MTI

Komoly nyomozás az Alkotmánybíróság elleni hackertámadás miatt

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) külföldi társszervekkel együtt nyomoz az Alkotmánybíróság (Ab) honlapjai elleni hackertámadás ügyében.

Az Ab honlapját vasárnapra virradó éjszaka törték fel, hackerek több bekezdéssel kiegészítették az alaptörvény Nemzeti hitvallását és az utána következő fejezeteket az Ab honlapján. Beleírták például a szövegbe azt, hogy "az informatikában dolgozók 32 évesen a fizetésük 150 százalékával nyugdíjba mehetnek", továbbá azt is, hogy az Anonymous és más önszerveződő informatikai csoportok, egyének kötelezhetők arra, hogy az országot érő külső és belső fenyegetések ellen fellépjenek. Az Anonymous az elmúlt hónapokban számos internetes támadást hajtott végre világszerte. Az Interpolnak múlt szerdán sikerült letartóztatnia a hackercsoport 25 tagját Európában és Dél-Amerikában.

Bartha László, az NNI szóvivője hétfőn azt a tájékoztatást adta, hogy az NNI - külföldi társszervekkel együttműködve - eljárást folytat számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire való tekintettel többet egyelőre nem közölt. Sereg András, az Ab szóvivője elmondta, hogy a szervert ideiglenesen leállították és megkezdték a rendszer ellenőrzését, valamint az újraindításához szükséges munkákat. A honlap a biztonsági problémák megoldása után lesz elérhető - írta Sereg András.

Kőrös Zsolt, az információbiztonsággal foglalkozó Noreg Kft. ügyvezető igazgatója szerint az Anonymous csoportról, szerveződésről szinte semmit sem lehet tudni, hiszen a rejtőzködés a létalapja. Arról sem tudni, hogy komolyabb védelemmel ellátott magyar weboldalt támadtak volna meg. A csoport látványos támadásokat hajt végre, mivel fő céljuk az, hogy bekerüljenek a hírekbe. Módszerükről elmondta, egyszerű támadásról van szó, hiszen az internetről nagyon sok olyan program letölthető, amelyikkel egy weboldal sérülékenységét lehet feltérképezni. A módszer az, hogy kiszemelnek egy weboldalt, behatolási pontokat keresnek rajta, majd szintén az internetről letölthető programokkal megtámadják. Amikor bejutottak, akkor céljaiknak megfelelően letörölnek vagy átírnak valamit az oldalon, esetleg megbénítják, vagy átveszik fölötte az irányítást.

A konkrét esetről azt mondta, az Alkotmánybíróság honlapja vélhetően nem a legjobban védettek közé tartozik, mivel nincsenek rajta titkos adatok, illetve nem nyújt olyan szolgáltatást, amely költségesebb védelmet igényel, ellentétben például az adóhatóssággal vagy a bankokkal. Hozzátette, mivel a weboldalakat és a programokat is emberek készítik, mindegyik sérülékeny, igaz, a gyártók időről időre kiadnak olyan hibajegyzékeket, amelyek felhívják a figyelmet a hiányosságokra. Javítóprogramokat is közölnek, de nem mindenki használja ezeket.

Gombás László, az ugyancsak információbiztonsággal foglalkozó Symantec Magyarország vezető biztonsági mérnöke elmondta, hogy az Anonymus hackercsoportot időnként nagyobb kör segíti. Azt használják ki, hogy az interneten gyorsan és névtelenül lehet csatlakozni akciókhoz, és így akár a legegyszerűbb módszerrel, a rendszerek túlterhelésével is eredményt érhetnek el. Közlése szerint az általános tendencia az, hogy egyre inkább olyan hálózatokat vesznek célba, amelyek kritikus rendszereket üzemeltetnek, így például elektromos központokat, ipari folyamatokat ellenőrző rendszereket. A támadások előtt tanulmányozzák, megismerik, feltérképezik a célpontot, majd az arra alkalmas kóddal behatolnak a rendszerbe, és a kártékony program elkezd adatokat gyűjteni. Ezt egyre inkább csendben, lassan, a biztonságot őrző szoftverek számára nem feltűnő módon teszik, majd egy titkosított csatornán kiviszik az információkat, és felhasználják őket - mondta Gombás László.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #15
    Igy már legalább volt értelme az új alkotmánynak (Nemzeti hitvallás)
    Ez legalább megfelelt annak aki írta...
  • Komolytalan #14
    Demokrácia úgy hazugság ahogy van - az uralkodó osztály könnyebben tudja fenntartani a hatalmát, ha a tömeg egy (jelentős) része elhiszi, hogy az ő érdekeit képviselik. A gyász csak az, hogy egyesek erre most jönnek rá, pedig Robespiere óta feltűnhetett volna, hogy sz.r van a palacsintában.

    Egyébként az Anonymous féle bohóckodásnak se sok értelmét látom, mivel fel kéne fogni, hogy nem lehet úgy eredményt elérni, hogy az erőforrások 10%-a van az emberiség (elégedetlenebbik) 90%-ának kezében. Ez egy előre lejátszott meccs, ahol mindki, aki itt commentel csak a f.sz rosszabbik végén végezheti. Éppen ezért akinek esze van, az nem globális megoldásra törekszik, hanem próbálja minél jobban leélni a maga sz.ros kis életét.
  • zolis #13
    De egyébként ez nem úgy működik, hogy xy fórumon néhány x ember összebeszél, a világ x pontjáról, szereznek egy scriptet és felnyomják az x webszájtot? Ha mindezt teszemazt egy webkávézóból teszik vagy egy free wifi hotsoptról, akkor nem sok félnivalójuk van.
  • Munkas #12
    A AB meg el sem gondolkozik, hogy talán a technikai szempontokon túl más következtetéseket is le kellene vonnia.
  • laziga #11
    Mekkora kamu! Le tartoztatták 25 tagját? Vagy csak akikre rá terelték a gyanút és balfaszok benyalták? Ha ezek ezt komolyan gondolják akkor hülyébbek, mint egy marék lepke fing :)
  • Tetsuo #10
    Ez mindenhol igy volt eddig is es ezutan is igy lesz.
    Tenorista, hacker, holokoszt tagado, náci, kulák, akármi. Eleg csak kimondani a szot, egy nagy, agymosott tomeg elott...
  • sanyicks #9
    Azért látszik mi a legfontosabb, nem csak itt, ámerikában is.
    Tömeggyilkosság? Gyilkosság? Közpénzek lopkodása? Korrupció? Elnyomás? Kit érdekel mindez?
    Viszont ha megkarcolja valami a SZENT államot, a hatalmat akkor egész rendőrség, efbíáj, tenorelhárítók, vizsgálóbizottság, hajtóvadászat indul. Ebből világosan látszik hogy a demokrácia egy álca, ugyanúgy az a célja az államnak hogy saját magának és a hatalom fennmaradását biztosítsa, az ember sokadlagos tényező, csak kussba kell tartani hogy ne lázadjon. Ugyan olyan mint a komcsik, vagy bármelyik diktatúra, csak a "demokráciában" adnak a látszatra is.
  • nlght #8
    Direkt megy a démonizálás, ha valaki rámutat a rendszer gyengepontjaira és a visszásságokra az a rendszer ellensége és el kell tüntetni... az első lépés a médiában való befeketítés, hogy ne legyen mártír belőle a nép előtt...

    Gyengepontból pedig kurva sok van és egyre jobban szétnyílik a nagyon hatalmas személyek/multik/országok és a csóró személyek/multik/országok közötti olló, szinte már áthidalhatatlan lesz a különbség. A baj ezzel csak az, hogy ha a történelmet megnézzük ez a folyamat mindig háborúhoz vezet. Vagy a nép kel fel, vagy egy konkurens ország szeretné megszerezni egy csóróbb ország erőforrásait.

    Persze van már ENSZ aki tehet ez ellen, de egyelőre csak egy bábszervezetnek tartom. Most például hónapokon belül felrobbanhat a puskaporos hordó a Közel-Keleten és bármi lehet. A Nyugat Izraelt támogatja, Kína és Oroszország meg Szíriát és Iránt. Az is lehet, hogy megoldják diplomáciai síkon, de lehet h minmeghalunk pár hónap múlva egy nukleáris háborúban (vagy túléljük és élőben nyomjuk a Fallout4-et ).
  • item #7
    Gombás László Symantec --- Közlése szerint az általános tendencia az, hogy egyre inkább olyan hálózatokat vesznek célba, amelyek kritikus rendszereket üzemeltetnek, így például elektromos központokat, ipari folyamatokat ellenőrző rendszereket

    Hát persze.. Azé' mert az EFBÍÁJ kijelentette,hogy ezentúl komoly ipari létesítmények,mint az áramszolgáltatók is áldozatul eshetnek,azóta minden "biztonsági szakértő" ezt szajkózza. Az anon kijelentette,hogy eszük ágában sincs áramszolgáltatókat hackelni és megbénítani,mert ugyanis az internethez szükség van az elektromos áramhoz. Szóval,erről ennyit.

  • nlght #6
    ma már mindenki tenorista, főleg aki nem orbán viktor :)

    igazából már tényleg bármelyik script kid feltörhet egy oldalt, a kérdés az, hogy el tudja-e tüntetni a nyomait, ha profi volt az illető, soha nem találják meg, ha script kid akkor a kossuth téren keresztrefeszítik, de előtte még megvádolják minden szarral amit csak rá tudnak húzni