MTI

Egyesül a két legnagyobb videomegosztó portál Kínában

Az eddig legnagyobb riválisoknak számító Youku és Tudou kínai videomegosztó portálok hétfő délután egyesülésüket jelentették be.

A döntés a lehető legjobb megoldás a két portál számára - kommentálták kedden iparági szakértők a Youku és Tudou portálok egyesüléséről szóló, országszerte igen nagy meglepetést kiváltó hírt. Az évek óta versengő, a tavalyi évet mínuszban záró vállalatok nyomán létrejövő új piaci óriás, a Youku Tudou a kínai internetes videomegosztó piac közel 36 százalékát tudhatja majd magáénak.

"A Youku Tudou egyértelmű és domináns piacvezető pozíciót képvisel Kína online videoszektorában és az ország egyik legnagyobb internetes tulajdonává lép elő. A tranzakció az iparági struktúra javításához is hozzájárul majd." - áll a Youku hétfői bejelentést követő közleményében. Decemberben a riválisok még a másik kölcsönös beperlésével kerültek az újságok címlapjára, kalózkodással és tulajdonjogok megsértésével vádolva egymást, s patthelyzetet teremtve a bíróság előtt.

Ezután hatalmas rally bontakozott ki a kínai Youku Inc. (20 százalékos pluszt), valamint a Tudou Holdings (147 százalékos emelkedést mutató) papírjaiban. Az egymilliárd dollár értékű részvénycserés ügyletet követően a legnagyobb kínai videomegosztó oldal jöhet létre, amely a hazai piac 50 százalékát tudhatja majd magáénak. Mindkét cég veszteséggel zárta az elmúlt évet, főleg a növekvő sávszélességigény költségei miatt. Az egyesüléstől a cégek másfél év alatt 50-60 millió dollár költségcsökkenést remélnek, ám a két oldal az eltérő célközönség miatt megőrzi saját arculatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)