarnak az oké, de amíg használják az emberek a netet addig mindig lesznek olyanok akik nem hiszik el amit a média tol.

    Ez ugye ez a baj, mert hát az rtl nek hinni kőő
  • gforce9 #5
    Nem tudom ezt honnan vezetted le, régebben a felső réteget annyiban érdekelte a paraszt, hogy befizesse az adót kb és slussz. Manapság meg már a budiban is kamera van lassan.
  • theCREATOR #4
    Nincs baj. A hülyéket etetik, ők jól laknak és terjesztik az igét és ezzel elnyomják az értelmes réteget.

    Ez azóta van így amióta létezik ember.
  • gforce9 #3
    Én inkább azon csodálkozom, hogy még mindig konteózóknak kiáltják ki azokat, akiknek ez marhára nem tetszik. Pedig valami baromi nagy baj van a világgal.
  • sanyicks #2
    Ez csak azt bizonyítja hogy milyen befolyásolhatóak az emberek. A kormányok azt mondják a gugli a mumus, és el is hiszik.
  • VRSDM #1
    pár éve mindenki azon sipákolt hogy a google mekkora gonosz és adatokat tárol több ideig és és és ... nem a googletől kell félni hanem a kormánytól :|