MTI

A politikában is nő a kínai mikroblogok jelentősége

A kínai politikában egyre nagyobb szerepet játszanak a mikroblogok, melyek a szólásszabadság erősödéséhez is hozzájárulhatnak - vélekedett a legnagyobb kínai mikroblog-szolgáltatást üzemeltető Sina vezérigazgatója.

A közösségi platformok közül egyértelműen a mikroblogok a élvezik ma a legnagyobb szabadságot Kínában - mondta el a több mint 200 millió regisztrált felhasználót jegyző "kínai Twitter", a Sina mikroblog vezérigazgatója. A tajvani gazdasági fórumon nyilatkozó Charles Chao úgy fogalmazott: az elmúlt években rendkívüli ütemben nőttek a kommunikációs lehetőségek Kínában, a szólás szabadsága - elsősorban a mikrobolgoknak köszönhetően - "a világ minden országánál" nagyobb mértékben erősödött - vélte.

A valós idejű információáramlást lehetővé tevő mikroblogok több millió emberből "online újságírót" faragtak, áttörve ezzel a cenzúrázott hivatalos média korlátait - mondta a pályáját újságíróként kezdő Chao. A Sina 2009-es indulása óta a legfontosabb hírekről a mikroblogon azonnal lehet értesülni: események szemtanúinak és résztvevőinek részletes leírásából - jellemezte az oldalt annak vezetője.

Az internet és a mikroblogok mély változásokat generáltak a társadalomban, s ezzel párhuzamosan a politikát is befolyásolják. A kommentelés, a vita és a felelősségre vonás lehetősége "átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb" irányba mozdítja el a döntéshozatalt és a döntéshozókat. Az internetezők mikroblogokon vitatják meg a legfontosabb eseményeket, a vezetés számára így azok az aktuális közhangulat egyik első számú valós idejű indikátoraként is szolgálnak, ahogy történt ez például a tavaly júliusi vencsoui vonatszerencsétlenséget követően. A mikroblogok ezen túl a politikusokkal való közvetlen kapcsolatra is lehetőséget teremtenek - mondta Chao.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!