SG.hu

Egy angol főiskola chippel figyeli hol vannak a diákjai

Egy angliai főiskola a világon elsőként optimalizálja működési költségeit a hallgatók helyének automatikus meghatározásával. Magyarországon az egészségügy és a vendéglátás rejt hasonló megtakarítási lehetőséget.

A közép-angliai West Cheshire College szakközép- és főiskola nemrég sikerrel vezette be a Zebra valós idejű helymeghatározó megoldását. A helymeghatározó technológia lehetővé teszi, hogy a főiskola pontosan kövesse, kiértékelje és kezelje a diákok mozgását az oktatási létesítményben és közterületein. Az azonnali, valós idejű, összesített kihasználtsági adatok alapján a főiskola vezetése pontosan látja, hányan vannak jelen az órákon. A diákok mozgási rendszerének felmérése lehetővé teszi a rendelkezésre álló források, valamint az oktatói és kiszolgálói munka optimalizálását a különböző területeken.

A rendszer 20 000 diákot, valamint a tanárokat képes a West Cheshire College két részlegén nyomon követni, helyüket 95 százalékos biztonsággal, 3 méteres pontossággal tudja meghatározni. Az új technológia javítja a működési hatékonyságot, így növeli a tantermek kihasználtságát és pontosítja az épületek karbantartási igényeit. A pontos beiratkozási és óralátogatási adatok az állami támogatás elnyerését is elősegítik, hiszen láthatóvá teszik a főiskolai források felhasználásának hatékonyságát és bevételi lehetőségeket is teremtenek. A rendszernek köszönhetően felére csökkent az elsősegély nyújtásban képzett munkatársak helyének meghatározásához szükséges idő, és már a rendszer beüzemelésének kezdetén 4%-kal lehetett csökkenteni a HR költségeket.


Beiratkozáskor egy helymeghatározóval és két vonalkóddal ellátott azonosító kártyát kapnak kézhez a diákokat. A pontos helymeghatározás a főiskola számára lehetővé teszi, hogy a diákok helyzetét a nyitott tanulói zónában is azonosítsa, ahol az adott időben így egyszerre akár 2 vagy 3 különböző órát is tarthatnak. A közeljövőben a rendszert további rendszerekhez, így a fűtés- és hűtésrendszerhez, valamint a világításhoz is hozzá kívánják kapcsolni a hatékonyság növelése és a működési költségek csökkentése érdekében.

“A helymeghatározáson alapuló költségcsökkentés és a folyamatok optimalizálása számos területen már teljesen bevett" - mondta Halász Árpád, a Zebra Technologies regionális értékesítési vezetője. “A gyártás és a logisztika területén már jónéhány rendszert telepítettünk, ezek nélkül a korszerű elektronikai gyártás vagy a hatékony raktármenedzsment elképzelhetetlen. Új területként jelenleg elsősorban az egészségügyre, valamint a szállodaiparra és vendéglátásra koncentrálunk, ahol kutatásaink szerint óriási szükség lenne az automatikus helymeghatározásra, és ahol ezek alkalmazása komoly megtakarítást jelenthetne a kórházaknak illetve a szállodáknak." - mondta Halász Árpád.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!